Πολιτικές θέσεις του Φυσάει Κόντρα για το κτήμα Ιόλα

0
fisaei kontra logo

fisaei kontra logoΑγαπητοί Συναγωνιστές της Συνέλευσης Κατοίκων για τον Ιόλα,
εργαζόμενοι – εργαζόμενες,
νέοι και νέες της Αγίας Παρασκευής

Εδώ και αρκετά χρόνια τα ιδιωτικά συμφέροντα νέμονταν και νέμονται το Κτήμα και τη Βίλλα Ιόλα, με τα γνωστά σε όλους μας καταστροφικά αποτελέσματα από την αποψίλωση, την εγκατάλειψη, τη σύληση και το – χωρίς υπερβολή – πλιάτσικο που υπέστη το ιστορικό οίκημα και ο περιβάλλων χώρος. Με την ανοχή, φυσικά, τόσο του κεντρικού κράτους και των δημοτικών αρχών ένας χώρος που θα μπορούσε να αλλάξει την εικόνα της πόλης και, σε σημαντικό βαθμό, την καθημερινότητα των πολιτών.  

Γίνεται σε όλους φανερό πως οποιαδήποτε εκμετάλλευση διεκδικήσιμων χώρων – χώρων που θα μπορούσαν να είναι κέντρα ελεύθερης καλλιτεχνικής έκφρασης, λαϊκής δημιουργίας και αυτενέργειας – από ιδιωτικά συμφέροντα, έχει παρόμοια αποτελέσματα με αυτά που όλοι μας με οδύνη και δικαιολογημένη οργή παρακολουθούμε να έχουν τελεστεί στη Βίλλα και το Κτήμα Ιόλα. Ταυτόχρονα, αισιόδοξη νότα αποτελεί η δραστηριοποίηση των κατοίκων της περιοχής που, μέσα από τη «ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΤΗΜΑ ΙΟΛΑ» διεκδικούν να περάσει ο υπέροχος αυτός χώρος στα χέρια της κοινωνίας.

Ο εργολάβος Γεωργίου, αφού κατέστρεψε τον ιστορικής και πολιτιστικής αξίας χώρο,  ζητάει και τα …ρέστα: ούτε λίγο ούτε πολύ εμφανιζόμενος ως δωρητής και μέγας ευεργέτης του ελληνικού δημοσίου  εμφανίζεται έτοιμος να παραχωρήσει το χώρο στο Δήμο Αγίας Παρασκευής, φυσικά με το …αζημίωτο: 500 εκ. δραχμές (1.400.000 ευρώ) αγόρασε το χώρο πριν από χρόνια, 9.000.000 ευρώ φαίνεται πως διαπραγματεύεται τη μεταβίβασή του στο ελληνικό δημόσιο. Και αυτά τα …αστρονομικά νούμερα δεν βγαίνουν από τη νοσηρή φαντασία κάποιων, αλλά ήδη δημοσιεύονται  στα τοπικά μέσα ενημέρωσης του δήμου μας. Δυστυχώς, συμπολίτες και συμπολίτισσες που στο παρελθόν αγωνίστηκαν για το θέμα αυτό, σήμερα εμφανίζονται πρόθυμοι να διαπραγματευτούν με τον ιδιοκτήτη ευελπιστώντας σε μια… «καλύτερη τιμή»! Και όλα αυτά όταν κοινωνικές υποδομές ουσίας στην Αγία Παρασκευή, όπως δημοτικά ιατρεία, παιδικοί σταθμοί, σχολεία κλπ. κυριολεκτικά υποφέρουν από υποχρηματοδότηση και έλλειψη προσωπικού που θα τα στελεχώνει.

 Η συζήτηση για τη διαδικασία αναγκαστικής απαλλοτρίωσης του χώρου συνδέεται αντικειμενικά με τις προτάσεις για την αξιοποίησή του. Οι σκέψεις για «πολιτιστικό κέντρο πανελλαδικής εμβέλειας» ή για «Μουσείο Ιόλα» μας βρίσκουν ριζικά αντίθετους. Πίσω από τους εντυπωσιακούς τίτλους κρύβεται η εκμετάλλευση του χώρου με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, η προβολή του κυρίαρχου πολιτιστικού μοντέλου και ,τελικά, ένα μικρό «μέγαρο Μουσικής» στη γειτονιά μας. Με «λάμψη» αλλά μακριά από τις ανάγκες των κατοίκων και απροσπέλαστο στους «μη έχοντες», όπως και το μέγαρο του ΔΟΛ…  
 
