Δημήτρης Αλεφαντής: “Δυστυχώς μας παραδόθηκε ένας Δήμος της δεκαετίας του ΄50”

0
alefantis

 

Ο κ. Ζορμπάς τότε πραγματοποίησε “Ανασχηματισμό” αντικαθιστώντας τους τρεις τότε αντιδημάρχους με άλλους Δημοτικούς Συμβούλους και συγκεκριμένα τον κ. Αλεφαντή με την αναπληρώτρια δημάρχου κ. Ελευθερία Παπαδοπούλου.

Το γεγονός ότι τρεις αντιδήμαρχοι αντικαταστάθηκαν με ένα λιτό δελτίο Τύπου το οποίο ανέφερε ότι ο δήμαρχος αποφάσισε να προχωρήσει στις συγκεκριμένες αντικαταστάσεις στο πλαίσιο ανανέωσης του σχήματος των αντιδημάρχων με στόχο την υλοποίηση του οράματος της Δημοτικής Αρχής για μια πόλη που θα αξίζει στους δημότες και τους κατοίκους της δημιούργησε πολλές συζητήσεις κι εύλογες απορίες.

Συναντηθήκαμε με τον κ. Αλεφαντή και μιλήσαμε μαζί του “Εφ’ όλης” της ύλης. 

«Σ»: «Είστε ένας επιτυχημένος επαγγελματίας  που πιστεύετε στη δυναμική της ελεύθερης οικονομίας  και οριστήκατε από το Βασίλη Ζορμπά ως αντιδήμαρχος διοίκησης ενός Δήμου. Πως ήταν η εμπειρία αυτή;

«Εκλέχθηκα Δημοτικός Σύμβουλος όχι ως συνεργαζόμενος αλλά εντασσόμενος ολοκληρωτικά στο ψηφοδέλτιο του δημάρχου Βασίλη Ζορμπά μετά από συμφωνία που κάναμε για το όποιος πάρει το «Χρίσμα», ο άλλος θα πήγαινε μαζί του. Ανέλαβα την αντιδήμαρχία διοίκησης ,αστικής δημοτικής κατάστασης  και ΚΕΠ και πραγματικά σε πολλά σημεία εξεπλάγην.  Σε περισσότερα δυσάρεστα και σε λιγότερα ευχάριστα. Υπάρχουν μεγάλες διαφορές στο πως λειτουργεί ο δημόσιος σε σχέση με τον ιδιωτικό τομέα και πραγματικά η συζήτηση που γίνεται τον τελευταίο καιρό στην πατρίδα μας γενικότερα για το Δημόσιο τομέα νομίζω θα πρέπει να συνεχιστεί και να οδηγήσει αυτούς τους δύο τομείς  πιο κοντά ».

«Σ» Δυσάρεστες εκπλήξεις όπως; Μπορείτε να μας περιγράψετε κάποιες;

« Μας παραδόθηκε  ένας  Δήμος  δυστυχώς της δεκαετίας του ΄50 τόσο από άποψη λειτουργίας,  όσο και από άποψη μηχανοργάνωσης και υλικοτεχνικής υποδομής και λυπάμαι που το λέω αλλά κατά τη γνώμη μου ο Δήμος είχε αφεθεί στην τύχη του και λειτουργούσε με «Αυτόματο πιλότο!». 

«Σ» Από άποψη νοοτροπίας των υπαλλήλων;

«Από άποψη νοοτροπίας ήταν στην ίδια σχεδόν κατάσταση, οφείλω όμως να διευκρινίσω ότι δεν ήταν από όλους τους υπαλλήλους. Μέσα στο Δήμο υπάρχουν εξαίρετοι υπάλληλοι που πραγματικά τους θεωρώ συνεργάτες κι όχι υπαλλήλους. Εξαίρετοι άνθρωποι που τιμάνε την δουλειά τους και τιμάνε και το ψωμί που τρώνε, το μεροκάματό  τους. Υπάρχει και η άλλη πλευρά, αυτή των υπαλλήλων που είναι εγκλωβισμένοι σε νοοτροπίες παλαιοτέρων εποχών, είναι με το ρολόι στο χέρι, τι ώρα θα πάνε, τι ώρα θα φύγουν και που κοιτούν  να δουλέψουν όσο το δυνατόν λιγότερο».

