Καταγγελία κατοίκων (Φλεβάρης)

0

Καταγγελία κατοίκων

“Σε συνέχεια της προφορικής μας έκθεσης, στο γραφείο σας στις 22/07/2008, της φοβερής ταλαιπωρίας που υφιστάμεθα οι κάτοικοι της Αγίου Ιωάννου από τη λειτουργία του κατ’ ευφημισμόν «Πολιτιστικού» Κέντρου Da Vinci, σας εκθέτουμε και γραπτά ένα μικρό μέρος της καθημερινής μας αγωνίας.

Η περιπέτεια της νύχτας της Αγίας Παρασκευής αρχίζει για μας από τις πρώτες μεταμεσημβρινές ώρες, οπότε ξεκινά η «πολιτιστική» προσφορά του καταστήματος, με τα μεγάφωνα να προσκαλούν τους «πιστούς» σε προσέλευση και εμάς τους «απίστους» σε εγρήγορση και αποχή από τη μεσημβρινή ανάπαυση, αντίθετα προς ότι ο Νόμος ορίζει.

Κατ’ επανάληψη τηλεφωνήσαμε στο Αστυνομικό Τμήμα της Αγίας Παρασκευής και στην Άμεση Δράση για να παρέμβει κατά τις ώρες της κοινής ησυχίας, 15:00-17:00. Η ανταπόκριση από πλευράς Αστυνομίας εποίκιλλε, σε καμιά όμως περίπτωση δεν υπήρξε πειστική για το ‘Κέντρο. Γιατί άραγε;

Από τις απογευματινές ώρες και μετά η ηχητική ρύπανση συνεχίζεται, δυστυχώς νομότυπα μέχρι τις 23:00, οπότε στη συνέχεια αυξάνεται αντί να ελλαττούται κατά πολλά decibels και συνεχίζεται μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες 2,3,4 πμ!

Αν στους ήχους αυτούς προστεθεί και ο θόρυβος από τα οχήματα, που καταλαμβάνουν σε διπλές σειρές όλο το μήκος του πεζοδρομίου και της πρασιάς του κληροδοτήματος Σιστοβάρη και παρκάρουν ή ξεπαρκάρουν, μαρσάροντας τις μηχανές τους, αντιλαμβάνεται κανείς την ποιότητα της ζωής που διάγουμε εμείς οι ατυχείς κάτοικοι, ευρισκόμενοι σε απόσταση μικρότερη των 15 μ από αυτό.

Υπενθυμίζεται ο νόμος προβλέπει τα 300 μέτρα ως αναγκαία απόσταση του ψυχαγωγικού κέντρου με υπαίθρια τραπέζια και μουσική από την πλησιέστερη κατοικία. Οι αρμόδιες Αρχές είναι υπεύθυνες να ελέγξουν την τήρηση των προϋποθέσεων αυτών για την έκδοση άδειας λειτουργίας. Τι έπραξαν στην προκειμένη περίπτωση;

Η κατάσταση γίνεται ανεξέλεγκτη όταν κάποιος εκ των θαμώνων έχει γενέθλεια ή εορτάζει κάποια επέτειο. Στην τελευταία περίπτωση όλοι εμείς οι περίοικοι θα πρέπει να αγρυπνήσουμε ακούσια, «συμμετέχοντες στο πολιτιστικό πανηγύρι». Είναι προφανές ότι όλοι αισθανόμεθα ανυπεράσπιστοι και αδικούμενοι, επειδή οι άρχοντες που επιλέξαμε να διοικήσουν την πόλη μας δε μπορούν να προστατέψουν όχι μόνο το περιβάλλον των οικιστών, τόσο το φυσικό (δεδομένου ότι καταστράφηκαν πολλά πεύκα για να χτισθεί αυτή η μοναδική γωνιά πρασίνου που διέθετε ο Δήμος από το κληροδότημα Σιστοβάρη), όσο και το ανθρωπογενές. Αντίθετα, συνηγορούν στην υποβάθμιση του, διότι επιτρέπουν να παραβιάζεται το στοιχειώδες δικαίωμα τους της νυχτερινής ησυχίας και του ύπνου. Οι ενέργειες μας μέχρι σήμερα περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

Επισκεφθήκαμε τους υπεύθυνους του καταστήματος δύο διαφορετικές νύχτες, για να τους εκθέσουμε την κατάσταση, οπότε λάβαμε την απάντηση ότι «ο Δήμαρχος μας έχει δώσει την  άδεια,   εξάλλου  είναι φίλος  μας και τακτικός  μας πελάτης». Προσπαθήσαμε να εξηγήσουμε ότι αποκλείεται ο κ. Δήμαρχος να τους επέτρεψε να παρανομούν, γιατί όλοι ξέρουν πως στη Δημοκρατία ο νόμος είναι πάνω απ’ όλους.

