Αντώνης Σιδέρης: «Τι μπορεί να περιμένει μια πόλη όταν ο δήμαρχός είναι άοσμος, άφαντος και αόρατος;»

0
antwnis sideris

«Σ» Η όλη υπόθεση ξεκίνησε επί της δικής σας Δημαρχιακής θητείας;
Δεν είναι απόλυτα αληθές ότι το θέμα Σιστοβάρη ξεκίνησε από εμάς, διότι ο αείμνηστος Δήμαρχος Σταύρος Κώτσης είχε κάνει την πρώτη κρούση στον κ. antwnis siderisΣιστοβάρη να παρθεί το κτήμα πριν το 2025, ώστε να περιέλθει στον Δήμο νωρίτερα και να το εκμεταλλευτεί ο Δήμος μας για το καλό της πόλης μας.
Μετά την αποτυχημένη προσπάθεια του Δημάρχου Κώτση, ξεκίνησα ένα δεύτερο κύκλο επαφών με τον κ. Σιστοβάρη. Συμφωνήσαμε να παραχωρήσει τα κληρονομικά δικαιώματά του μέχρι το 2025 αντί του ποσού των 440.000 ευρώ, αφού η εκτίμηση του σώματος ορκωτών εκτιμητών καθόριζε την αξία αυτού του δικαιώματος στο ποσό των 1.900.000 ευρώ. Ενώ η ανταλλαγή αυτή ήταν ωφέλιμη για τον Δήμο μας, οι σύμβουλοι της τότε μειοψηφίας δεν θέλησαν να βοηθήσουν ώστε το κληροδότημα αυτό να είναι σήμερα περιουσία του Δήμου.
«Σ» Γιατί χάλασε αυτή η όπως λέτε συμφέρουσα συμφωνία για το Δήμο μας;
Οι κυριότεροι λόγοι ήταν δύο: Πρώτον, η Νομική Υπηρεσία μάς έδωσε λανθασμένα δεδομένα για το δικαίωμα του Δήμου, όσον αφορά το κτήμα, και έτσι δημιουργήθηκαν κάποια νομικά προβλήματα στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Δεύτερον, διότι οι σύμβουλοι της μειοψηφίας, δεν θέλησαν να βοηθήσουν επειδή θεώρησαν ότι με την επιτυχία αυτή εγώ πλέον θα γινόμουν ο Δήμαρχος των επομένων ετών. Δεδομένου ότι για να παρθεί αυτό το κληροδότημα απαιτείτο αυξημένη πλειοψηφία, η αντιπολίτευση δεν μας την έδωσε και έτσι ματαιώθηκε η απόκτησή του.
«Σ» Η Αντιπολίτευση ισχυρίζεται ότι δεν υπερψήφισε επειδή φοβόταν μια «Εμπορική χρήση» που θα «Μπετοποιούσε» το χώρο.
Το τι θα το έκανε ο Δήμος, όταν το αποκτούσε, δεν ήταν ούτε δικό μου δικαίωμα, ούτε δική μου απόφαση, διότι αυτό θα αποφασιζόταν από το Δημοτικό Συμβούλιο. Τότε θα μπορούσαν οι σύμβουλοι της Αντιπολίτευσης να φέρουν όλες τις αντιρρήσεις τους ως προς την αξιοποίησή του. Άλλωστε, υπήρχε και μία δέσμευση από τον δωρητή Σιστοβάρη στο ότι αυτό το οικόπεδο και η υπάρχουσα οικία θα μείνει στο Δήμο Αγ. Παρασκευής για να διαιωνιστεί το όνομά του.
