Οι 100 πρώτες ημέρες της διοίκησης Βασίλη Ζορμπά.

0

Η «καλή μέρα απ΄ το πρωί φαίνεται» λέει ο σοφός λαός, αλλά και το κατά που θα βαδίσει μια νέα διοίκηση είτε στην κεντρική εξουσία , είτε στην τοπική αυτοδιοίκηση και το μοντέλο διοίκησης που θα εφαρμόσει κατά τη διάρκεια της θητείας της, αποτυπώνεται γλαφυρά στις 100 πρώτες ημέρες της θητείας της.

Ο Βασίλης Ζορμπάς επέστρεψε το 2019 στον δημαρχιακό θώκο με «ψαλιδισμένα φτερά» λόγω εκλογικού νόμου και θέλει δεν θέλει, μέχρι το τέλος της θητείας του, για να υπερψηφιστούν οι προτάσεις της παράταξης του θα χρειάζεται την στήριξη και τη συναίνεση κι άλλων δημοτικών παρατάξεων.

Η προσπάθεια του να προσελκύσει συμβούλους από άλλες δημοτικές παρατάξεις δεν απέδωσε τα αναμενόμενα, αφού ο κ. Κωστόπουλος ο οποίος εκλέχτηκε με την παράταξη «Νέα αρχή για την Αγ. Παρασκευή» του Γιώργου Οικονόμου, αλλά τελικά προσχώρησε στην παράταξη του Βασίλη Ζορμπά αναλαμβάνοντας την αντιδημαρχία Οικονομικών, μπορεί να έλυσε τον γρίφο της στελέχωσης της συγκεκριμένης θέσης, αλλά πέραν τούτου τίποτα το ουσιώδες, αφού και πάλι τα κουκιά της αυτοδυναμίας δεν βγαίνουν

Από την άλλη πλευρά, το γεγονός της μη αυτοδυναμίας έχει «ενοχλήσει» σε υπέρτατο βαθμό τον νυν δήμαρχο , αφού του περιορίζει τις δυνατότητες να εφαρμόσει το μοντέλο της «Ενός ανδρός αρχή», με αποτέλεσμα να λειτουργεί σπασμωδικά και παρορμητικά και να καταφεύγει σε «πεισματάρικες (πολιτικά) ενέργειες» που θυμίζουν περισσότερο αντιδράσεις «κακομαθημένου παιδιού που δεν του κάνουν τα χατίρια», παρά υπεύθυνου πολιτικού άνδρα που έχει κατανοήσει τον ρόλο του «Δημάρχου όλων των πολιτών» με όραμα τη δημιουργία μιας καλύτερης Αγ. Παρασκευής.

Τα γράφω αυτά επειδή οι χειρισμοί του κ.Ζορμπά και της διοίκησης του, στο θέμα της «Ανάπλασης της πλατείας του Άη Γιάννη» και της απόκτησης του χώρου των πρώην εκπαιδευτηρίων «Μακρή», που σημάδεψαν τις 100 πρώτες ημέρες της θητείας του, φανέρωσαν το μοντέλο διοίκησης που θ΄ακολουθηθεί  μέχρι το τέλος της δημαρχιακής θητείας.

Για το θέμα της ανάπλασης της πλατείας του Άη Γιάννη, να θυμίσουμε λοιπόν τα εξής:

1) Ως αντιπολίτευση, ο κ.Ζορμπάς, ψήφισε το θέμα της ανάπλασης και ουδέποτε είχε θέσει θέμα ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων, ούτε είχε προτείνει κάποιον διαφορετικό «αρχιτεκτονικό σχεδιασμό».

2) «Όλα αυτά», τα «θυμήθηκε» μόλις εκλέχτηκε δήμαρχος και στη συνέχεια «αποφάσισε και διέταξε» την ακύρωση του έργου, χωρίς να σκεφτεί τις συνέπειες που ενδεχομένως να είχε μια τέτοια πράξη στους συμπολίτες του.

3) Προχώρησε δηλαδή «ετσιθελικά» στην ακύρωση της ανάπλασης, χωρίς προφανώς να ρωτήσει τη Νομική υπηρεσία του Δήμου, για τα «δικαιώματα» του εταιρείας η οποία μειοδότησε και ήταν έτοιμη να ξεκινήσει το έργο.

