Η Ένωση συλλόγων γονέων σε ρόλο Δήμου

0
enwsi 01

enwsi 01Οι διοικήσεις που πέρασαν από το Δήμο μας θα μπορούσαμε να πούμε ότι περισσότερο νοιάστηκαν για το αν συγκεκριμένοι εργολάβοι εξασφάλισαν κάποιο φιλέτο για ανέγερση συγκροτήματος πολυκατοικιών παρά για την απαλλοτρίωση χώρων για χτίσιμο σχολείων.
Η τακτική αυτή αποδεικνύεται κι από το γεγονός ότι τα υπάρχοντα σχολικά συγκροτήματα χτίστηκαν με μια διαδικασία τέτοια η οποία ανάγκασε τους ευφυείς υπαλλήλους – μηχανικούς της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου να μην έχουν παραλάβει το «καλώς – έχειν» αρνούμενοι να αναλάβουν αποφάσεις των αιρετών, οι ευθύνες που από αυτές απορρέουν δεν τους ανήκαν.
Χρόνια τώρα η Ένωση Συλλόγων Γονέων προσπαθεί να παίξει το ρόλο του Δήμου καταφεύγοντας στο μοναδικό μέσο που διαθέτει, δηλαδή την πολιτική πίεση προς το δήμαρχο και τους λοιπούς αιρετούς.
Το κτηριακό συγκρότημα των πρώην εκπαιδευτηρίων «Μακρή» στην οδό Ελευθερίου Βενιζέλου στην περιοχή του Τσακού δεν αποτέλεσε εξαίρεση όπως εξαίρεση δεν αποτέλεσε και ο δήμαρχος Βασίλης Ζορμπάς στην πολιτική που ακολούθησε και η οποία δεν ήταν άλλη από αυτή των προκατόχων του.
Έτσι λοιπόν απευθυνθήκαμε στη σημερινή πρόεδρο της Ένωσης Γονέων κ. Αύρα Μπασακίδου – Καράμπελα και το μέλος του διοικητικού συμβουλίου κ. Γιώργο Κρητικίδη και συζητήσαμε για το θέμα της απαλλοτρίωσης του συγκεκριμένου χώρου.
«Σ» Στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε στις 2 Απριλίου 2014, συζητήθηκαν, μετά από αίτημα της ένωσης γονέων, οι εξελίξεις στο θέμα της απαλλοτρίωσης και στέγασης του 12ου Δημοτικού Σχολείου στο χώρο των εγκαταστάσεων των πρώην εκπαιδευτηρίων «Μακρή». Πώς ξεκίνησε αυτό το θέμα ;
«Το 12ο Δημοτικό ιδρύθηκε (στα χαρτιά) το 2003, μετά από πρόταση της τότε Δημοτικής Αρχής και συγκεκριμένα της τότε ΔΕΠ (Δημοτική Επιτροπή Παιδείας) και από το 2005 η επιτροπή καταλληλότητας του Δήμου έκρινε κατάλληλο το χώρο των πρώην εκπαιδευτηρίων «Μακρή» για ενοικίαση και με βάση αυτό ξεκίνησε η διαδικασία χαρακτηρισμού του χώρου ως «χώρος σχολείου».
«Σ» Για ποιο χώρο μιλάμε συγκεκριμένα ;
«Μιλάμε για το Ο.Τ. 119 στην περιοχή του Τσακού, που λειτουργούσαν τα πρώην εκπαιδευτήρια «Μακρή», μια σχολική μονάδα που η επιτροπή καταλληλότητας θεώρησε ότι πληρούσε στην ευρύτερη περιοχή όλες τις προϋποθέσεις για να ενοικιαστεί και να στεγάσει το 12ο Δημοτικό σχολείο.
«Σ» Ποιες ήταν οι εξελίξεις μετά το 2005;
«Το 2005 εγκρίθηκε ο συγκεκριμένος χώρος από την επιτροπή καταλληλότητας και στη συνεδρίαση της 13ης Φεβρουαρίου του 2008 το δημοτικό συμβούλιο ψήφισε τον χαρακτηρισμό του συγκεκριμένου οικοδομικού τετραγώνου ως «χώρο σχολείου», απόφαση που έλαβετον αριθμό 69/08 και στάλθηκε στο ΣΧΟΠ και μετά την έγκριση της δημοσιεύτηκε το σχετικό ΦΕΚ (στην εφημερίδα της κυβέρνησης) το Μάϊο του 2011.
