«Κρεμάστρες του Δημόσιου Χώρου» ή «Το Σύμβολο της Αμοιβαιότητας».

0

Τα εγκαίνια της έκθεσης «Κρεμάστρες του Δημόσιου Χώρου» πραγματοποιήθηκαν στο πέτρινο κτίριο του Πολιτιστικού Πάρκου «Σταύρος Κώτσης» την Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου 2017.

Οι «Κρεμάστρες του Δημόσιου Χώρου» ή «το Σύμβολο της Αμοιβαιότητας» όπως τιτλοφορείται αποτελεί project της εικαστικού δρ. Ελένης Πολυχρονάτου, το οποίο έχει σαν σκοπό τη δημιουργία ενός νέου τρόπου και χώρου συγκέντρωσης και ανταλλαγής ρούχων, αγαθών ή τροφίμων, υλοποιημένο με ένα λειτουργικό τρόπο με γνώμονα τον άνθρωπο και τις ανάγκες του, εμπνέοντας σε αυτόν και την κοινωνία το πνεύμα της αλληλεγγύης, της προσφοράς και της ανταλλαγής που τόσο έντονα αναδεικνύεται στη σημερινή πραγματικότητα.

Οι καλλιτέχνες που παρουσίασαν τα έργα τους ήταν οι Βάλλυ Νομίδου, Νίκος Κωνσταντόπουλος, Ελλη Βέλλιου, Παναγιώτης Μπρέντας, Στέλλα Παπαθανασίου, Τάκης Κοζόκος, Ριχάρδος Φώσκολος, Μαρία Μεθυμάκη, Όμηρος Κοσμίδης, Μάρω Κουρή, Τόμυ Ιβάνωφ και Ελένη Πολυχρονάτου.

Τα δώδεκα έργα που παρουσιάστηκαν ήταν βασισμένα πάνω στους τρεις άξονες: Τέχνη – Επαναχρησιμοποίηση της Ύλης – Προσφορά στον συνάνθρωπο και ήταν διαφορετικές εκδοχές του ίδιου μοντέλου – όπως διαπιστώνεται και από τις φωτογραφίες – που αφορά αντικείμενα κοινής χρήσης κατασκευασμένα από ξύλο, μέταλλο ή άλλα υλικά, φτιαγμένα με τέτοιο τρόπο ώστε οι κάτοικοι των πόλεων να μπορούν να τα χρησιμοποιούν.

Από αριστερά – Νίκος Κωνσταντόπουλος, Τομυ Ιβάνωφ, Ελένη Πολυχρονάτου και ο Τάκης Κοζόκος

Η χρηστική αξία των εν λόγω έργων τέχνης απαντάται στην τοποθέτησή τους σε 12 επιλεγμένα σημεία Δημόσιου χώρου του Δήμου της Αγίας Παρασκευής, από τις 28 Δεκεμβρίου 2017 και συγκεκριμένα

1. Δημαρχείο: Μεσογείων 415 – 417
2. Κεντρική Πλατεία Αγίας Παρασκευής: Μεσογείων 421Α
3. Πλατεία Τσακού, ΚΑΠΗ: Μπουμπουλίνας Λασκαρίνας 15, Τσακός
4. Ναός Προφήτη Ηλία: Προφήτη Ηλία 17
5. Ναός Αγίου Δημητρίου: Δερβενακίων & Χρυσοστόμου Σμύρνης
6. Ναός Αγίων Αναργύρων: Σαλαμίνος 21
7. Στέγη Γερόντων: Ηπείρου 15
8. 2ος Δημοτικός Παιδικός Σταθμός: Λάδωνος 5
9. Βρεφονηπιακός Σταθμός: Πάρου & Δωδεκανήσου
10. 2ο Δημοτικό σχολείο: Τέρμα Ζεφύρων
11. 3ο Δημοτικό σχολείο: Μπουμπουλίνας 4Α
12. 8ο Δημοτικό σχολείο: Ρήγα Φεραίου 3

Την Ιδέα, Επιμέλεια και Ευθύνη Υλοποίησης είχε η δρ. Ελένη Πολυχρονάτου (Εικαστικός, Θεωρητικός Τέχνης) με την ιδέα και την τεχνογνωσία να «γεννούνται» από την διδακτορική της διατριβή «Έργα Τέχνης Μεγάλης Κλίμακας στον Αστικό και Φυσικό Χώρο από τη δεκαετία του ’60 έως τον 21ο αιώνα», ΑΣΚΤ, Αθήνα 2007

Γιατί από τους καλλιτέχνες:
Στο πλαίσιο του project δημιουργούνται έργα που δέχονται τις προσφορές των ανθρώπων, ως παράθυρα μέσα από τα οποία προβάλλονται όψεις της καθημερινής ζωής, ανθρώπινες παρουσίες, χάρτες αισθημάτων και καλλιτεχνικές διαδρομές.

Αντιλαμβανόμενοι ότι η τέχνη μας φέρνει σε επαφή με τις αληθινές ανάγκες της κοινωνίας, τέθηκε ως σκοπός του project « Σύμβολο της Αμοιβαιότητας η Κρεμάστρες του Δημόσιου Χώρου» η ανάκληση της στενότερης σχέσης του ανθρώπου με τους συνανθρώπους του, μετατρέποντας την προσφορά του θεατή και την φαντασία του καλλιτέχνη σε καλλιτεχνικό και κοινωνικό υλικό.

Η μορφή:
Το έργο έχει αυτή τη μορφή ώστε να υπάρχει απλότητα στη κατασκευή. Τρεις (3)ευθείες δεμένες στη μέση είναι το μοντέλο για την «Κρεμάστρα του Δημόσιου Χώρου», την οποία καθένας από μας και με ό,τι διαθέτει, μπορεί να κατασκευάσει.

Οι διαστάσεις του έργου δεν υπερβαίνουν τα 180 εκ. σε ύψος και η βάση εμπεριέχεται σε ένα νοερό κύκλο με διάμετρο 90 εκ.