Άρα, πρώτο μέλημα ήταν να το πάρουμε και ύστερα να δούμε τι θα το κάνουμε, δεδομένου ότι, κάθε τροποποίηση της βούλησης του διαθέτη έπρεπε να γίνει με δικαστική απόφαση. Σε αυτό το σημείο χάθηκε η ευκαιρία να παρθεί αυτό το οικόπεδο από τον Δήμο. Με αυτό τον τρόπο, η αντιπολίτευση έδωσε ουσιαστικά το δικαίωμα στον κ. Σαμουρέλη να επέμβει και να προσφέρει ένα περίπου τετραπλάσιο ποσό από αυτό που είχαμε συμφωνήσει εμείς ως Δήμος με τον κ. Σιστοβάρη, με αποτέλεσμα να αποκτήσει την εκμετάλλευση του οικοπέδου μέχρι το 2025.
Έτσι δόθηκε η ευκαιρία στον κ. Σαμουρέλη, ίσως και με κάποιες «κακές» παρεμβάσεις της νομικής μας υπηρεσίας, να το αποκτήσει και να μετατρέψει το κληροδότημα σε αυτό που βλέπουμε σήμερα, παρά τις προσπάθειες που καταβάλαμε ώστε να αποφευχθεί αυτό.
«Σ» Πρώτιστος στόχος δηλαδή για εσάς ήταν η απόκτηση του κληροδοτήματος και ύστερα η απόφαση για την εκμετάλλευσή του;
Ακριβώς, κι επειδή για την πραγματοποίηση της αγοράς του από τον Δήμο, έπρεπε να καταδειχτεί η προφανής ωφέλεια που θα είχε ο Δήμος, οφείλαμε να βάλουμε κάποιους όρους για το τι θα το κάνουμε. Έτσι ορίζει ο Νόμος και γι’ αυτό είχαν κατατεθεί κάποιες σκέψεις εκμετάλλευσής του, οι οποίες όμως ποτέ δεν ετέθησαν προς ψηφοφορία στο Δ.Σ.
Σε μια σύσκεψη, λοιπόν, που είχαμε οι αρχηγοί όλων των παρατάξεων μαζί με τον κ. Σαμουρέλη, και παρ’ όλες τις συμφωνίες που είχαμε κάνει μαζί του ως προς το πώς θα το εκμεταλλευτεί, εκείνος από την στιγμή που «μπήκε» μέσα στο κτήμα δεν τον ενδιέφερε πλέον να τις τηρήσει.
Αποδείχθηκε δηλαδή ότι προσποιήθηκε ότι συμφωνεί μαζί μας για να μπει μέσα και στη συνέχεια αθετώντας όλες τις συμφωνίες, προχώρησε σε αυτές τις πολεοδομικές παραβάσεις που βλέπετε και αλλοίωσε όλο το φυσικό περιβάλλον του χώρου. Με το «έτσι θέλω» έφτιαξε ότι έφτιαξε.
Εμείς έχουμε παρέμβει σε πάρα πολλά θέματα όσον αφορά το κληροδότημα και όταν χάσαμε τη διοίκηση κι ανέλαβε ο κ. Γιαννακόπουλος, προτείναμε να κηρυχτεί η Αγ. Ιωάννου ως «Κεκορεσμένος δρόμος» για κέντρα αναψυχής, ώστε να μη δοθεί καμία νέα άδεια. Την πρόταση αυτή δεν αποδέχτηκε ο τότε Δήμαρχος, ο οποίος για να ρίξει στάχτη στα μάτια του κόσμου, πρότεινε με τη πλειοψηφία που διέθετε να κηρυχθεί «Κεκορεσμένη» οδός η Αγ. Ιωάννου από την οδό Αρτέμιδος έως την οδό Γραβιάς! Κι αυτό το έκανε, επειδή ενδιαφερόταν πρωτίστως να δώσει άδεια στον κ. Σαμουρέλη.
Εμείς διαφωνήσαμε, με το σκεπτικό ότι σε έναν κεντρικό εμπορικό δρόμο δεν μπορείς στον μισό να δίνεις «δικαιώματα» που δεν δίνεις στον άλλο «μισό» γιατί με τον τρόπο αυτό δημιουργούνται αδικίες.
