Μαθήματα Μπριτζ στην Αγ. Παρασκευή από το Γιάννη Προκοπίου

0

Τελειώνοντας τη Μαθηματική σχολή, αποφάσισε να μην ακολουθήσει το επάγγελμα του καθηγητή των Μαθηματικών και να αφοσιωθεί στο Μπριτζ με αποτέλεσμα σήμερα να είναι εκπαιδευτής- καθηγητής αλλά και διαιτητής αγώνων Μπριτζ στην Ελλάδα, ενώ πρόσφατα ξεκίνησε εκπαιδευτικά μαθήματα για αρχαρίους στην Αγ. Παρασκευή.
Συναντηθήκαμε μαζί του και συζητήσαμε για το συγκεκριμένο παιχνίδι και μας είπε τα εξής:
«Σ» Εσείς ξεκινήσατε ως φοιτητής και από τυχαίο γεγονός… από την πείρα ποιοι ασχολούνται με το Μπριτζ σήμερα;
«Σήμερα στα μαθήματα εκμάθησης Μπριτζ που διοργανώνουν τα αντίστοιχα αθλητικά σωματεία, έρχονται άνθρωποι από όλες τις ηλικίες, παρά το γεγονός ότι στην Ελλάδα το συγκεκριμένο άθλημα δεν είναι ευρέως διαδεδομένο.
Κάποιος που ασχολείται με το Μπριτζ, μπορεί να ακολουθήσει μια αθλητική θα λέγαμε καριέρα, κάνοντας πρωταθλητισμό σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, η απλά μπορεί να συναντιέται με την παρέα του, με φίλους και γνωστούς και να παίζουν για τη χαρά και την ένταση του παιχνιδιού».
«Σ» Πως γίνεται η εκπαίδευση;
«Όπως σας είπα, τα αθλητικά σωματεία διοργανώνουν μαθήματα εκμάθησης Μπριτζ για αρχάριους και για προχωρημένους ενώ για τα παιδιά σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ευρώπη όπου διδάσκεται στα σχολεία και στα πανεπιστήμια… δεν υπάρχει ακόμα σχετική υποδομή από την πλευρά της Ομοσπονδίας Μπριτζ που σημαίνει ότι και να έρθουν κάποιοι νέοι πολύ γρήγορα θα φύγουν γιατί δεν τους «Κρατά ο χώρος».
Αυτό προσπαθούμε να το αλλάξουμε αλλά ακόμη βρισκόμαστε στην αρχή και προσπαθούμε να βάλουμε τις βάσεις των υποδομών ώστε να έρχονται να περνούν καλά και να δημιουργούν φιλίες και παρέες».
«Σ» Υπάρχουν αρκετοί νέοι που ασχολούνται με το Μπριτζ σήμερα;
«Υπάρχουν αρκετοί, αλλά θα πρέπει να πούμε ότι οι περισσότεροι απ΄ αυτούς έχουν γονείς που ασχολούνται με το Μπριτζ – που γνωρίζουν τι σημαίνει να ασχολείσαι με το άθλημα αυτό – και τα παροτρύνουν να ασχοληθούν κι αυτά».
«Σ» Είπατε προηγουμένως ότι πολλούς νέους ανθρώπους δεν τους « κρατά ο χώρος», ποιοι κατά τη γνώμη σας είναι οι παράγοντες εκείνοι οι οποίοι αποτρέπουν έναν νέο να συνεχίσει;
«Οι υποδομές, κι όταν λέω «Υποδομές» εννοώ το εξής. Όταν ένας νέος 18 ετών στο χώρο εκμάθησης συναντά «συμμαθητές» από τους οποίους ο νεώτερος είναι 28 ετών και ο μεγαλύτερος άνω των 70… είναι απόλυτα φυσικό να μην τον «κρατήσει» ο χώρος, πράγμα που δεν θα συνέβαινε αν συναντούσε συνομήλικους του.
Ένας άλλος επίσης αποτρεπτικός παράγοντας ήταν το «Ωράριο», δηλαδή μέχρι πρόσφατα οι αγώνες ξεκινούσαν στις 20.30 και διαρκούσαν μέχρι τα μεσάνυχτα ή και παραπάνω. Όπως καταλαβαίνετε όλοι έχουν την επόμενη το πρωί εργασία ή μαθήματα και πρέπει να ξυπνήσουν νωρίς πράγμα πολύ κουραστικό γ΄ αυτούς και προσπαθούμε τώρα να μεταθέσουμε τις ώρες και να ξεκινούν 19.00- 19.30 γιατί ένα τουρνουά διαρκεί τουλάχιστον τρείς με τρεισήμισι ώρες».
«Σ» Υπάρχει μια σύγχυση στην Ελλάδα σχετικά με το Μπριτζ, δηλαδή κάποιοι το θεωρούν «Χαρτοπαίγνιο» κι εσείς μου λέτε ότι είναι «Άθλημα»… τι ακριβώς είναι;
«Είναι ένα άθλημα, αναγνωρισμένο από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, έχει τα δικά του πανελλήνια, πανευρωπαϊκά και παγκόσμια πρωταθλήματα, οι αθλητές του Μπριτζ λαμβάνουν μόρια για την είσοδο τους στα πανεπιστήμια και βεβαίως δεν υπάρχει καμία χρηματική αμοιβή.