«Σ» Ως αντιδήμαρχος τι στόχους είχατε βάλει;

«Ο πρώτος στόχος που αναγκαστικά και  εκ των πραγμάτων είχα βάλει , ήταν να φέρω τον Δήμο στον 21ο αιώνα. Την πρώτη μέρα που πήγα στο γραφείο, ζήτησα μία λίστα, με το ποιοι υπάλληλοι βρισκόντουσαν στο Δήμο καθώς και το πόσοι και ποιοι  έλειπαν και για ποιο λόγο  και η υποδομή του Δήμου ήταν αδύνατο  να ανταποκριθεί σ αυτή μου την ερώτηση!!».

«Σ» Πιστεύετε ότι αυτή η «Αδυναμία» ήταν εσκεμμένη;

«Δεν υπήρχε υλικοτεχνική υποδομή! Αρχίσαμε λοιπόν από το «Μηδέν». Αγοράσαμε αυτό το περιβόητο σύστημα ηλεκτρονικής  προσέλευσης του Δήμου γιατί είχαμε τις «Κάρτες» και  όλοι γνωρίζουμε τι γίνεται και τι δεν γίνεται με τις κάρτες. Αυτό το σύστημα συνδέθηκε  με την οικονομική υπηρεσία για να μπορεί να εκδίδεται η μισθοδοσία πολύ πιο εύκολα, να ανταμείβονται σωστά οι υπάλληλοι που δουλεύουν  και να ανταμείβονται ανάλογα κι αυτοί που αργούν ή δεν έρχονται ή λείπουν ή οτιδήποτε άλλο. Δυστυχώς το επαναλαμβάνω για ακόμα μία φορά ο Δήμος είχε αφεθεί στη δεκαετία του ΄50 από πλευράς υλικοτεχνικής υποδομής».

«Σ» Θεωρείτε ότι τους στόχους  που είχατε θέσει  τους ολοκληρώσατε με επιτυχία πριν τον «Ανασχηματισμό» του δημάρχου;

«Απόλυτα και  είμαι στην πολύ ευχάριστη θέση να σας πω ότι αυτή τη στιγμή που μιλάμε και πριν την αποχώρησή μου από την αντιδήμαρχία διοίκησης την 1η Ιουλίου 2012 το σύστημα είχε μπει σε πλήρη λειτουργία. Αυτή τη στιγμή τελειώνουν και οι τελευταίες λεπτομέρειες για τη σύνδεσή του με την οικονομική υπηρεσία και να ξέρετε ότι μ αυτό το σύστημα θα έχουμε και εικόνα για το «Τι» και πόσους υπαλλήλους έχουμε, τι επιδόματα παίρνουν κ.τ.λ. τα οποία μπορεί να ακούγονται λεπτομέρειες αλλά την ώρα που βγαίνουν τα στατιστικά ,οι μισθοδοσίες και οι άδειες του Δήμου είναι απαραίτητα και μέχρι πρότινος σπαταλούσαμε χιλιάδες εργατοώρες το χρόνο για πράγματα τα οποία θα μπορούν να ελέγχονται με το πάτημα ενός κουμπιού».

«Σ» Αναφέρθήκατε π.χ. για τα επιδόματα. Υπήρχε περίπτωση τα παλαιότερα χρόνια να μην γνωρίζανε ακριβώς τα ποσά που θα έπρεπε να πληρωθούν;

«Γνωρίζανε, απλά δεν μπορούσαν να έχουν εικόνα με μία ματιά. Έπρεπε να κάτσει ένας άνθρωπος με το σύστημα των φακέλων και των καρτελών  να ψάχνει,  ενώ τώρα θα μπορούμε με μία ματιά να δούμε ποιοι υπάλληλοι π.χ. παίρνουν επίδομα τρίτεκνου. Μ’ αυτόν τον τρόπο έχεις μία ολοκληρωμένη εικόνα του υπαλληλικού προσωπικού του Δήμου.