«Σ» Οι σχέσεις του κ. Γιαννακόπουλου με τον κ. Σαμουρέλη ήταν στενές;
Οι καλές σχέσεις του κ. Γιαννακόπουλου με τον κ. Σαμουρέλη φάνηκαν και στο γεγονός ότι γινόντουσαν δεξιώσεις από τον Δήμο μέσα στο κέντρο του κ. Σαμουρέλη, την ίδια στιγμή που υπήρχαν σε εκκρεμότητα δίκες. Το θεωρώ ηθικά απαράδεκτο ακόμα κι αν δεν είναι νομικά παράνομο.
Έτσι φθάσαμε στην καταδίκη του κ. Σαμουρέλη στις 15 Νοεμβρίου 2011 για την παράνομη κατεδάφιση της οικείας Σιστοβάρη, η οποία συνετελέσθει στις 12 Σεπτεμβρίου 2006 και για την πράξη αυτή καταθέσαμε αυθημερόν μήνυση.
Το κτήριο αυτό κληροδότησε ο διαθέτης στα ανίψια του και ορίζει να το έχουν ως κατοικία μέχρι το 2025. Πετύχαμε, λοιπόν, σε αυτή τη δίκη ένα αποτέλεσμα που μας δικαιώνει ως υπερασπιστές των δικαιωμάτων των δημοτών της Αγίας Παρασκευής και πιστεύουμε ότι θα δικαιωθούμε και στο εφετείο που προσέφυγε ο κ. Σαμουρέλης.
«Σ» Αυτόν τον αγώνα τον δώσατε μόνος σας;
Γι’ αυτήν την απόφαση αγωνιστήκαμε κυρίως δύο άνθρωποι, ο κ. Κώστας Κατσάρας και εγώ χωρίς το δικαίωμα να έχουμε δικηγόρο. Μόνοι μας, με την ηθική υποστήριξη της κυρίας Κατερίνας Γιαγή.
«Σ» Παρέστη και ο νυν δήμαρχος ο κ. Βασίλης Ζορμπάς αν δεν κάνω λάθος.
Πράγματι στη δίκη παρέστη ο κ. Ζορμπάς με έγγραφα για την υπεράσπιση των θέσεων του κ. Σαμουρέλη. Δηλαδή, ότι η κατεδάφιση της παλαιάς οικείας έγινε με άδεια της πολεοδομίας.
«Σ» Με εκπλήσσετε, τι εννοείται;
Τα έγγραφα που προσκόμισε και μας έδειξε ο κ. Δήμαρχος υποστήριζε ότι δικαιώνουν τον κ. Σαμουρέλη. Του εξηγήσαμε ότι επρόκειτο για λάθος έγγραφα. Δεν ξέρω αν επείσθη, τουλάχιστον δεν ζήτησε να καταθέσει ως μάρτυρας. Παράλληλα, είχε φροντίσει να μην έχουμε ούτε τους δικηγόρους τους Δήμου, που μόνο δικηγόρος του Δήμου είχε το δικαίωμα κατά την ομολογία να μας υπερασπιστεί, αλλά και αρνήθηκε να εξουσιοδοτήσει τον δικηγόρο κ. Σωτήρη Παπαμιχαήλ του οποίου εμείς του ζητήσαμε την παρουσία στη δίκη, με τη δικαιολογία ότι δεν τον εμπιστεύεται. Έτσι μείναμε μόνοι μας, χωρίς καμία υπεράσπιση.
Το καταπληκτικό ήταν ότι όταν τελείωσε η δίκη και βγήκε η απόφαση που μας δικαίωνε και κατ’ επέκταση τον Δήμο, ο κ. Ζορμπάς ζήταγε ότι πρέπει να γίνει έφεση! Για να δικαιώσει ποιόν; Σε τέτοιες καταστάσεις και σε τέτοιο περιβάλλον κερδίσαμε αυτή τη δίκη και το θεωρούμε νίκη για την Αγία Παρασκευή.