4) Προσπαθεί να μειώσει τον Γιώργο Οικονόμου, λέγοντας του συχνά πυκνά στο δημοτικό συμβούλιο ότι: «Είσαι νέος ακόμα… κάτσε να μάθεις… και μετά από οκτώ χρόνια θα γίνεις κι εσύ δήμαρχος»… τη στιγμή κατά την οποία εκείνος, δεν έχει καταφέρει στα 15 χρόνια που «υπηρετεί» την αυτοδιοίκηση να μάθει ότι ο Δήμος και η Διοίκηση του, «Έχουν συνέχεια».

5) Δεν θέλει ή δεν μπορεί, ο Βασίλης Ζορμπάς, να καταλάβει ότι το έργο στην πλατεία του Άη Γιάννη δεν είναι το ίδιο με το σηκώσει μια μάντρα στα οικόπεδα του κι επειδή δεν του αρέσει ο εργολάβος να τον διώξει και να προσλάβει άλλον.

6) Δεν ξέρει ή δεν θέλει να ξέρει, ότι ο δήμαρχος μιας πόλης, δεν είναι ο φύλαρχος μιας βάρβαρης φυλής που κατέλαβε ένα χωριό… αλλά ο άνθρωπος που πριν πει μια κουβέντα ή πριν προχωρήσει σε μια «πράξη» πρέπει να  σκεφτεί και να  ξανασκεφτεί πολλές φορές και να συμβουλευτεί την γνώμη των ειδικών.

Αποτέλεσμα; Η συγκεκριμένη εταιρεία που είχε αναλάβει το έργο, τηρώντας όλες τις νόμιμες διαδικασίες, προσέφυγε και ακύρωσε προσωρινά την απόφαση και έπεται η «εκδίκαση» της υπόθεσης.

Στην περίπτωση που δικαιωθεί ο εργολάβος, το έργο θα το ξεκινήσει και απλά θα έχει φάει ένα «χαστούκι» η πολιτική αλαζονεία του δημάρχου.

Στην περίπτωση που δικαιωθεί ο δήμαρχος, τότε πολύ απλά, η εταιρεία θα προσφύγει – όπως είναι φυσικό – στο Συμβούλιο της Επικρατείας…

Πότε θα βγει η απόφαση; Πάντως όχι γρήγορα… και φυσικά μέχρι τότε, ο κ.Ζορμπάς δεν θα μπορεί να υλοποιήσει κανένα έργο… Δηλαδή οι συμπολίτες του, θα συνεχίσουν να υφίστανται την «σημερινή κατάσταση» της πλατείας, θα έχει χαθεί η χρηματοδότηση του έργου και για το όποιο μελλοντικό έργο θα κληθούν να πληρώσουν τα «σπασμένα» οι συνήθεις ύποπτοι»…

Περίπου με τους ίδιους «ετσιθελισμούς» και τα «είπα – ξ΄είπα» αντιμετωπίστηκε και η  απόκτηση του χώρου «Μακρή».

Συγκεκριμένα, κι ενώ ήταν σχεδόν όλα έτοιμα για να γίνουν οι επαφές με τις τράπεζες για την σύναψη δανείου και τη διασφάλιση των χρημάτων της απαλλοτρίωσης, μόλις εκλέχτηκε δήμαρχος ο κ. Ζορμπάς, άρχισε να διατυπώνει επιχειρήματα “υπέρ του δικαίου του Ιδιώτη” και κατά της «κακιάς» απαλλοτρίωσης» για κοινωφελούς σκοπούς “που δεν δίνει γρήγορα , ούτε σωστά» τα χρήματα της αποζημίωσης στους δικαιούχους”!