Το δέυτερο μεγαλύτερο επίτευγμα της αντιδημαρχίας μου ήταν η δημιουργία του Εσωτερικού οργανισμού του Δήμου. Αυτό ήταν μία απαίτηση από τον «Καλλικράτη» και θεωρώ ότι μαζί με τον πρώην γενικό γραμματέα του Δήμου κ. Κωνσταντόπουλο και σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του Δήμου δουλέψαμε πάρα πολύ και μπορώ να σας πω ότι είναι ο πρώτος, τουλάχιστον από αυτούς που γνωρίζω εγώ, Οργανισμός Εσωτερικής Υπηρεσίας που συντάχθηκε όχι για να βολέψει ημετέρους, όχι για να δημιουργήσει θέσεις – ψυγεία, αλλά χτίστηκε όλος 100% πάνω στις ανάγκες του Δήμου».

«Σ» Αυτό μήπως έγινε επειδή δεν έχετε προσωπικές σχέσεις με υπαλλήλους αλλά κι επειδή δεν  έχετε  προσλάβει δικούς σας ανθρώπους;

«Πράγματι, «Δικούς μου» ανθρώπους δεν έχω. Στην αρχή αρκετοί υπάλληλοι δεν ήταν ακριβώς εχθρικοί, αλλά επιφυλακτικοί απέναντί μας. Μάλιστα κυκλοφορούσαν διάφορες φήμες ότι θα ερχόμασταν σαν «Μπαμπούλες» που θα φάμε ανθρώπους και θα πάρουμε κεφάλια. Όμως αντιλήφθηκαν ότι βρισκόμασταν εκεί για ένα και μόνο λόγο, ο οποίος θεωρώ ότι είναι η ύψιστη αποστολή μας: η εξυπηρέτηση των πολιτών της Αγ. Παρασκευής και η προάσπιση του δημόσιου και δημοτικού συμφέροντος. Όταν αυτό έγινε αντιληπτό είδα πραγματικά μία στάση από τους υπαλλήλους που με εξέπληξε ευχάριστα και αρκετοί από αυτούς μάλιστα μας ανοιχτήκαν ως άνθρωποι και μας πλησίασαν γιατί κατάλαβαν ότι προσπαθούσαμε να νοικοκυρέψουμε τα πράγματα» .

 x 00101

 Συνέντευξη στον

Χρήστο Α. Μπαλωτή

«Σ» Ένα ζήτημα που είχε οξύνει τότε τις σχέσεις σας με την αντιπολίτευση και την εκκλησία, υπήρξε  το θέμα του «Τραίνου» στην πλατεία. Πως σχολιάζετε τις τότε αντιδράσεις της αντιπολίτευσης;

«Ανοησίες.  Απλά ανοησίες. Ανοησίες ανθρώπων που δεν κάνανε ποτέ τίποτα για την πόλη. Δεν τους ενοχλούσαν οι Μπουζουξήδες που έφερναν στην πλατεία Αγ. Παρασκευής και πλήρωναν δεκάδες χιλιάδες ευρώ για «καλλιτέχνες»  που δεν τους ήξερε ουδείς… τους ενόχλησε το παγοδρόμιο που ήταν μία χριστουγεννιάτικη γιορτή, η οποία  γίνεται σε δεκάδες Δήμους, σε όλη τη χώρα και την οποία  ο κόσμος την αποζητά για τα παιδιά του αυτές τις ημέρες . Προσωπικά, οι καταστηματάρχες της πλατείας μου ζητάγανε επισταμένως να παρατείνουμε το χρόνο διαμονής του φεστιβάλ γιατί έδινε ζωή κι έφερνε κόσμο στην πλατεία και δημιουργούσε μία εμπορική κίνηση και μην ξεχνάτε ότι και ο Δήμος έχει συμφέρον από την εμπορική κίνηση γιατί  εισπράττει το δημοτικό τέλος. Αυτοί είναι οι ίδιοι που πάντα δεν θέλουν να γίνει ποτέ και τίποτα… που αρνούνται τα πάντα στην πόλη.