 x 00102

 συνέντευξη στον

Χρήστο Μπαλωτή

Εκδότη – Δημοσιογράφο

«Σ» Στη συγκριμένη υπόθεση δεν είχατε Αιρετούς μάρτυρες υπέρ του συμφέροντος της πόλης;
Όχι μόνο δεν είχαμε, αλλά αντίθετα θα πρέπει να τονίσω ότι υπήρχε πρώην Αιρετός που ήταν μάρτυρας υπέρ του κ. Σαμουρέλη. Παράλληλα, σε άλλη δίκη που γινόταν ταυτόχρονα με τη δική μας, οι δικηγόροι του Δήμου που είχαν υποχρέωση να έρθουν να μας συμπαρασταθούν υπεράσπιζαν την ψευδολογία του κ. Σαμουρέλη, ότι δήθεν η κατοικία έπεσε «μόνη της» επειδή τα θεμέλια της ήταν σαθρά ή ότι δεν γκρεμίστηκε ποτέ και ότι υπάρχει μέσα στο καινούριο κτήριο.
«Σ» Η αδειοδότηση των καταστημάτων που λειτουργούν παρανόμως ως νυχτερινά κέντρα στο χώρο του κληροδοτήματος, θεωρείται ότι έχουν επηρεάσει τη λειτουργία και των υπολοίπων καταστημάτων (καφετεριών) της πόλης μας;
Οπωσδήποτε, διότι δημιουργήθηκε μία μορφή «ασυλίας», με αποτέλεσμα και τα συγκεντρωμένα στην πλατεία του Αγίου Ιωάννη κέντρα διασκέδασης, να λειτουργούν χωρίς να σέβονται κανένα δικαίωμα των κατοίκων της περιοχής. Να μην τηρούν δηλαδή το ωράριο μουσικής που λήγει στη μία η ώρα και να φθάνουν μέχρι της πέντε το πρωί με διαπασών τα μεγάφωνα, να δημιουργούν κομφούζιο από παράνομες σταθμεύσεις και αφόρητο θόρυβο από τα μηχανάκια των θαμώνων.
Δυστυχώς ούτε η αστυνομία κάνει το έργο της, διότι ισχυρίζεται ότι έχει πολύ λίγο προσωπικό, αλλά ούτε και η πολιτεία, η οποία έχει θεσπίσει τους νόμους λειτουργίας, ούτε ο Δήμος.
«Σ» Ο Δήμος πρόσφατα «τιμώρησε» κάποια καταστήματα που είχαν πολλές μηνύσεις.
Πράγματι έγινε μία παρέμβαση από τον Δήμο τελευταία και έκλεισαν τρία κέντρα που είχαν καταπατήσει κάθε έννοια του Νόμου. Να δούμε τι πορεία θα ακολουθήσουν από εδώ και εμπρός.
«Σ» Ο Δήμαρχος ποιά στάση κρατά;
Όταν ένας Δήμαρχος είναι άοσμος, άφαντος, αόρατος και προσπαθούμε εμείς να τον αναγκάσουμε να δράσει… τι να περιμένουμε να γίνει; Διότι, είναι μεγάλη διαφορά ανάμεσα στο «προσπαθώ να κάνω κάτι» και στο «να μην κάνω τίποτα».
«Σ» Υπάρχει δηλαδή καθαρά πολιτική ευθύνη για την κατάσταση που επικρατεί στην πλατεία του Αγ. Ιωάννη;
Η διοίκηση ευθύνεται όχι μόνο για ότι κάνει αλλά και για εκείνα που οφείλει να πράξει και δεν τα πράττει. Σε μια τέτοια κατάσταση που επικρατεί στην οδό Αγ. Ιωάννου και στην πλατεία, χρειάζεται μια συνεχής παρακολούθηση της εφαρμογής του ωραρίου, όχι για να κλείσουμε τα μαγαζιά, αλλά για να σεβαστούν οι καταστηματάρχες αυτά που ο Νόμος ορίζει.
