Την έδρα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων διεκδικεί η Ελλάδα!

0

Την έδρα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (European Medicine Agency ή ΕΜΑ), που σήμερα βρίσκεται στο Λονδίνο, διεκδικεί η Ελλάδα, μαζί με την Πορτογαλία, τη Δανία, την Κροατία, την Ολλανδία και τη Σουηδία και το επίσημο ελληνικό αίτημα θα υποβάλει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών στον πρόεδρο του Οργανισμού μαζί με την πρόεδρο του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων Κατερίνα Αντωνίου.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων είναι αρμόδιος για την επιστημονική αξιολόγηση αιτήσεων για τη χορήγηση άδειας κυκλοφορίας στην ευρωπαϊκή αγορά φαρμακευτικών προϊόντων και διαδραματίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην προώθηση της καινοτομίας και της έρευνας στη φαρμακοβιομηχανία αλλά κύριο μέλημα του είναι να εγκρίνει γρήγορα την κυκλοφορία των νέων φαρμάκων και θεραπειών στην ευρωπαϊκή αγορά.
Ο Οργανισμός αυτός απασχολεί 900 εργαζομένους που θα ακολουθήσουν στην πλειοψηφία τους μαζί με τις οικογένειές τους τη μεταφορά της έδρας του, συνεδριάζει 565 φορές το χρόνο και οι διανυκτερεύσεις των επαγγελματιών υγείας και εργαζομένων στην φαρμακοβιομηχανία που θα ταξιδέψουν στη χώρα μας εκτιμώνται να ξεπεράσουν τις 65.000 και η μεταφορά του στην Ελλάδα θα βοηθήσει στην αλλαγή της κατεύθυνσης και την επίτευξη θετικού πρόσημου για την οικονομία και την ανταγωνιστικότητα της χώρας.
Το αίτημα διεκδίκησης της έδρας του ΕΜΑ είναι απόρροια της αποχώρησης της Μ. Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς δεν μπορούν να εδρεύουν ευρωπαϊκά όργανα σε χώρες μη μέλη.