Αφού λοιπόν το συγκεκριμένο οικοδομικό τετράγωνο χαρακτηρίστηκε ως «χώρος σχολείου» τέθηκε το θέμα του «πώς» και «Εάν» μπορεί ν’ αξιοποιηθεί από το Δήμο μας.
«Σ» Από το 2011 που ανέλαβε δήμαρχος ο Βασίλης Ζορμπάς μέχρι σήμερα σε ποιες συγκεκριμένες ενέργειες προχώρησε η δημοτική αρχή;
«Δεν μπορούμε να ξέρουμε ακριβώς τι κινήσεις έκανε ο Δήμος. Μπορούμε μόνο να ξέρουμε αυτά που δήλωσε επίσημα στο Δημοτικό Συμβούλιο ο ίδιος ο δήμαρχος Βασίλης Ζορμπάς, στη συνεδρίαση της 16ης Οκτωβρίου 2013, όταν ενημερώνοντας το Σώμα και όλους τους παρευρισκόμενους, συμπεριλαμβανομένων και 100 ατόμων από την Ένωση συλλόγων γονέων που είχαν παραβρεθεί, είπε τα εξής: «Το «Μακρή» έχει απορριφθεί από το διοικητικό συμβούλιο του ΟΣΚ το 2006, κατευθείαν, χωρίς καμία συζήτηση ως ασύμφορο!».
Θεωρούμε λοιπόν ως ένωση, ότι ο δήμαρχος είχε μια πληροφορία η οποία βέβαια δεν συμφωνούσε με τις πληροφορίες που είχαμε εμείς και γι’ αυτό δεν προχώρησε ουδόλως την υπόθεση από το Μάϊο του 2011 έως τον Οκτώβριο του 2013 που έκανε τη συγκεκριμένη δήλωση.
Δυστυχώς, παρά τις συνεχείς ερωτήσεις μας και προς το Δήμο και προς τον ΟΣΚ,δεν μας έχει επιδειχθεί μέχρι στιγμής έγγραφο του Δήμου με το οποίο να προτείνεται το συγκεκριμένο οικοδομικό τετράγωνο, μετά την έκδοση του ΦΕΚ, για απαλλοτρίωση!!
«Σ» Σας επέδειξε ο δήμαρχος την έγγραφη απάντηση του ΟΣΚ στην οποία αναφέρεται ότι ο συγκεκριμένος χώρος κρίθηκε ως «ασύμφορος»;
«Όχι δεν μας έχει επιδείξει το έγγραφο αυτό. Αυτό που εμείς ξέρουμε είναι ότι το αίτημα για απαλλοτρίωση είχε τεθεί από τον Μάρτιο του 2008, όταν η τότε διοίκηση με το που χαρακτηρίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο ο «χώρος σχολείου», αμέσως είχε αποστείλει στον ΟΣΚ αίτημα ζητώντας την απαλλοτρίωση του.
«Σ» Τι είχε απαντήσει τότε ο ΟΣΚ;
«Είχαν απαντήσει ότι δεν μπορούσαν να προχωρήσουν σε καμιά ενέργεια μέχρις ότου δημοσιευτεί η απόφαση στην εφημερίδα της κυβέρνησης».

«Σ» Μας είπατε ότι η δημοσίευση έγινε το 2011 τρία περίπου χρόνια μετά;
«Πράγματι έτσι έγινε, κι εμείς ως ένωση ευελπιστούσαμε ότι μόλις εκδόθηκε το ΦΕΚ που περίμενε ο ΟΣΚ για να ξεκινήσει τις ενέργειες απαλλοτρίωσης, η διοίκηση του Βασίλη Ζορμπά θα το κοινοποιούσε ως καθ’ύλιν αρμόδια και θα κατέθετε τη σχετική πρόταση, βασιζόμενη στην αναγκαιότητα που υπάρχει για τη λειτουργία του 12ου Δημοτικού για να αποσυμφορήσουν το 3ο, το 6οκαι το 2οΔημοτικό Σχολείο».