Για να δούμε όμως πως έχουν τα πράγματα:

1) Οι κληρονόμοι του χώρου των πρώην εκπαιδευτηρίων «Μακρή» «ξεμπέρδεψαν» με τα «κληρονομικά» και είναι δικαιούχοι τα δύο τελευταία χρόνια! Για ποια «καθυστέρηση» μιλάμε;

2) Ο κ.Ζορμπάς, υπερψήφισε όλες τις σχετικές αποφάσεις που έφερνε στο δημοτικό συμβούλιο η διοίκηση «Σταθόπουλου» γιο την υπόθεση αυτή. Γιατί δεν είχε διατυπώσει τις “ιδέες” του τότε; Γιατί άλλαξε “στάση” μόλις εκλέχτηκε δήμαρχος;

3) Από πού εξάγεται το συμπέρασμα ότι οι «καημένοι οι κληρονόμοι» θ΄αναγκαστούν να χάσουν την περιουσία τους για «ένα κομμάτι ψωμί»;

4) Το κτήμα Ιόλα έφτασε σε τιμή αγοράς τα 3.000.000 ευρώ με την Βίλα του Ιόλα να έχει χαρακτηριστεί «Διατηρητέο κτίριο» και η αξία της να προστίθεται σ΄αυτήν του οικοπέδου.

Ο χώρος «Μακρή» είναι μεν λίγο μεγαλύτερος, αλλά το κτίριο που υπάρχει εκεί, έχει κριθεί «κατεδαφιστέο» και ο δήμος θα πληρώσει μόνον για το οικόπεδο δηλ. από 1.800.000 -2.200.000 ευρώ κατά τον π. αντιδήμαρχο τεχνικών υπηρεσιών Δημήτρη Κονταξή.

5) Γιατί ο Δήμος να πληρώσει με απευθείας αγορά 2.750.000 ευρώ, εάν υπάρχουν έστω και ενδείξεις ότι το δικαστήριο μπορεί να ορίσει χαμηλότερη τιμή μονάδος;

6) Εάν το αγόραζε για την οικογένεια του ο κ.Ζορμπάς και με δικά του λεφτά ποια λύση θα ακολουθούσε; Κι από πότε το”συμφέρον των πολλών” και της πόλης δεν είναι υπεράνω του «ενός»;

Εν κατακλείδι, πώς να αισιοδοξεί ο πολίτης για το μέλλον με τέτοια δείγματα γραφής του δημάρχου; Τι μπορεί να περιμένει, από ένα δήμαρχο που διαλαλεί ότι το συμφέρον του πολίτη είναι υπεράνω του Δήμου;

Πώς να εμπιστευτεί αυτήν τη διοίκηση; Και ποιος αισθάνεται ήσυχος για την διαχείριση του Δημόσιου χρήματος, όταν ο Βασίλης Ζορμπάς, το 2011 στην προηγούμενη θητεία του, είχε «απλά» καταγγείλει «σκάνδαλα», «σημεία και τέρατα», αλλά ουδέποτε  απευθύνεται στην εισαγγελία και στις άλλες αρμόδιες αρχές και αρκείται να λέει σήμερα ότι «κάποιοι» κατέστρεψαν τα προς έλεγχο οικονομικά στοιχεία;

Και στην προηγούμενη θητεία του Βασίλη Ζορμπά, «κάποιοι» έκλεψαν από το γκαράζ του Δήμου μια …υδροφόρα!

Κάποιοι” άλλοι έκλεψαν το αλεξικέραυνο πάνω από το γραφείο του στο Δημαρχείο!!

«Κάποιοι» έκλεψαν τα προσωπικά δεδομένα πολιτών από το ΚΕΠ που λειτουργούσε στην οδό Πελοποννήσου και δεν φτάνει που τα έκλεψαν αλλά ξαναγύρισαν στο δημαρχείο κι έκλεψαν και τους υπολογιστές που είχαν στοιχεία

«Κάποιοι άλλοι» έβαλαν φωτιά σ΄ ένα κτίριο στο χώρο του π. Στρατοπέδου Σπυρούδη και νυν πολιτιστικό και αθλητικό κέντρο Σ. Κώτσης, με αποτέλεσμα να καεί ο χριστουγεννιάτικος στολισμός! Οι Δύο κινηματογραφικές μηχανές και ένας θεός μόνον γνωρίζει τι άλλο υπήρχε εκεί!!!

Μήπως και για όλα αυτά, τελικά έφταιγαν οι 17 συμπολίτες μας που ψάχνουν εναγωνίως να βρουν “χαμένα» στοιχεία” για ν΄αποδείξουν ότι δεν είναι «κλέφτες κι απατεώνες που πλούτισαν από την ΔΕΒΣΑΠ το 2009»;

                                                                                           Ανδρέας Χρ. Μπαλωτής

Δημοσιογράφος – Μέλος ΕΣΗΕΑ

Απάντηση