Οργή λαού για την κατεδάφιση του «Μπαρμπίκα»

0

 

.Μέσα σε “μια νύχτα” οι μπουλντόζες γκρέμισαν μπροστά στα μάτια των άφωνων κατοίκων τοίχους, ταβάνια, πόρτες, παράθυρα, θρανία, μετατρέποντας τις μνήμες, τις ελπίδες, τα οράματα σε έναν άμορφο σωρό από μπάζα.

Η πρώτη αντίδραση των έκπληκτων κατοίκων της περιοχής ήταν να σταματήσουν το καταστροφικό έργο της κατεδάφισης, χωρίς όμως αυτό να γίνει εφικτό, αφού στην κατασκευάστρια εταιρεία είχε χορηγηθεί από το αρμόδιο Πολεοδομικό Γραφείο η σχετική άδεια.

Την έκπληξη διαδέχτηκε η αγανάκτηση, αφού όλοι γνώριζαν ότι στο συγκεκριμένο χώρο η Πολιτεία είχε αποφασίσει την ανέγερση Σχολικού Συγκροτήματος.

Ήδη από το 1998 και συγκεκριμένα στις 19 Ιανουαρίου, τετραμελής Επιτροπή της Β’ Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Νομαρχίας Αθηνών έκρινε ομόφωνα την καταλληλότητα και αναγκαιότητα της ανεγέρσεως σχολικού κτιρίου για την εγκατάσταση των Τ.Ε.Λ. και Σ.Ε.Κ. Αγίας Παρασκευής στο χώρο του ιδιωτικού σχολείου “Μπαρμπίκα”.

Δύο περίπου μήνες αργότερα και συγκεκριμένα, στις 29/3/1999 είχε συγκροτηθεί με απόφαση της Προϊσταμένης της Β’ Διεύθυνσης Δ.Ε. Νομαρχίας Αθηνών, Επιτροπή αποτελούμενη από τους :

1. Λουκά Μάρκο (Πρόεδρο), Προϊστάμενο του 4ου Γραφείου Β’  Διεύθυνσης Δ.Ε. Νομαρχίας Αθηνών

2. Δίκαιο  Λεβάκο,   Προϊστάμενο   Ελέγχου Δ.Ο.Υ. Αγ. Παρασκευής

3. Αντιγόνη Κωνσταντινίδου,   Σχολίατρο, ως εκπρόσωπο της Υπηρεσίας Υ¬γιεινής   Ανατολικού Τομέα  Νομαρχίας Αθηνών και

4. Γρηγόρη Κώτσιρα, Μηχανικό, ως εκπρόσωπο της “Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων Α.Ε.”,

έκρινε το χώρο των εγκαταστάσεων του ιδιωτικού σχολείου “Μπαρμπίκα” ως κατάλληλο για τη στέγαση των Τ.Ε.Λ. και Σ.Ε.Κ. Αγίας Παρασκευής.

Δύο μήνες αργότερα, και συγκεκριμένα στις 17 Μαΐου 1999, το Διοικητικό Συμβούλιο της “Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων Α.Ε.”, με την απόφαση 247:

α) Εγκρίνει ομόφωνα την απόκτηση του χώρου και προτείνει στον Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων Γεράσιμο Αρσένη, την αναγκαστική απαλλοτρίωση του οικοπέδου που κρίθηκε κατάλληλο για την ανέγερση διδακτηρίων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Αγίας Παρασκευής, εμβαδού 10.707 τετραγωνικών μέτρων [μετά των ΔΥΟ(2) διωρόφων κτισμάτων] και μεταξύ των δρόμων Λυκείου-Παπαφλέσσα και Διγενή, τμήμα του ΟΤ 102.

β) Ορίζει την αποστολή της απόφασης αυτής στην αρμόδια Πολεοδομία για ενημέρωση της, σύμφωνα με τον Ν. 2009/92 (άρθρο 31, παρ. 4) Φ.Ε. 18/Δ/14-2-1992.