Άνθρωποι που αφ΄ ενός  δεν τολμούν  να κάνουν απολύτως τίποτα και αφ ΄ ετέρου  αν  δεν το κάνουν αυτοί  και το τολμήσει ο οιοσδήποτε άλλος  κοιτούν πως θα το υποβαθμίσουν, πως θα το κατακρίνουν.  Δεν θα σας κρυφτώ. Δεν ισχυρίζομαι ότι όλα έγιναν τέλεια με το παγοδρόμιο. Η διοργάνωση που έκανα, κι αναλαμβάνω όλη την ευθύνη, μπορεί να είχε και ελλείψεις και λάθη. Αλλά να μην ξεχνάτε  ότι η απόφαση για να στηθεί το παγοδρόμιο πάρθηκε περίπου τέλος Νοεμβρίου του 2011 και  στις 15 Δεκεμβρίου το είχα ετοιμάσει.

 Αυτό σημαίνει ότι είχα 20 μέρες στη διάθεση μου  να διοργανώσω  μια μεγάλη εκδήλωση που θα διαρκούσε και δεν ήταν της  «Μιας βραδιάς» και την  οποία πραγματοποιούσαμε για πρώτη φορά και πολύ γρήγορα. Θα σας πω μόνο ότι η απόφαση να στολιστεί  η πόλη με Χριστουγεννιάτικα στολίδια πέρυσι, ελήφθη στις αρχές Δεκεμβρίου και μέσα σε 10 μέρες είχε τελειώσει  και σας το αντιδιαστέλλω με φέτος που έχει ληφθεί η ίδια απόφαση από το Μάιο και γίνονται όλες οι προπαρασκευαστικές κινήσεις. Έτσι λοιπόν δεν έγιναν όλα σωστά, ίσως να υπήρξαν κάποια θέματα με τη χωροθέτηση,  παρόλα αυτά όμως  θα δείτε ότι και φέτος το παγοδρόμιο έχει στηθεί στην ίδια περίπου θέση. Εν πάση  περιπτώσει θεωρώ ότι ως εγχείρημα και ως δουλειά ήταν επιτυχημένο αλλά κυρίως το αγκάλιασε ο κόσμος. Μία ακόμα απόδειξη γι αυτό είναι ότι ο ίδιος που έκανε πέρυσι το παγοδρόμιο ήρθε και το πήρε φέτος με περισσότερα χρήματα. Πέρυσι το δώσαμε με 6.500 ευρώ και φέτος το πήρε με 10.500 ευρώ. Αυτό αποδεικνύει ότι δούλεψε πολύ».

«Σ» Σε αποφάσεις που χρειάστηκε να πάρετε στα διάφορα θέματα,  είχατε διακρίνει κωλυσιεργία λόγω της γραφειοκρατίας;

 «Δυστυχώς το νομικό πλέγμα του Δημοσίου είναι δαιδαλώδες και η γραφειοκρατία είναι ανίκητη. Από εκεί και πέρα είναι στο χέρι του κάθε manager, γιατί προσωπικά θεωρώ ότι ο δήμαρχος με τους αντιδημάρχους είναι managers, να μπορέσει να κάνει όσο πιο σωστά και γρήγορα γίνεται τη δουλειά του. Βέβαια σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να πετύχουμε ρυθμούς ιδιωτικού τομέα. Αλλά σίγουρα μπορούμε να τους προσεγγίσουμε όταν κυνηγάς τις δουλειές από πίσω που πρέπει να γίνουν και τις έχει σχεδιάσει σωστά. Δηλαδή έχεις μελετήσει το νομικό τους πλαίσιο και μπορείς να είσαι πολύ αποτελεσματικός».

