Ποιοι ΔΕΝ θέλουν Σχολείο του ΜΑΚΡΗ και γιατί;

0
Ποιοι ΔΕΝ θέλουν Σχολείο του ΜΑΚΡΗ και γιατί;

Είναι γεγονός αναμφισβήτητο και το αποδέχονται όλοι, ότι ο χώρος των πρώην εκπαιδευτηρίων «Μακρή» είναι ο τελευταίος μοναδικός και κατάλληλος χώρος για την ανέγερση Δημοτικού σχολείου και νηπιαγωγείου όχι μόνο για τις μελλοντικές γενιές αλλά και για το « Σήμερα».

Έγραψα ότι αυτό το γεγονός το αποδέχονται όλοι.
Λάθος μου.

Δεν το αποδέχονται όλοι. Δεν το αποδέχονται οι κληρονόμοι του χώρου οι οποίοι από την απαλλοτρίωση του Δήμου θα εισπράξουν περίπου τρία εκατομμύρια ευρώ.

Δεν το αποδέχονται «εκείνοι» οι οποίοι στη θέση του θέλουν ν΄ανεγείρουν «σούπερ μάρκετ» ή συγκρότημα πολυκατοικιών και προσφέρουν περίπου πέντε εκατομμύρια.

Δεν το αποδέχεται ο «τροχονόμος των ιδιωτικών συμφερόντων» τον οποίο αποκάλεσαν στην αίθουσα του Δημοτικού συμβουλίου «πολιτικό απατεώνα» και είπε κι «ευχαριστώ»…

Δεν το αποδέχονται και οι «μεσάζοντες» οι οποίοι έχουν μεγάλο οικονομικό συμφέρον όταν ασκώντας τις «γνωριμίες» και τις «κουμπαριές» τους, καταφέρουν και πετύχουν την άρση της απαλλοτρίωσης από πλευράς Δήμου και μείνει το «φιλέτο» ελεύθερο προς διαπραγμάτευση στην ελεύθερη αγορά.

Ας αφήσουμε όμως τα «οικονομικά» κι ας έρθουμε στο ιστορικό των πολιτικών εξελίξεων του συγκεκριμένου θέματος.

Ιστορική αναδρομή

Το 2005, επί δημαρχίας Αντώνη Σιδέρη, ο τότε αντιδήμαρχος παιδείας Νίκος Φωτόπουλος, ίδρυσε στον συγκεκριμένο χώρο το 12ο Δημοτικό Σχολείο και το 2008 επί δημαρχίας Βασίλη Γιαννακόπουλου δημοσιεύτηκε η ίδρυση του σχολείου σε σχετικό Φ.Ε.Κ.

zorbas - edranoΕπί δημαρχίας Βασίλη Ζορμπά (2011 -2014), επιτροπή υπό τον ίδιο αιτήθηκε την συγκατάθεση της αρμόδιας επιτροπής έγκρισης καταλληλότητας του χώρου της Περιφέρειας Αττικής για την ανέγερση Σχολείου και «κατάφερε» ν’ απορριφτεί η έγκριση με ψήφους 3-2.

Επί δημαρχίας Γιάννη Σταθόπουλου, επιτροπή με τον ίδιο, τον αντιδήμαρχο παιδείας Πάνο Γκόνη και υπηρεσιακούς παράγοντες, προσέφυγαν κατά της απόφασης απόρριψης και προσκομίζοντας τα απαραίτητα στοιχεία που αποδείκνυαν την «αλήθεια» του αιτήματος, ανέτρεψαν με ομοφωνία των μελών της επιτροπής και ψήφους 5-0, την προηγούμενη απορριπτική απόφαση.

Το 2018, η διοίκηση Σταθόπουλου, έφερε ως θέμα προς έγκριση τον ανοικτό διαγωνισμό μεταξύ των τραπεζών και του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, για τη σύναψη δανείου για την πληρωμή του αντιτίμου της απαλλοτρίωσης προς τους κληρονόμους ύψους περίπου 3 εκατομμυρίων ευρώ.