Αυτό που μπερδεύει τον κόσμο είναι το γεγονός ότι το άθλημα αυτό παίζεται με τράπουλα και στη χώρα μας η τράπουλα έχει ταυτιστεί με τον «Τζόγο», ενώ στο Μπριτζ τα έπαθλα είναι «Έπαινοι», κύπελλα κ.λ.π είναι δηλαδή το Μπριτζ όπως και το «Σκάκι» με τη διαφορά ότι δεν παίζεται με πιόνια αλλά με χαρτιά.
Το Μπριτζ κουβαλά όπως όλα τα παιχνίδια και πολλές προκαταλήψεις… όπως π.χ ότι είναι «Εβραίικο» παιχνίδι… ότι παλιά έπαιζαν Μπριτζ με λεφτά, όπως γίνεται με την πρέφα… αλλά εμείς σήμερα μιλάμε για το «Αθλητικό Μπριτζ» που έχει επικρατήσει παγκοσμίως.
«Σ» Στο Μπριτζ παίζει ο κάθε αθλητής μόνος του εναντίον των άλλων;
«’Οχι, στο Μπρίτζ αγωνίζονται ζευγάρια εναντίον άλλων ζευγαριών και βέβαια όλοι μεταξύ τους».
«Σ»Κερδίζει ο πιο τυχερός; Όποιος δηλαδή έχει το καλύτερο φύλλο;
«Η τύχη δεν έχει καμία σχέση με το Μπριτζ. Δεν είναι ένα τυχερό παιχνίδι. Όλα τα ζευγάρια θα παίξουν τις ίδιες «Διανομές» των φύλλων και νικητής θα αναδειχθεί το ζευγάρι που έπαιξε με τον καλύτερο τρόπο τις περισσότερες διανομές. Αυτό λοιπόν που βαθμολογείται είναι η καλύτερη διαχείριση των φύλλων σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες του παιχνιδιού και όχι η «ποιότητα» των φύλλων που θα κρατήσει ο παίκτης.
Με λίγα λόγια αν κάποιος παίξει σύμφωνα με τους κανόνες τα φύλλα του «καλά», θα κερδίσει… αν τα παίξει άσχημα θα «χάσει» αλλά θα παίξουν τα ίδια φύλλα ώστε να εξαλειφθεί ο παράγων «τύχη» και να επιβραβευτεί ο παράγων «επιδεξιότητα».
Να σκεφτείτε ότι σε πανελλήνια πρωταθλήματα παίζουν τις ίδιες παρτίδες ταυτόχρονα παντού και στο τέλος της ημερίδας μέσω των ηλεκτρονικών υπολογιστών βγαίνουν αμέσως τα αποτελέσματα».
«Σ» Υπάρχουν βιβλία εκμάθησης του Μπριτζ;
«Υπάρχουν άπειρα βιβλία ξενόγλωσσα και δυστυχώς ελάχιστη ελληνική βιβλιογραφία, κι εδώ υπάρχει ένα ακόμα «κενό».
«Σ» έχει κατά τη γνώμη σας προοπτική το Μπριτζ στην Ελλάδα;
«Η χώρα περνά μια πρωτοφανή οικονομική κρίση και θα έλεγα ότι για το Μπριτζ» είναι μια «Χρυσή εποχή» και είμαι σίγουρος ότι αυτοί που ασχολούνται μαζί του σε 2-3 χρόνια θα έχουν τριπλασιαστεί και το λέω αυτό, επειδή υπάρχουν τα αντίστοιχα στατιστικά στοιχεία από την κρίση του 1929 στην Αμερική.
Η οικονομική κρίση «βοηθά» την κοινωνικοποίηση αλλά και τα «παιχνίδια» τα οποία δεν κοστίζουν και προσφέρουν συντροφικότητα και διασκέδαση».
«Σ» Υπάρχουν και στην Ελλάδα λέσχες Μπριτζ;
«Παρόλο που θα μπορούσαν να υπάρχουν λέσχες όπως σε άλλες χώρες, στην Ελλάδα που δεν υπάρχει η «Κουλτούρα» της Λέσχης, για παίξεις Μπριτζ πρέπει να εγγραφείς σε ένα Αθλητικό ‘Όμιλο Μπριτζ, που είναι Μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί και να παίζεις στις εγκαταστάσεις του, και μπορεί κάποιος να πάει μόνος του, με τον ή την σύντροφο του, με την παρέα του και να παίξουν ή να μάθουν να παίζουν».
«Σ» Η Αγ. Παρασκευή διαθέτει όμιλο Μπριτζ;
«Ο όμιλος «Τέννις» Αγ.Παρασκευής δημιούργησε τμήμα Μπριτζ όπου διεξάγονται τα μαθήματα, οι αγώνες και τα τουρνουά.
Εκεί προσπαθώ να φτιάξω για πρώτη φορά ταχύρυθμα τμήματα ώστε κάποιος που δεν ξέρει να παίζει με πέντε μόνο μαθήματα να είναι σε θέση να παίξει.
Τα μαθήματα που θα διαρκούν μαζί με την πρακτική εξάσκηση περίπου 2.30 – 3 ώρες θα γίνονται κάθε Κυριακή απόγευμα και όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μου στο τηλέφωνο 6977282629

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Απάντηση