«Σ» Όντας λοιπόν ένας επιτυχημένος αντιδήμαρχος της διοίκησης, υπήρχε συγκεκριμένος λόγος για τον οποίο ο κ. Ζορμπάς τον Ιούλιο του 2012 αποφάσιε, όχι μόνο για εσάς αλλά και για δύο ακόμα αντιδημάρχους, την απομάκρυνσή σας; Υπήρξε κάποια συζήτηση; Ήταν προειλημμένη απόφαση; Σας ανακοινώθηκε ξαφνικά;

«Θίγετε ένα θέμα που είναι και προσωπικά και πολιτικά λεπτό. Όμως θα σας απαντήσω ευθέως. Δεν γνώριζε ουδείς από τους αντιδημάρχους ότι θα αντικατασταθεί κι αυτή ήταν μία απόφαση του δημάρχου που φαντάζομαι ότι την πήρε μόνος του. Ξεκινάμε όλοι από μία παραδοχή στο δημαρχοκεντρικό σύστημα των Δήμων ότι είναι δικαίωμα του δημάρχου να επιλέξει τους συνεργάτες του. Παρόλα αυτά πρέπει να ξέρετε ότι διατηρούμε μία άψογη σχέση με τον κ. Ζορμπά. Γνωρίζετε ότι διαχειρίζομαι το θέμα της αξιοποίησης του «Γιαβάσειου» και με τιμά με την εμπιστοσύνη του. Θεωρώ ότι η αντικατάσταση των αντιδημάρχων έγινε στα πλαίσια μιας διαδοχής που θα πρέπει να έχουμε και στα πλαίσια της προετοιμασίας νεότερων στελεχών να αναλάβουνε κάποιες θέσεις. Δεν υπήρξα ποτέ εραστής των καρεκλών και μπορώ κάλλιστα να βοηθήσω αποτελεσματικά και χωρίς τον τίτλο του αντιδημάρχου».

«Σ» Θεωρείτε όμως ότι αν είχατε παραμείνει θα μπορούσατε να είχατε κάνει παραπάνω πράγματα, ή να ολοκληρώσετε αυτά που αρχίσατε;

«Θα σας απαντήσω λίγο χιουμοριστικά. Ουδείς πολιτικός σκέφτεται ποτέ την αποχώρησή του. Από τα πιο χαμηλά αξιώματα που έχουν οι δημοτικοί σύμβουλοι και αντιδήμαρχοι μέχρι τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ουδείς ποτέ σχεδιάζει την αποχώρησή του. Όλοι νομίζουν ότι θα είναι παντοτινοί. Είναι ένα λάθος που κάνουμε ως άνθρωποι και άπτεται φιλοσοφικών συζητήσεων κι όχι πολιτικών».

«Σ» Φαντάζομαι ότι η επιλογή να εκπροσωπήσετε το Δήμο στην Ελληνογερμανική συνέλευση ήταν απόφαση του κ. Ζορμπά. Το θέμα είναι τι εσείς αποκομίσατε και τι γνώσεις και εμπειρίες μεταφέρετε στο Δήμο μας.

«Ομολογώ ότι ήταν η πιο «Επικίνδυνη αποστολή» που μου έχει ανατεθεί ποτέ. Ήταν πραγματικά μια καταδρομική επιχείρηση στην οποία δεν μπόρεσα να ανταπεξέλθω γιατί δεν μπόρεσα να μπω μέσα. Εγκλωβίστηκα μεταξύ διαδηλωτών και ΜΑΤ έξω από το κτήριο στο οποίο σφράγισαν τις πόρτες. Αυτό που έμαθα ήταν ότι από τους 300 περίπου συνέδρους κατάφεραν να μπουν 40 ή 50.