Την πρόταση αυτή καταψήφισαν το Κ.Κ.Ε (Ανδρέας Γκιζιώτης), οι «ανεξάρτητοι» του ΠΑΣΟΚ (Γιάννης Μυλωνάκης, Κώστας Χατζηανδρέου, Ελισάβετ Πετσατώδη, και Γιάννης Λογοθέτης) και πέρασε με τις ψήφους της παράταξης Σταθόπουλου και του «αυθεντικού» ΠΑΣΟΚ (Βασίλη Γιαννακόπουλου και Κώστα Κρητικίδη).

Το 2019 οι εκλογές έφεραν ως νέο δήμαρχο τον Βασίλη Ζορμπά, ο οποίος στις δύο πρώτες συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου, ερωτώμενος για την εξέλιξη αναφορικά με τη λήψη του δανείου και την ανέγερση του Σχολείου, απάντησε ότι: «Οι τράπεζες δεν ενδιαφέρονται να δανείσουν χρήματα στο δήμο για την ανέγερση Σχολείου». Είπε επίσης, ότι δια μέσου «κοινού γνωστού» του… οι κληρονόμοι ζητούν να έρθει θέμα στο Δημοτικό συμβούλιο για την άρση της απαλλοτρίωσης και της «απελευθέρωσης» του χώρου!

Όταν δημοσιοποιήθηκε το γεγονός αυτό, προκάλεσε την οργή τόσο των κατοίκων όσο και των Ενώσεων γονέων και καθηγητών οι οποίοι βιώνουν καθημερινά τις άθλιες συνθήκες εκπαίδευσης στις οποίες τα παιδιά της πόλης καλούνται να «μάθουν γράμματα» και οι οποίες είναι καταγεγραμμένες και δημοσιοποιημένες.

Η οργή δε γιγαντώθηκε, και μετατράπηκε σε «φόβο εσκεμμένης απώλειας του χώρου», όταν έγινε γνωστό από τον κ. Σταθόπουλο, ότι «παραδίδοντας» τον Δήμο στον κ.Ζορμπά, στο γραφείο του δημάρχου υπήρχε ήδη προσφορά τραπέζης για την σύναψη δανείου!

Στην τελευταία λοιπόν συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, μέλη της Ένωσης Γονέων Σχολείων Αγίας Παρασκευής, εκπαιδευτικοί του συλλόγου «Περικλής», μέλη της ανοιχτής συνέλευσης πολιτών και πλήθος γονέων και κατοίκων κατέκλυσαν την αίθουσα του συμβουλίου και τους έξω από το δημαρχείο χώρους.

«Έντρομα» στελέχη της διοίκησης τηλεφώνησαν στο αστυνομικό τμήμα το οποίο και έστειλε αστυνομική δύναμη για ν’ αποτρέψει τυχόν επεισόδια και προς τιμήν του ο Βασίλης Ζορμπάς ζήτησε την απομάκρυνση τους γνωρίζοντας ότι ουδείς κινδύνευε πλην του παρόντος και του μέλλοντος των παιδιών και εγγονιών μας.

Τι ειπώθηκε στην διαδικασία

Η συζήτηση ξεκίνησε με την ανάγνωση του ψηφίσματος της Ένωσης Γονέων Σχολείων, από την κ.Μαρία Ξυνογαλά η οποία ανέφερε τα αυτονόητα, δηλαδή την όσο το δυνατόν πιο γρήγορη απόκτηση του ΜΑΚΡΗ και την ανέγερση του σχολείου γιατί η κατάσταση στο χώρο της στέγασης των μαθητών έχει φτάσει στο απροχώρητο…

Ο δήμαρχος από την πλευρά του, παραδέχθηκε ότι υπάρχει εκδήλωση ενδιαφέροντος από μια τράπεζα… κι ότι η διοίκηση προχώρησε στην αποστολή επιστολών προς όλα τα άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Είπε επίσης ότι όπως ζήτησαν οι κληρονόμοι, θα φέρει προς συζήτηση και λήψη απόφασης το αίτημα για άρση της απαλλοτρίωσης και θα αποφασίσουν οι δημοτικοί σύμβουλοι με την ψήφο τους αν θα γίνει δεκτό ή όχι.

