Δήμαρχοι για τους «Άλλους» και Δήμαρχοι του «Εγώ».

0

Το «πως» αντιλαμβάνεται ο κάθε Δήμαρχος την έννοια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αποτελεί ένα παράγοντα με πολλές παραμέτρους.

Στο Δήμο Αγ. Παρασκευής για παράδειγμα, την στιγμή που η πανδημία του «κορώνα ιού» διάβαινε το κατώφλι της χώρας, ο δήμαρχος προσλάμβανε ως ειδική σύμβουλο του για τα «αδέσποτα ζώα», με αμοιβή 24.000 ευρώ, την γνωστή και μη εξαιρετέα «κουμπάρα»…

Παράλληλα στο Δημοτικό συμβούλιο ήρθε θέμα σχετικά με την πρώτη αναμόρφωση του προϋπολογισμού, στην οποία, όπως κατήγγειλε ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «ΝΕΑ ΑΡΧΗ» Γιώργος Οικονόμου, υπήρχαν πολλές απ΄ ευθείας αναθέσεις και κατατμήσεις, οι οποίες το μόνο που ΔΕΝ διασφάλιζαν ήταν την διαφάνεια και το συμφέρον του Δήμου και των πολιτών.

Αποκορύφωμα όλων αυτών, ήταν η δημιουργία κι ενός νέου κωδικού για την αγορά τριών απορριμματοφόρων με ποσό που ξεπερνά τα 2.000.000 ευρώ λες και πρόκειται ν΄αγοραστούν…Ferrari – απορριμματοφόρα!

Όταν ο ιός ξεκίνησε τη «δράση» του, ο δήμαρχος και η δημοτική αρχή, αρκέστηκαν να πουν ότι για να λάβουν μέτρα ήταν υποχρεωμένοι να περιμένουν τις εντολές της κυβέρνησης… ενώ παράλληλα ο Βασίλης Ζορμπάς, με την ιδιότητα του παθολόγου – πνευμονολόγου, διαβεβαίωνε τους συμπολίτες του ότι μπορούσαν να «κοινωνήσουν» άφοβα!

Ας δούμε όμως το τι έπραξε ο αντίστοιχος δήμαρχος και η δημοτική αρχή του Δήμου Τρικκαίων για τους ηλικιωμένους δημότες των Τρικάλων αλλά και για εκείνους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, μια κι έχουν όπως αποδεικνύεται διαφορετική αντίληψη για τον ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ξεκίνησαν λοιπόν, χωρίς την εντολή κάποιας «υπερκείμενης αρχής», δύο νέα προγράμματα και συγκεκριμένα την «Τηλεφροντίδα» και την «Βοήθεια στο σπίτι».

Τι είναι η «τηλεφροντίδα».

Σε μια προσπάθεια περιορισμού της πανδημίας του κορωνοϊού, ο Δήμος σε συνεργασία με την εταιρεία e-Τρίκαλα, προσφέρει δωρεάν σε ηλικιωμένους και πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη τον απαραίτητο εξοπλισμό προκειμένου οι καθημερινές τους μετρήσεις για τις τιμές ζαχάρου να πραγματοποιούνται ηλεκτρονικά.

Αυτό γίνεται με τη βοήθεια τηλεσαχκαρόμετρων με διεπαφή bluetooth και διασύνδεση μέσω διαδικτύου, προκειμένου να μην κρίνεται απαραίτητη η επίσκεψη σε κάποιο ιατρείο.
Ακόμα, παραχωρείται δωρεάν σετ αισθητήρων «έξυπνης οικίας» σε μοναχικούς ηλικιωμένους και άτομα των ευπαθών ομάδων για τηλεπαρακολούθησή τους μέσω διαδικτύου από το αρμόδιο κέντρο τηλεφροντίδας.

Πρόκειται για ειδικούς αισθητήρες κίνησης εντός σπιτιού, προκειμένου να διασφαλιστεί πως όλα είναι εντάξει αλλά και ειδικά κουμπιά έκτακτης κλήσης για βοήθεια.

Υπηρεσία «Βοήθεια στο Σπίτι».

Ο Δήμος εξυπηρετεί πλέον τους ηλικιωμένους και όσους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδας στις καθημερινές τους ανάγκες και υποχρεώσεις.

Συγκεκριμένα, το αρμόδιο τμήμα του Δήμου δέχεται κλήσεις στο 24310-20000 από όσους έχουν ανάγκη τρόφιμα, φάρμακα ή και επείγουσες συνδιαλλαγές με το δημόσιο και αφού τις αξιολογήσει, αναλαμβάνει να προσφέρει τις υπηρεσίες του.

Έτσι, δεν κρίνεται αναγκαία η κυκλοφορία στους δρόμους, με τον συνωστισμό στις αγορές, τα φαρμακεία και τα σούπερ μάρκετ να αποφεύγεται.

Σημ. Σχολιαστή.
Τα μοντέλα διοίκησης μιας πόλης, ΔΕΝ έχουν να κάνουν με το κόμμα που στηρίζει τους υποψηφίους.
Έχει να κάνει με τον άνθρωπο που ζητά να υπηρετήσει το κοινωνικό σύνολο και τις πραγματικές προσδοκίες και φιλοδοξίες του

Απάντηση