  Σε αυτήν τη συγκυρία η νέα δημοτική αρχή προχώρησε στη σύσταση επιτροπής για τη διεκδίκηση του χώρου. Δηλώσαμε την αντίθεσή μας στη διαδικασία που ακολουθήθηκε. Η επιτροπή αποτελείται από εκπροσώπους των δημοτικών παρατάξεων, επιλεγμένους φορείς και επιλεγμένους «εκπροσώπους των πολιτών». Ποιες συλλογικότητες, ποιοι πολίτες και με ποια κριτήρια; Σεβαστοί οι επιλεγμένοι από τη δημοτική αρχή, εξίσου όμως σεβαστές και οι συλλογικότητες των εργαζομένων στη συνοικία μας (ΣΕΔΑΠ, Σύλλογοι εκπαιδευτικών), εξίσου σεβαστοί και δραστήριοι φορείς όπως η Ένωση Γονέων, εξίσου σεβαστές και οι συλλογικότητες που δραστηριοποιούνται στον τομέα του πολιτισμού, εξίσου σεβαστοί και οι εκατοντάδες κάτοικοι της πόλης μας που αγωνίζονται. Η συγκεκριμένη επιτροπή, ξαναρωτάμε, με ποια κριτήρια συστάθηκε;

Ως  «ΦΥΣΑΕΙ ΚΟΝΤΡΑ» ΕΙΜΑΣΤΕ ΞΕΚΑΘΑΡΟΙ:

1.    Θεωρούμε πως η διεκδίκηση του κτήματος είναι υπόθεση του κινήματος της πόλης, των ίδιων των κατοίκων μέσα από τις δικές τους συλλογικές διαδικασίες. Αυτός είναι ο δρόμος και μ αυτό το σκεπτικό συμμετέχουμε στην επιτροπή του δήμου.  Ήδη από την πρώτη συνεδρίαση θέσαμε τα παραπάνω ζητήματα ξεκαθαρίζοντας πως θα αντιταχθούμε με κάθε τρόπο σε οποιαδήποτε προσπάθεια να γίνει η βίλα Ιόλα αντικείμενο συνδιαλλαγής με συμφέροντα. Θα μεταφέρουμε στην επιτροπή τις θέσεις της «Συνέλευσης των κατοίκων για τον Ιόλα» αλλά, κυρίως, θα ενημερώνουμε όλη την πόλη για τα όσα διαμοίβονται. Χωρίς, μάλιστα, να θέλουμε να δεσμεύσουμε τη «Συνέλευση κατοίκων για τον Ιόλα», θα προτείναμε η τελευταία να κάνει χρήση των δύο (2) επιπλέον θέσεων που μένουν στη δεκαπενταμελή ώστε να αυξηθεί η πίεση προς αυτήν. Εννοείται πως καλύτερη μορφή πίεσης είναι η μαζική παρουσία των κατοίκων στις συνεδριάσεις της.
2.    Δεν δεχόμαστε κανενός είδους οικονομικές δοσοληψίες του δημοσίου με τον ιδιοκτήτη, ζητάμε την αποκατάσταση του χώρου με δική του επιβάρυνση ΕΞ’ ΟΛΟΚΛΗΡΟΥ  και την απόδοσή του στο δήμο Αγίας Παρασκευής τουλάχιστον όπως τον παρέλαβε. Τα χρήματα του δημοσίου δεν είναι χρήματα κανενός υπουργού, περιφερειάρχη ή δημάρχου για να τα παίζει στο παζάρι των εντυπώσεων, πλουτίζοντας εργολάβους. Ο ιδιοκτήτης που κατέστρεψε ένα μνημείο χρωστάει στην κοινωνία, δεν του χρωστάμε
3.    Διαφωνούμε με τη μετέπειτα διαχείριση του Κτήματος και της Βίλλας Ιόλα με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Είτε υπό αυστηρά ιδιωτική εποπτεία είτε μέσω της διαμεσολάβησης του τοπικού και του κεντρικού κράτους, μια τέτοια λύση θα οδηγήσει στη μετατροπή του χώρου σε εμπόρευμα, απλησίαστο για τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία.
4.    Θέλουμε το Κτήμα και τη Βίλλα Ιόλα δημόσια ιδιοκτησία με ελεύθερη πρόσβαση των κατοίκων της Αγίας Παρασκευής και κάθε επισκέπτη, πραγματική κοιτίδα λαϊκού πολιτισμού, κοινωνικής αυτενέργειας, ερασιτεχνικής καλλιτεχνικής πρωτοβουλίας και κοινωνικών δράσεων, πραγματικό κέντρο ενός νέου αυθεντικού λαϊκού πολιτισμού.

Γιατί – τελικά – αγωνιζόμαστε για μια άλλη κοινωνία, με πραγματική συμμετοχή των παραγωγών του κοινωνικού πλούτου, μέσα από δομές αυτοδιαχείρισης και ΑΜΕΣΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ σε όλα αυτά που τους αφορούν, από την εργασία ως τη διασκέδαση και την ψυχαγωγία.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Απάντηση