Ο ίδιος δήλωσε ότι θα προτιμούσε να αρθεί η απαλλοτρίωση και να έρθουν σε συμφωνία Δήμος και οι κληρονόμοι για «απ΄ευθείας πώληση»!

stathopoulos 2010

Ο Γιάννης Σταθόπουλος αφού υπενθύμισε το «ποιοι» είχαν καταψηφίσει την λήψη του δανείου… και την παρ΄ολίγο απώλεια του χώρου στην Περιφέρεια… είπε ότι ήταν «πολύ πονηρό» το γεγονός ότι ο δήμαρχος δεν είπε ποτέ κατηγορηματικά ότι: ο δήμος ΔΕΝ θα χάσει του ΜΑΚΡΗ… κι ότι όλο αυτόν καιρό απέφευγε να πει το «Τι» θα κάνει με τον συγκεκριμένο χώρο.

 

Γιώργος Οικονόμου

Ο Γιώργος Οικονόμου, κατηγόρησε το δήμαρχο ότι όπως δεν λέει την αλήθεια στους πολίτες για το γεγονός ότι χάθηκε ΟΡΙΣΤΙΚΑ το οικοδομικό τετράγωνο 118 και παρ΄όλα αυτά ο δήμος εξακολουθεί και πληρώνει τον ΕΝΦΙΑ ενός οικοπέδου που δεν είναι δικό του… έτσι δεν λέει «Τι» θέλει και για του ΜΑΚΡΗ και κατέληξε λέγοντας ότι η παράταξη του είναι υπέρ της λήψης του δανείου και την ανέγερση του Σχολείου.

 

 

Ο Γιαννης Μυλωνάκης ψέλλισε κάποιες δικαιολογίες για την αρνητική του ψήφο, λέγοντας ότι η σύναψη δανείου για την ανέγερση Σχολείου ήταν «προεκλογικό πυροτέχνημα» του κ. Σταθόπουλου… ότι και ο κ. Ζορμπάς έλεγε ότι δεν άντεχε άλλη δανειακή επιβάρυνση ο δήμος… αλλά τελικά δήλωσε ότι μπορεί «τότε» να καταψήφισε αλλά σήμερα λέει «Ναι» στην απόκτηση του ΜΑΚΡΗ.

Ο Ανδρέας Γκιζιώτης είπε ότι το Κ.Κ.Ε έχει την θέση που λέει: «Η κυβέρνηση κι όχι οι Δήμοι έχουν την υποχρέωση ν΄αγοράζουν χώρους για Σχολεία», δίνοντας στην συνέχεια «πάσα» στον δήμαρχο για να τον βγάλει από την δυσχερή θέση προτείνοντας του να «πιέσει» το Υπουργείο ν΄αγοράσει του ΜΑΚΡΗ.

Πανευτυχής ο κ. Ζορμπάς, «ξιφούλκησε» ως νέος Αλέξανδρος για να κόψει τον γόρδιο δεσμό, δηλώνοντας ότι θα κατέβει στο Υπουργείο Υποδομών και θα βρει τους παλιούς συναγωνιστές του από τα φοιτητικά του χρόνια, (γενικούς γραμματείς, υπουργούς και υφυπουργούς) και να θέσει το θέμα…

Σημ. Σχολιαστή.

Επί δημαρχίας Γιαννακόπουλου, ο τότε δήμαρχος «κατέβηκε» και πήρε «θετικά μηνύματα αγοράς» από τρεις διαδοχικά υπουργούς πολιτισμού του ΠΑΣΟΚ για την από το υπουργείο αγορά της Βίλλας Ιόλα και μάλιστα σε εποχές που ο ιδιοκτήτης ζητούσε εννέα εκατομμύρια ευρώ για να την «αποχωριστεί»…

Καλώς λοιπόν να κατέβει ο κ.Ζορμπάς και να διεκδικήσει την αγορά του χώρου απ΄την ελληνική κυβέρνηση.

Αρκεί να μην επαναπαυτεί στις απαντήσεις τους, γιατί στη συνέχεια θα πρέπει να περάσει κι απ΄τον Επίτροπο των «Θεσμών» που ελέγχει τις οικονομικές παροχές του συγκεκριμένου υπουργείου… κι ας ρωτήσει καλού κακού, πόσους χώρους για σχολεία και σε ποιες περιοχές έχει αγοράσει τα τελευταία χρόνια το υπουργείο που κατά τα άλλα φέρει τον βαρύγδουπο τίτλο: «Υποδομών»…

Απάντηση