Ένα περίπου μήνα αργότερα, και συγκεκριμένα στις 29 Ιουνίου 1999, το τμήμα “Πρόσκτησης Γηπέδων” της Διεύθυνσης Γηπέδων και τοπ/σεων της Ο.Σ.Κ. Α.Ε., με ΕΠΕΙΓΟΝ έγγραφο του αρ. πρωτ. Γ1/Φ.53252Β/11997 ζητά από το Υπουργείο Παιδείας να μεριμνήσει ώστε να εκδοθεί κοινή υπουργική απόφαση των Υπουργών Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και Οικονομικών για την απαλλοτρίωση του “Μπαρμπίκα” υπέρ και με δαπάνη της Ο.Σ.Κ. Α.Ε., ορίζει δε τη συνολική αντικειμενική αξία της έκτασης στο ποσό των 783.276.480 δραχμών.

Η αίτηση αυτή κοινοποιείται στη Νομαρχία, στο Δήμο Αγίας Παρασκευής, στις Σχολικές Επιτροπές των Σχολείων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αγ. Παρασκευής και στο Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων των Σχολείων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αγ. Παρασκευής, ο οποίος στη συνέχεια τη δημοσιοποίησε στα μέλη του.

Μετά από 16 ημέρες και συγκεκριμένα στις 14 Ιουλίου, το Πρώτο Τμήμα της Διεύθυνσης Π.Ε.Ε. στέλνει το φάκελο της υπόθεσης στο Τέταρτο Τμήμα (Απαλλοτριώσεων) της Διεύθυνσης Δημόσιας Περιουσίας του Υπουργείου Οικονομικών, και ζητά σε σύντομο χρονικό διάστημα την υποβολή του σχεδίου απόφασης για την απαλλοτρίωση.

Η αίτηση αυτή κοινοποιήθηκε στο Δήμο Αγίας Παρασκευής, στη Νομαρχία και στη Διεύθυνση Γηπέδων της Ο.Σ.Κ. Α.Ε.

Σ’ αυτό το χρονικό σημείο το “νήμα” των Δημοσίων εγγράφων “κόβεται”, και φθάνουμε στα τέλη Οκτωβρίου, όταν η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου κατόπιν αιτήσεως μιας κατασκευαστικής Τεχνικής Εταιρείας ΧΟΡΗΓΗΣΕ “ΥΨΟΜΕΤΡΟ”… με όλα τα γνωστά αποτελέσματα…

Όμως, το κρίσιμο ερώτημα παραμένει αναπάντητο μέχρι τώρα, δηλαδή ποια ημερομηνία —μέσα σ’ αυτό το κρίσιμο διάστημα— έκανε αίτηση η κατασκευάστρια εταιρία στο Δήμο και τι ακριβώς ανέφερε στην αίτηση της με την οποία ζητούσε να τις χορηγηθεί “υψόμετρο” και πώς είναι δυνατόν μετά από όλες αυτές τις ενέργειες η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου να το χορηγεί και μάλιστα χωρίς να ενημερώσει —όπως ισχυρίζεται – το Δήμαρχο.

Έτσι η αγανάκτηση των κατοίκων μετατράπηκε σε οργή όταν αντελήφθηκαν ότι στην ουσία ο Δήμος είχε ανάψει το “πράσινο φως” γι’ αυτή την καταστροφή.

Επιτροπή φορέων και κατοίκων Αγίας Παρασκευής συγκεντρώθηκαν την Τρίτη, 2 Νοεμβρίου στις 7.30 το βράδυ, στο κτίριο του 4ου Λυκείου-5ου Γυμνασίου (Παπαντωνίου 13, Τσακός) και συ-ζήτησαν την κατάσταση που είχε δημιουργηθεί.

Στη συνάντηση οι κάτοικοι Αγ. Παρασκευής, η Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων και ο Περιβαλλοντικός και Εξωραϊστικός Σύλλογος εξουσιοδότησαν το δικηγόρο παρ’ Αρείω Πάγω Νότη Μαρία να τους εκπροσωπήσει και να προχωρήσει σε κάθε νόμιμη ενέργεια, ώστε να διακοπούν οι εργασίες που πραγματοποιούντο νυχθημερόν με απίστευτους ρυθμούς…

Την ίδια μέρα ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γιάννης Αργυρός κάλεσε για τις 9 το 6ράδυ έκτακτη κατεπείγουσα συνεδρίαση με θέμα την “Αναστολή εκτελέσεως οικοδομικών εργασιών σε τμήμα Ο.Τ. 102, (χώρος Σχολείου).

