Οι χώροι για την ανέγερση σχολείων που «χάθηκαν» και οι «Κινέζικες Μαϊμούδες» που «Δεν βλέπουν, δεν ακούν και δεν μιλάνε»…

0
ανέγερση σχολείων
Το πρόβλημα της έλλειψης Σχολειών και ιδιόκτητων κτιρίων για τη στέγαση βρεφών και νηπίων στην Αγ. Παρασκευή έχει φθάσει σε οριακό σημείο και τεράστιες είναι οι ευθύνες του «Μοντέλου διοίκησης» που ασκήθηκε από τις διοικήσεις ΠαΣΟΚ, κυρίως την περίοδο 1990 -2004.

Οι δήμαρχοι είχαν το δικαίωμα να δεσμεύουν χώρους και στη συνέχεια να τους απαλλοτριώνουν για πλατείες, δημοτικά κτήρια, σχολεία κλπ κοινωφελείς χρήσεις, που μια πόλη χρειάζεται και πολύ περισσότερο τα «παραθεριστικά θέρετρα» που μετατρέπονταν με ραγδαίους ρυθμούς σε «Αστικές περιοχές».

Έτσι παρά το γεγονός ότι οι δήμαρχοι δέσμευαν συγκεκριμένους χώρους, στη συνέχεια δεν προχωρούσαν με διάφορες δικαιολογίες σε απαλλοτριώσεις, με τους ιδιοκτήτες να έχουν «περιουσία» αλλά στην ουσία να μην «έχουν»… και πολλοί απ΄ αυτούς στο πέρασμα του χρόνου να καταφεύγουν σε κάθε λογής συνδιαλλαγές ώστε ή να πάρουν τα χρήματα της απαλλοτρίωσης ή ν΄αποδεσμευτεί η περιουσία τους.

Στην Αγία Παρασκευή, ελάχιστοι γνωρίζουν τον ακριβή αριθμό των οικοπέδων που είχαν δεσμευτεί για την κατασκευή Σχολείων και Νηπιαγωγείων, χώροι που στη συνέχεια «εγκληματικά» αφέθηκαν να χαθούν, προς όφελος συγκεκριμένων εργολάβων – κατασκευαστών που εναγωνίως έψαχναν για «φιλέτα» (μεγάλα οικόπεδα) στην πόλη μας.

Τα πιο πρόσφατα «εγκλήματα», για τα οποία επανειλημμένα αρθρογραφήσαμε και προσπαθήσαμε να ευαισθητοποιήσουμε τους συμπολίτες μας τα 20 τελευταία χρόνια ήταν

1) Το σχολικό συγκρότημα «Μπαρμπίκα» το οποίο είχε «αίσιο τέλος» παρά τις περί του αντιθέτου προσπάθειες της τότε δημοτικής αρχής… και

2) Το Δεύτερο Λύκειο Αγ. Παρασκευής το οποίο ήταν προγραμματισμένο ν΄ανεγερθεί σε δεσμευμένο για το σκοπό αυτό οικόπεδο, στη συμβολή των οδών Περικλέους και Δήμητρος.

Ο χώρος αυτός, ο οποίος ήταν εντελώς απαραίτητος, κυρίως για τους μαθητές που σήμερα φεύγουν από την περιοχή του Άη Γιάννη, διασχίζουν τη Λεωφόρο Μεσογείων για να «φιλοξενηθούν» στον «Παράδεισο»… «χάθηκε» και «χάθηκε» και προς όφελος γνωστού μεγαλοεργολάβου αλλά και προς μεγίστη χαρά «Μεγαλοπασόκου» που κατοικούσε εκεί και πολεμούσε με κάθε μέσο την ανέγερση του Σχολείου, οι μαθητές του οποίου θα «χαλούσαν» την ησυχία της μονοκατοικίας του…

Σήμερα λοιπόν που τα οικόπεδα – φιλέτα δόθηκαν στους κατασκευαστές, είναι εύλογο ότι δεν υπάρχουν κατάλληλοι χώροι προς απαλλοτρίωση και οι όποιες διοικήσεις έρθουν, θα πρέπει να «πορευτούν» με ημίμετρα και μπαλώματα, όπως γίνεται με το άλυτο πια «κυκλοφοριακό» και τη «στάθμευση».

