Συνέντευξη του Ευκλείδη Τσακαλώτου στον «Σ»

0
eykleidis tsakalotos

Σ:  Ο Σύριζα καλεί τον ελληνικό λαό να ενισχύσει με την ψήφο του τα ψηφοδέλτια των συνδυασμών του. Ταυτόχρονα αναγνωρίζει πως χωρίς την ενεργό συμμετοχή του λαϊκού παράγοντα στους τόπους δουλειάς, στα σχολεία και στα πανεπιστήμια, στους δρόμους και τις γειτονιές, οι δυσκολίες που θα συναντήσει η νέα κυβέρνηση θα είναι ανυπέρβλητες ως προς το κατανικηθούν οι συντηρητικές πολιτικές δυνάμεις στο συγκρουσιακό ταξικό επίπεδο.
Με ποιον τρόπο βλέπει ο Συριζα οτι μπορεί να ενεργοποιήσει, να αναζωογονήσει και να δρομολογήσει τις αναγκαίες αυτές κοινωνικές δυναμικές ως προϋπόθεση για να προχωρήσει τον πολιτικό σχεδιασμό του ;
Βασική προϋπόθεση για την επιτυχή έκβαση του κυβερνητικού σχεδιασμού του ΣΥΡΙΖΑ είναι η ενεργός συμμετοχή και στήριξη του κόσμου. Δεν γίνεται διαφορετικά από τη στιγμή που κεντρική στόχευση είναι η σύγκρουση με κατεστημένα συμφέροντα και νοοτροπίες και η αλλαγή παραδείγματος σε ό,τι αφορά την οργάνωση και λειτουργία της κοινωνίας. Ποτέ δεν υπήρξαν κοινωνικές αλλαγές χωρίς τη συμμετοχή του κόσμου, γιατί απλά, μόνο η ίδια η κοινωνία είχε τη δύναμη να δρομολογήσει αυτές τις αλλαγές και όχι κάποιοι εξωγενείς παράγοντες. Αυτό που συμβαίνει τώρα εμπεριέχει τέτοια στοιχεία κοινωνικής αλλαγής.
Τα τελευταία χρόνια υπήρξε έντονη κινητικότητα, εκπορευόμενη από τη βίαιη ανατροπή των συνθηκών ζωής που επέφεραν οι νεοφιλελεύθερες μνημονιακές πολιτικές.
Ο κόσμος της εργασίας, στον οποίο κατά βάση ανα­φερόμαστε, βρέθηκε για μεγάλο διάστημα στο προσκήνιο συμμετέχοντας σε απεργίες και ογκώδη συλλαλητήρια, δείχνοντας της αντίθεση του στην καταπάτηση των δικαιωμάτων του και στην υποτίμηση της ζωής του. Ταυτόχρονα, πύκνωσαν οι κινήσεις αλληλεγγύης και ενισχύθηκαν οι μη θεσμικές δομές στήριξης εντός του κοινωνικού ιστού.
Έγινε εμφανής η διάθεση του κόσμου αλλά και η αναγκαιότητα να μην περιοριστεί στην απλή αντίδραση αλλά να ψάξει τρόπους να διαχειριστεί ενεργητικά τη δυναμική του. Σε αυτή τη κοινωνική δυναμική θα προσπαθήσει να στηριχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ υλοποιώντας το πρόγραμμα του. Και θεωρούμε ότι τα πρώτα δείγματα γραφής που θα δώσουμε ως κυβέρνηση θα τονώσουν την αυτοπεποίθηση του κόσμου της εργασίας και της νεολαίας και θα τους δώσουν την ώθηση, τα κίνητρα και τη κατεύθυνση ώστε να συμβάλουν σε ένα μεγάλο κοινωνικό μετασχηματισμό.
Σ:  Τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε στη χώρα μας τη ραγδαία κατεδάφιση των ανθ­ρωπίνων δικαιωμάτων και των δημοκρατικών ελευθεριών του λαουμας. Ενδεικτικά αναφέ­ρουμε από την ατέλειωτη λίστα, την δια­κυβέρνηση της χώρας με τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, το κλείσιμο εν μια νυκτί του δημόσιου τηλεοπτικού φορέα ΕΡΤ, την εξευτελιστική προς την κοινή λογική προπαγάνδα των «παράνομων» τηλεοπτικών σταθμών, την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας, το κουκούλωμα πολλών εκκρε­μών υποθέσεων στη Δικαιοσύνη.
Επειδή λοιπόν η φτώχεια χωρίς δικαιοσύνη και Δημοκρατία δεν είναι ανεκτή από κανένα λαό,  τι ακριβώς θα κάνει  ο Συριζα για να επαναφέρει το αίσθημα δικαιοσύνης στην κοινωνία;
Η δικαιοσύνη ως έννοια αποκτά ιδιαίτερη σημασία από τη στιγμή που διαχρονικά οι πολιτικές ηγεσίες δεν φρόντισαν να την διαφυλάξουν με αποτέλεσμα να διαρραγεί πλήρως το αίσθημα του δικαίου, της ισονομίας, της διαφάνειας και της αξιοκρατίας. Οι έννοιες αυτές είναι πολυεπίπεδες και ακουμπάνε σε όλο το φάσμα της οικονομικής και πολιτικής ζωής, σε όλους τους θεσμούς. Γι’ αυτό άλλωστε, πέραν της οικονομικής κρίσης, βιώνουμε και μια μεγάλη κρίση θεσμών.