«Σ» Τελικά πότε έστειλε το ΦΕΚ και την πρόταση απαλλοτρίωσης η διοίκηση του δήμου; ;
«Ουδέποτε είχαμε συγκεκριμένη απάντηση από το Δήμο, για το «τι» και το «πώς» έχει πράξει. Εμείς παρ’ όλα αυτά συνεχίζαμε τις πιέσεις μας στον ΟΣΚ, επαναφέραμε το θέμαπου δεν ήταν και της αρμοδιότητάς μας.
Μάθαμε όμως ότι υπάλληλος – μηχανικός του Δήμου έστειλε με ΦΑΞ!!! το ΦΕΚ στον ΟΣΚ χωρίς όμως να συνοδεύεται με κάποιο έγγραφο της Δημοτικής Αρχής που να ζητά, να επιμένει και να προβάλλει την ανάγκη απαλλοτρίωσης του χώρου!!!
Στις 7 Ιουνίου του 2011 στέλνουμε ως ένωση την τρίτη επιστολή προς τον ΟΣΚ και το Δήμο με αναφορά την ανάγκη σχολικής στέγης… στις 26 Σεπτεμβρίου του 2012 είχαμε εκ νέου συνάντηση με τον ΟΣΚ … στις 27 Μαΐου 2013 στείλαμε επιστολή στην αρμόδια αντιδήμαρχο κ. Μουχτούρη όπου αναφέρουμε μεταξύ άλλων και ερώτημά μας για το τι γίνεται και με άλλα οικόπεδα που είναι προς απαλλοτρίωση.
Θεωρούμε ότι κάναμε το ανθρωπίνως δυνατόν ώστε αν μη τι άλλο να μην ξεχαστούν τα θέματα και να μη φτάσει μια ωραία πρωία και μας πει ο ΟΣΚ «που το θυμηθήκατε εσείς το Ο.Τ. 119 στου Μακρή;».
«Σ» Στο συμβούλιο της 2ης Απριλίου 2014 μάθαμε ότι συνεδριάζει οσονούπω η επιτροπή καταλληλότητας σχετικά με την απαλλοτρίωση του «Μακρή». Τι μεσολαβεί από τον Οκτώβρη του 2013 που δηλώνει ο δήμαρχος ότι:Δεν υπάρχει υπόθεση «Μακρή» και του Φεβρουάριου 2014 όπου συνεδρίασε η επιτροπή καταλληλότητας;
«Δεν ξέρουμε τι έγγραφα δέχθηκε ο δήμαρχος ή τι έστειλε. Ξέρουμε ότι εμείς ως ένωση συναντηθήκαμε με τον υφυπουργό Παιδείας κ. Κεδίκογκλου στις 11 Νοεμβρίου 2013 και στις 25 Νοεμβρίου με τα στελέχη του ΟΣΚ συζητώντας ως θέμα το τι μέλλει γενέσθαι για το 12ο Δημοτικό Σχολείο και με αφορμή αυτές τις συναντήσεις εκδώσαμε μία ανακοίνωση.
Από εκεί και έπειτα δεν ξέρουμε τις κινήσεις του ΟΣΚ ούτε και του Δήμου. Ξέρουμε ότι είναι υποχρέωση του Δημάρχου να συγκροτεί επιτροπές καταλληλότητας σχετικά με την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια, οι οποίες είναι πάγιες. Πληροφορηθήκαμε στο συμβούλιο της 2ης Απριλίου 2014 από τον τωρινό αντιδήμαρχο Παιδείας κ. Εμμανουήλ Κωνσταντακόπουλο ότι η επιτροπή αυτή είναι έτοιμη να συνεδριάσει αλλά καθυστερεί λόγω του κ. Βεντίρη που είναι ο διευθυντής της πρωτοβάθμιας και προεδρεύει αυτής της επιτροπής!!!.
Θεωρητικά λοιπόν καταλαβαίνουμε όπως το επιβεβαίωσε και ο δήμαρχος στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο στη δευτερολογία του, ότι άμεσα η επιτροπή θα συνεδριάσει και διασφάλισε ότι ο κ. Κωνσταντακόπουλος ως εκπρόσωπος της Δημοτικής Αρχής θα ψηφίσει θετικά για την απαλλοτρίωση του «Μακρή».
Εμείς θεωρούμε ότι αυτό μπορεί να θεωρείται αυτονόητο, αλλά ας ξεκαθαρίζουμε και τα αυτονόητα για να μην βρισκόμαστε προ άσχημων εκπλήξεων στην πορεία.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Απάντηση