Εμείς, όταν ήμασταν στη διοίκηση του Δήμου, είχαμε συνεχείς συσκέψεις με τους καταστηματάρχες, καταλήξαμε σε μία κοινή συμφωνία, εφόσον θεωρήσαμε λογικό το αίτημά τους να επεκταθεί το ωράριο μέχρι τη μία, κλείσαμε δύο μαγαζιά, όπως ο Νόμος ορίζει, τα οποία δεν σέβονταν το ωράριο, και κλείσαμε οριστικά ένα μαγαζί.
Αυτό που επιθυμούμε, είναι οι νέοι μας να διασκεδάζουν στην πόλη μας με ασφάλεια. Χρειάζεται επαγρύπνηση από όλους μας. Θέλω να κάνω μία παρένθεση σε αυτό το σημείο, λέγοντας πως δεν μπορεί ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου να πετάει έξω από την αίθουσα σαν ταραχοποιό τον κ. Θεοδωσόπουλο, ο οποίος παρευρέθη στο Δημοτικό Συμβούλιο για να το πληροφορήσει αμερόληπτα για τα τεκταινόμενα στην πλατεία του Αγ. Ιωάννη ως Αντιπρόεδρος του Συλλόγου «Αγ. Ιωάννης», του συλλόγου δηλαδή που δώρισε την πλατεία στον Δήμο μας.
«Σ» Για το θέμα της Αγ. Ιωάννου, αν είχε αναπλαστεί όπως εσείς είχατε προγραμματίσει, θα βρισκόταν σήμερα σ’ αυτά τα χάλια;
Καταρχάς εμείς θα εκτελούσαμε το έργο άμεσα, αφού είχε δημοπρατηθεί και είχε ανακηρυχτεί ο ανάδοχος, τα χρήματα υπήρχαν και οι χρηματοδότηση είχε εισπραχθεί. Ήταν ένα έργο έτοιμο να πραγματοποιηθεί. Είχα τονίσει στον κ. Γιαννακόπουλο, που ανέλαβε τον Δήμο μετά από μένα, να ξεκινήσει το έργο. Εκείνος όμως δελεάστηκε από τις ουτοπιστικές ιδέες του κ. Γριβέα, διέλυσε τη δική μας δημοπράτηση και ξεκίνησε από την αρχή νέα μελέτη.
Επειδή και η νέα Διοίκηση ακολούθησε την ίδια τακτική, πιστεύω ότι δεν θα δούμε σύντομα μία λειτουργική λύση για τον πολύπαθο αυτόν δρόμο.
Ο σημερινός Δήμαρχος ακολουθεί κατά κόρον τη μέθοδο των απευθείας αναθέσεων σε όλα τα έργα, μέθοδο, την οποία καταδίκαζε ως αντιπολίτευση, ενώ αυταρχικές συμπεριφορές με τη λογική του «εγκρίνω και διατάσσω» θυμίζουν ενέργειες άλλων εποχών που δεν ταιριάζουν σε σημερινό Δήμαρχο.
Το να εκφράζεται ένας Δήμαρχος, και μάλιστα μέσω εκπροσώπου του, σε έναν επιτυχημένο διευθυντή Δημοτικής Επιχείρησης «άσε τα κλειδιά και φύγε» ή να εξαναγκάζει τον διευθυντή των Εργαστηρίων Τέχνης με 20 χρόνια προσφοράς στον Δήμο μας σε παραίτηση, δε δείχνει μόνο την ποιότητα του χαρακτήρα του, αλλά τον επικίνδυνο τρόπο σκέψεως και δράσεως όλης της Δημοτικής πλειοψηφίας.
Όμως, όπως λέει και ο Λαβατέρ, «ο λαός σπάνια κάνει λάθος δύο φορές»!

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Απάντηση