Στο οικονομικό πεδίο, η δικαιότερη κατανομή του εισοδήματος και του πλούτου αποτελεί κεντρικό στόχο του ΣΥΡΙΖΑ.
Η τεράστιας έκτασης φοροδιαφυγή, η διόγκωση της μαύρης εργασίας, η οξυμένη πίεση στην εργασία συνιστούν φαινόμενα βαθιάς ταξικής πολιτικής και δείγματα παρακμής του νεοφιλελεύθερου μοντέλου. Το αποτέλεσμα τους είναι η εντεινόμενη ανισοκατανομή πλούτου. Η αποκατάσταση του κόσμου της εργασίας θα επιτευχθεί χτυπώντας αυτά τα φαινόμενα και επιβάλλοντας ένα νέο πλαίσιο τόσο στις εργασιακές σχέσεις, όσο και στο φορολογικό σύστημα το οποίο θα αποτελέσει μοχλό για τη διεύρυνση του κοινωνικού κράτους και την ουσιαστική προσφορά του στο κοινωνικό σύνολο.
Αλλά δεν θα σταθούμε μόνο σε διοικητικά μέτρα. Θα εισάγουμε στην οικονομική ζωή και κουλτούρα την έννοια της συνεργατικότητας και της κοινωνικής οικονομίας.
Ο μετασχηματισμός που μπορεί αυτό να επιφέρει στο παραγωγικό μοντέλο είναι ικανός να προσδώσει ένα χαρακτήρα δικαιοσύνης στο ποιος καρπώνεται το αποτέλεσμα της εργασίας ήδη από το πεδίο της παραγωγής του προϊόντος αμβλύνοντας την ανάγκη εξισορροπητικών ρυθμίσεων στο πεδίο της κατανάλωσής του.
Πέραν αυτών, η αποτελεσματική, κοινωνικά ευαίσθητη και αξιοκρατική λειτουργία της πολιτείας και του κρατικού μηχανισμού, όντας απαλλαγμένα από την πελατειακή αντίληψη και τη διαφθορά των μηχανισμών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, θα αποτελέσουν τομές για την αποκατάσταση του αισθήματος δικαίου στο εσωτερικό της Ελληνικής κοινωνίας.
Σ) Η κυβέρνηση του Συριζα θα κληθεί να διαχειριστεί μια κατεστραμμένη οικονομία με εκμηδενισμένη παραγωγική δομή, 1.500.000 ανέργους σε ένα παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον με εντονα τα στοιχεία της καπιταλιστικής κρίσης. Πως μπορεί ο Συριζα να πάει κόντρα στο παγκοσμιοποιημενο δόγμα του νεοφιλελευθερισμού δηλαδή ότι η οικονομία ορίζει την πολιτική και όχι το αντίθετο ;
Η οικονομία δεν είναι ουδέτερη έννοια. Το πώς ρυθμίζεται η παραγωγή και η αξιοποίηση των πόρων ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες της κοινωνίας είναι κατεξοχήν πολιτικό θέμα.
Η επικράτηση του νεοφιλελευθερισμού δεν μπορεί να συσκοτίσει αυτή την αλήθεια, όσο κι αν προσπα­θεί να παρουσιαστεί ως μονόδρομος στον οποίο η πολιτική οφείλει να προσαρμοστεί.
Μπροστά στην κοινωνική καταστροφή που έχει συντελεστεί στην Ελλάδα και προδιαγράφεται και για τις άλλες χώρες, είναι όλο και πιο έντονο, πλέον, πανευ­ρωπαϊκά το αίτημα για αλλαγή κατεύθυνσης στις πολιτικές που ακολουθούνται.
Τόσο η συζήτηση που διεξάγεται διεθνώς όσο και οι έντονες αντιδράσεις των λαών, ιδιαίτερα του Ευρωπαϊκού νότου, προλειαίνουν το έδαφος για τις αλλαγές που θα έρθουν. Ο ΣΥΡΙΖΑ, λοιπόν, δεν πηγαίνει μόνος του κόντρα στην κυρίαρχη πολιτική. Αντίθετα, ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης απαίτησης για τον αναπροσανατολισμό της πολιτικής. Από αυτό αντλούμε τη δύναμη και την αισιοδοξία μας ότι υπάρχει η δυνατότητα να μεταβληθούν οι συσχετισμοί και να αναδειχθούν τελικά οι λαϊκές ανάγκες στο επίκεντρο, μετατοπίζοντας το κέντρο βάρους από τα κέρδη των λίγων στις ανάγκες των πολλών. Και γι’ αυτό καλούμε όλους να συνδράμουν σε αυτή την προσπάθεια.

Απάντηση