Αφορμή για να ξαναγράψουμε όλα αυτά, στάθηκε ανακοίνωση -διαμαρτυρία των εκπαιδευτικών του συλλόγου πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης «Περικλής», με την οποία ζητούσαν να μη γίνει καμιά μεταφορά μαθητών σε σχολεία όμορων δήμων… και μακάρι να υπήρχε στις αρχές του 2000 παρεμφερής παρέμβαση του «Περικλή» ή της τότε «’Ένωσης Γονέων» για να πάλευαν για το «χαμένο χώρο» του Δεύτερου Λυκείου…

Γεράσιμος Βλάχος - Γιάννης ΣταθόπουλοςΣτη συνεδρίαση λοιπόν της 21ης Ιουνίου 2018, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Γεράσιμος Βλάχος, αφού ανέγνωσε προς τους συμβούλους την ανακοίνωση του «Περικλή», έδωσε τον λόγο στον πρόεδρο του συλλόγου ο οποίος είπε ότι υπήρχε έλλειψη δύο αιθουσών για τις ανάγκες της προσχολικής αγωγής 42 προνηπίων αλλά και τριών νηπίων και τα οποία αν δεν βρισκόταν λύση από την τεχνική υπηρεσία του Δήμου, θα έπρεπενα μεταφερθούν σε σχολεία όμορου δήμου.

Όπως ήταν φυσικό, η παρέμβαση των εκπαιδευτικών και η παρουσία αρκετών συμπολιτών μας, έδωσε την ευκαιρία ν΄ ανοίξει ένας κύκλος συζητήσεων προεκλογικού χαρακτήρα, που ξεκινούσε από το συγκεκριμένο πρόβλημα κι έφτασε περίπου στο «γιατί» είμαστε στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. και «τι κάνει» αυτή η «κακή κυβέρνηση» και η «ανίκανη δημοτική αρχή»…

Ας δούμε λοιπόν τις σημαντικότερες τοποθετήσεις ξεκινώντας από τον αντιδήμαρχο παιδείας Παναγιώτη Γκόνη, ο οποίος είπε ότι από το 2017 με το προεδρικό διάταγμα 79, η ευθύνη τόσο για τα όρια, όσο και για τον τρόπο με τον οποίο εισέρχονται τα παιδιά στα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης έχει φύγει από την ευθύνη του Δήμου…

ότι προφανώς υπάρχουν «θέματα» και «ζητήματα» που πρέπει να λυθούν από το δήμο… ότι η διοίκηση τάσσεται πάντα στο πλευρό των εκπαιδευτικών και προσπαθεί να βρει λύσεις…

ότι στην αντιδήμαρχία παιδείας δεν είχε φθάσει κανένα έγγραφο, ούτε αντίστοιχο αίτημα από την πρωτοβάθμια εκπαίδευση σε σχέση με την εισροή νηπίων και προνηπίων στα σχολεία… ότι ο δήμος δεν ανήκει στους δήμους που μπορούν ανταποκριθούν στην εισροή των προνηπίων…

ότι αποκλειστική ευθύνη για τη διαχείριση των προνηπίων έχει η πρωτοβάθμια διεύθυνση εκπαίδευσης… ότι αν ο δήμος μπορούσε ν΄ανταποκριθεί στην εισροή των προνηπίων θα χρειάζονταν όχι δύο, αλλά 11 αίθουσες… ότι για το τρίτο και το όγδοο δημοτικό σχολείο ο δήμος έχει παραλάβει έγγραφα…

ότι περιμένει την απάντηση της τεχνικής υπηρεσίας για τις προτεινόμενες λύσεις… και τέλος ότι θα πρέπει να βρεθεί ένας κατάλληλος χώρος για τη στέγαση του 12ου Ιδρυμένου Σχολείου στην «πάνω περιοχή».

