Εκδρομή – γνωριμία με το ρήγμα που προκαλεί τους σεισμούς στην Αθήνα!

0

Μια πρωτότυπη εκδρομή – γνωριμία θα πραγματοποιηθεί
την πρώτη Κυριακή του Νοεμβρίου στην Πάρνηθα, όπου Σεισμολόγοι θα ξεναγήσουν δεκάδες ανθρώπους στο ρήγμα που δημιουργεί τους σεισμούς στην Αθήνα και οι οποίοι θα έχουν την δυνατότητα να το δουν, να το αγγίξουν και να εντρυφήσουν στα μυστικά του.

Η επιτόπια, υπαίθρια, επιστημονική ξενάγηση θα πραγματοποιηθεί από τον σεισμολόγο δρ. Γεράσιμο Παπαδόπουλο στο πλαίσιο των ενημερωτικών δράσεων που ξεκινά η Natural Hazards Society.

Ο κ. Παπαδόπουλος, είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για να σας ξεναγήσει, καθώς μαζί με τους σεισμολόγους δρ. Αθανάσιο Γκανά από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και τον καθηγητή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Σπύρο Παυλίδη, είχαν βραβευτεί το 2002 για τη μελέτη του ρήγματος και του σεισμού της Πάρνηθας στις 7 Σεπτεμβρίου του 1999.

Η ιδέα της επιστημονικής εκδρομής έχει ήδη συναντήσει σημαντική ανταπόκριση από το κοινό. Το ρήγμα της Πάρνηθας, ή Ρήγμα της Φυλής όπως είναι η ορθότερη ονομασία του, το 1999 προκάλεσε μέσα σε 15 δευτερόλεπτα 143 θανάτους, χιλιάδες υλικές ζημιές και άμεσο οικονομικό κόστος 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το μεγαλύτερο που έχει προκαλέσει ποτέ σεισμός στην ιστορία της Ελλάδας.

Κι ενώ οι επιστήμονες δήλωναν ότι το συγκεκριμένο ρήγμα δεν θα μας απασχολήσει ξανά, δύο δεκαετίες αργότερα, στις 19 Ιουλίου του 2019 η Πάρνηθα ξαναχτύπησε. Ο σεισμός της Μαγούλας, μεγέθους 5,3 Ρίχτερ, μπορεί να μην επέφερε θύματα αλλά προκάλεσε σοβαρές υλικές σε χιλιάδες κτίσματα.

«Μεγάλο τμήμα του ρήγματος της Φυλής είναι ορατό δια γυμνού οφθαλμού, σε μήκος περίπου 8 με 9 χιλιομέτρων και Υπολογίζουμε ότι συνολικά δεν υπερβαίνει τα 12 χιλιόμετρα και αυτό είναι κάτι που έχει προσδιοριστεί από τα επίκεντρα των μετασεισμών του 1999», λέει στα «ΝΕΑ» ο δρ. Παπαδόπουλος.

Μοιάζει με έναν τοίχο ύψους αρκετών μέτρων, ο οποίος έχει διαμορφωθεί στη διάρκεια εκατομμυρίων ετών, καθώς με τους διαδοχικούς σεισμούς ένα τμήμα του καταβυθιζόταν και ένα άλλο παρέμενε αμετακίνητο με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί σταδιακά αυτό το κεκλιμένο τείχος», όπως εξηγεί ο ίδιος.

Θα μιλήσουμε επίσης, για το πώς λειτουργεί και το πιο εντυπωσιακό για το πώς μετακινήθηκε και προκάλεσε το σεισμό. Θα πούμε πόσο μετακινήθηκε, γιατί κουνήθηκε τόσο πολύ όλο το Λεκανοπέδιο από τις παρυφές της Πάρνηθας ως το Σαρωνικό, γιατί είχε βλαβερές συνέπειες και πώς τελικά επαναλήφθηκε ο σεισμός τον Ιούλιο του 2019.

Είναι πράγματι ενδιαφέρον, καταλήγει ο Παπαδόπουλος, γιατί ακόμη και όσοι πάσχουμε από σεισμοφοβία, μπορούμε να την εξορκίσουμε «συνομιλώντας» με το ρήγμα».

Πηγή. in.gr.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Απάντηση