Στην αρχή της συνεδρίασης ο Δήμαρχος Σταύρος Κώτσης δήλωσε ότι η “Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου ελέγχεται διότι χωρίς να τον ενημερώσει εξέδωσε υψόμετρο και ότι εφεξής δεν θα υπογράφει κανείς υψόμετρο, πλην του ίδιου του Δημάρχου”.

Ο κ. Κώτσης δήλωσε, επίσης, ότι για τις όποιες ευθύνες μπορούν να καταλογιστούν στους υπαλλήλους της Τεχνικής Υπηρεσίας, θα πραγματοποιηθεί Ένορκη Διοικητική Εξέταση.

Στη συνέχεια “απολογήθηκαν” προς τους Δημοτικούς Συμβούλους οι “αρμόδιοι” της Τεχνικής Υπηρεσίας, κ.κ. Τσαρπαλής και Μπερνικόλας, οι οποίοι ψέλλισαν κάτι δικαιολογίες όπως “Δώσαμε υψόμετρο, γιατί μπορεί να ήθελαν να κτίσουν μάντρα(!!!) και άλλα παρόμοια.

Μίλησαν και οι κληρονόμοι της οικογένειας Μπαρμπίκα, οι οποίοι υπερασπίστηκαν -όπως ήταν φυσικό- την ιδιοκτησία τους και ο μηχανικός του “έργου”…

Στη συνέχεια μίλησαν εκπρόσωποι των φορέων και των κατοίκων της περιοχής με πρώτο τον κ. Λ. Ριτζάκη (Πρόεδρο της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων) και δεύτερο το δικηγόρο κ. Μαρία, οι οποίοι ανέπτυξαν τους προβληματισμούς και τις συστάσεις των κατοίκων για τα “δρώμενα”.

Επακολούθησαν οι τοποθετήσεις των Συμ6ούλων και τέλος ψηφίστηκε η εισήγηση της μηχανικού της Τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου Ελένης Δελάλη που προέβλεπε τα εξής:

α) Να ζητηθεί έμμεσα από τη Διεύθυνση Πολεοδομίας Αγ. Παρασκευής η διακοπή των οικοδομικών εργασιών στο χώρο αυτό β) Να ζητηθεί από τη Νομαρχία Αθηνών η αναστολή εκτέλεσης οικοδομικών εργασιών για ένα τρίμηνο στο χώρο αυτό και συγκεκριμένα στο τμήμα του Ο.Τ. 102 το οριζόμενο στο συνοδευτικό Τοπογραφικό Διάγραμμα με τα στοιχεία Α, Β, Γ, Δ, Ε, Ζ, Η γ) Να ζητηθεί από τη Διεύθυνση Πολεοδομίας Αγίας Παρασκευής η ανάκληση της υπ’ αριθμ. 1459/99 άδειας οικοδομής και δ) Να ενημερωθεί για όλα αυτή η Ο.Σ.Κ. Α.Ε.

Τελικά μετά από συντονισμένες ενέργειες, με απόφαση της Νομαρχίας Αττικής, δόθηκε η εντολή προς την Πολεοδομία για την αναστολή εκτελέσεως οικοδομικών εργασιών στο χώρο αυτό για ένα τρίμηνο.

Όπως είναι εύκολα αντιληπτό, αυτό το τρίμηνο θα είναι κρίσιμο, γιατί μέσα σ’ αυτό το διάστημα θα πρέπει να ασκηθούν πιέσεις προς όλες τις κατευθύνσεις, ώστε να εκδοθεί και να εκτελεστεί η κοινή Υπουργική απόφαση για την απαλλοτρίωση του χώρου, ενώ ταυτόχρονα να υπάρξει και η απαραίτητη αστυνόμευση για το φόβο των παράνομων εργασιών…

 
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Απάντηση