Στη διαδικασία των τοποθετήσεων που επακολούθησε, ο εκ των παλαιοτέρων δημοτικών συμβούλων κ. Γκιζιώτης είπε ότι για να γίνεται σωστή δουλειά οι τάξεις θα πρέπει να έχουν από 15 έως 20 παιδιά…

κι ότι ήταν απαράδεκτο το γεγονός ότι η κυβέρνηση πετά το μπαλάκι της λύσης του προβλήματος στη Σχολική κοινότητα ή στο δήμο κι αυτό επειδή είναι υποχρεωμένη να διαθέσει «χώρους» και «χρήματα» για να πάνε σχολείο τα παιδιά.

Ανδρέας Γκιζιώτης

Σωστά όλα αυτά. Αλλά ο κ. Γκιζιώτης που είχε στο παρελθόν συνεργαστεί με Διοίκηση ΠαΣΟΚ, και είχε διατελέσει ο ίδιος αντιδήμαρχος καθαριότητας, δεν είχε «δει» ούτε είχε «ακούσει» για τους «χώρους» που προορίζονταν για σχολεία και μετά ξαφνικά «Χάθηκαν»;

Ο δραστήριος δημοτικός σύμβουλος, ο ενεργός πολίτης, το μέλος της εκπαιδευτικής κοινότητας, δεν κατάλαβε ή δεν ήξερε για τους χώρους που χάθηκαν; Γιατί δεν λέχθηκε ούτε μια κουβέντα , ώστε να ξεσηκωθεί ο κόσμος και ν’ αποτρέψει το «έγκλημα» σε βάρος γονιών και παιδιών;

Από τη δημοτική παράταξη «Φυσάει κόντρα», ο κ. Ανδρίτσος είπε ότι ήταν ξεκάθαρο το γεγονός ότι υλοποιείται από την κυβέρνηση μια πολιτική που θέλει μείωση των σχολικών αιθουσών και των καθηγητών.

Από την πλευρά του, ο έτερος εκ των παλαιοτέρων δημοτικών συμβούλων, πρώην αντιδήμαρχος τεχνικών υπηρεσιών, αναπληρωτής Δημάρχου και επιφανές στέλεχος του τοπικού ΠαΣΟΚ από το 1981, κ. Κώστας Κρητικίδης, όπως ήταν φυσικό δεν αναφέρθηκε στην «ταμπακιέρα» του «Γιατί» δεν έχει σχολεία σήμερα η Αγ. Παρασκευή, αλλά αρκέστηκε στο να κατηγορήσει τη σημερινή διοίκηση ότι δεν έκανε τίποτα για να «τακτοποιήσει» έγκαιρα το συγκεκριμένο πρόβλημα!

Η κ. Ευαγγελία Κοντού από την Ένωση Γονέων είπε ότι είναι πάγιο αίτημα της ‘Ένωσης η διεκδίκηση νέων Σχολείων… και τάχθηκε κατά των πολλών μαθητών σε μια αίθουσα.

Ο π. δήμαρχος Βασίλης Ζορμπάς, πρότεινε στο τρίτο δημοτικό σχολείο που έχει μεγάλο αύλειο χώρο, να κατασκευαστεί υπόγειο θεατράκι και στο ισόγειο αίθουσες διδασκαλίας, ή στο υπάρχον κτίσμα να κατασκευαστούν αίθουσες πάνω από τις υπάρχουσες… και υπενθύμισε ότι την πρόταση του αυτή ήθελε να την εφαρμόσει όταν ήταν δήμαρχος, αλλά «Δεν τον άφησε» η αντιπολίτευση να το κάνει!

Απάντηση