Κατόπιν των καθημερινών από όλους εμάς και λοιπούς γείτονες, με τους οποίους ανταλλάσσουμε   απόψεις,   κλήσεων   της   Άμεσης   Δράσης   χωρίς   όμως  κανένα αποτέλεσμα (συχνά μολονότι περιμένουμε στα μπαλκόνια μας την άφιξη των περιπολικών,   δε   βλέπουμε   την   άφιξη   κανενός   ακόμη   και   μετά   2   ώρες), επισκεφθήκαμε το Διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος Αγίας Παρασκευής, που μας διαβεβαίωσε ότι το περιγραφόμενο αδίκημα είναι πταίσμα και δεν υπάγεται στο αυτόφωρο, αλλά θα έκανε όλες τις αναγκαίες παραστάσεις προς τους υπεύθυνους επιχειρηματίες να σεβαστούν το νόμο.

Κατά τις  επόμενες ημέρες  σε τηλεφωνικές  επικοινωνίες  με το  Διοικητή  του Αστυνομικού Τμήματος λάβαμε διαβεβαίωση ότι υπεβλήθη μήνυση που απευθύνεται προς τον κ. Δήμαρχο, που σύμφωνα με το νόμο μπορεί να επιβάλλει τη διακοπή της λειτουργίας του εν λόγω καταστήματος, έπειτα από 3 συνεχείς μηνύσεις.

Στις 22/7 επισκεφθήκαμε το Δήμαρχο και εκθέσαμε τα παραπάνω, ζητήσαμε δε την αυτονόητη  προστασία των  δικαιωμάτων των  δημοτών  από το  Δήμο και την εφαρμογή των Νόμων.

Θέλουμε να επισημάνουμε ότι το διακαίωμα στη στοιχειώδη ησυχία και τον ύπνο, εξυπηρετεί πρωταρχική βιολογική ανάγκη, που υπερβαίνει και αυτήν της τροφής. Ποιος μπορεί να εργασθεί και να είναι παραγωγικός ύστερα από 2 νύχτες αγρύπνιας; Εξάλλου εκτός των εργαζομένων υπάρχουν και οι μαθητές και τα μικρά παιδιά, οι φοιτητές και τέλος οι ασθενείς και οι ηλικιωμένοι, που όλοι ανεξαίρετα δικαιούνται έναν ήσυχο, κατά το δυνατόν ύπνο και ήρεμο περιβάλλον.

Συχνά περνά από το νου μας ότι η ευγενική δωρεά του συγκεκριμένου ακινήτου του Σιστοβάρη προς το Δήμο, αντί να αποτελέσει ένα χώρο ομορφιάς και τέρψης για τους κατοίκους, όπως ο ίδιος στόχευε, πολύτιμη ανάσα στις επιβαρυμένες περιβαλλοντικές συνθήκες της περιοχής, κατήντησε εστία ρύπανσης κάθε μορφής και ταλαιπωρίας γι αυτούς, με αποτέλεσμα αντί μνημόσυνου τιμής να γίνεται αιτία γογγυσμού και διαμαρτυριών.

Σύμφωνα και με τις Αρχές της Ενωμένης Ευρώπης ήδη από τη δεκαετία του 70, η τοπική Αυτοδιοίκηση έχει αναλάβει το μεγάλο έργο της προώθησης του μοντέλου της Αειφόρου Πόλης, που προϋποθέτει την προστασία του περιβάλλοντος και τη δημιουργία ανθρώπινων συνθηκών στις Πόλεις. Γι αυτό εξάλλου έχουν προβλεφθεί και απορροφώνται άφθονα κοινοτικά κονδύλια από την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Η Πόλη πρέπει να αποτελεί την κυψέλη για την ανάπτυξη και τη συνεχή εκπαίδευση των πολιτών, μέσα σε συνθήκες ενός άρτιου φυσικού, αισθητικού περιβάλλοντος, όπου ο σεβασμός στα δικαιώματα των κατοίκων κατά κύριο λόγο διασφαλίζεται από τους διοικούντες αυτήν.

Κύριε Δήμαρχε, ελπίζουμε ότι θα θελήσετε να αποδείξετε ότι το όμορφο προάστιο της Αγίας Παρασκευής δεν αποτελεί αποικία του Las Vegas και ότι οι κάτοικοι της Αγίου Ιωάννου δεν αποτελούν ανδράποδα προς καταδίωξη και εξαφάνιση, αλλά πολίτες μιας ευνομούμενης πολιτείας, που παρατηρούν, σκέπτονται, κρίνουν και ενεργούν.

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Απάντηση