Δεν χρειάζεται κάθε φορά να ανακαλύπτουμε την Αμερική. Όταν υπάρχουν άλλοι Δήμοι σε άλλες χώρες που μπορούμε να τους πούμε πιο αναπτυγμένους αφού έχουν λύσει προβλήματα, δεν χρειάζεται εμείς να αναζητούμε κάθε φορά το φάρμακο όταν έχουμε έτοιμη τη συνταγή. Πας στο φαρμακείο και παίρνεις το φάρμακο, δεν κάθεσαι σπίτι σου να ανακαλύψεις την συνταγή. Υπάρχουν προγράμματα και λύσεις για θέματα που απασχολούν πολλές πόλεις, οι οποίες θα μπορούσαν κάλλιστα να εφαρμοστούν και στην Αγ. Παρασκευή. Όταν πηγαίνουμε ένα ταξίδι στο εξωτερικό ζηλεύουμε από τις δομές που βλέπουμε και λέμε «Να τι ωραίο πράγμα, αυτό θα μπορούσε να γίνει και στην πόλη μου». Εμείς θέλουμε να το κάνουμε επίσημα και να φέρουμε τεχνογνωσία. Θέλουμε ανθρώπους που έχουν σκεφτεί και λύσει προβλήματα. Δηλαδή  η ΠΟΕ – ΟΤΑ, το ΠΑΜΕ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και δεν ξέρω ποιοι άλλοι, νομίζουν ότι προπηλακίζοντας δημάρχους και προξένους βρήκαν το δίκιο τους; Δεν νομίζω. Νομίζω ότι έγινε πιο πολύ για να το δείξουν στις τηλεοράσεις και να πουν ότι κάτι κάνουν οι συνδικαλιστικές ηγεσίες. Ούτε κάποιο θέμα έλυσαν με ουσιαστικό τρόπο, ούτε βρήκαν και το δίκιο τους. Πιστεύω απόλυτα ότι χάσαμε που δεν παρακολουθήσαμε το συνέδριο. Η πόλη έχασε».

«Σ» Υπήρχε ένα ζήτημα περί της συγκομιδής των απορριμμάτων από ιδιώτες. Ποια είναι η δική σας γνώμη γι αυτό το θέμα;

«Η θέση μου είναι γνωστή και την ξέρουν όλοι. Πιστεύω στον ιδιωτικό τομέα. Πιστεύω απόλυτα στην ρήση ότι «αν δώσεις στο κράτος να διαχειριστεί την έρημο Σαχάρα σε δύο χρόνια θα έχεις έλλειψη από άμμο». Δυστυχώς το βλέπουμε στην καθημερινότητά μας ότι το κράτος ως επιχειρηματίας έχει αποτύχει. Έχουμε υποχρέωση να βρούμε λύσεις. Η χώρα βρίσκεται αυτή τη στιγμή ουσιαστικά χρεοκοπημένη και πρέπει να επανασχεδιάσουμε και να ξανασκεφτούμε όλα μας τα θέματα. Σ αυτό το πλαίσιο αν χρειαστεί, θα ξανασκεφτούμε το θέμα που λέγεται «Σκουπίδια και διαχείρισή τους», γιατί το ζήτημα δεν είναι η αποκομιδή τους αλλά η μετέπειτα διαχείρισή τους. Χρειάζεται νομίζω δούμε συνολικά το θέμα και να μην διστάσουμε να πάρουμε τις αποφάσεις που πρέπει, χωρίς να μείνουμε κολλημένοι σε σκέψεις που αντιστοιχούν στη δεκαετία του ’50 ή του ’70».

«Σ» Έχετε αναλάβει την αξιοποίηση του «Γιαβάσειου». Θεωρείτε ότι θα περάσει το θέμα; Θα υπάρξουν αντιδράσεις από την αντιπολίτευση;

«Σ’ ένα δημοτικό συμβούλιο απέσυρα το θέμα για καθαρά τεχνικούς λόγους, όχι ουσίας. Διέκρινα στην αντιπολίτευση απέναντι μία συναίνεση. Αν εξαιρέσουμε μερικούς γραφικούς που θα χουν αντίρρηση ακόμα κι αν ισχυριστούμε  ότι ο ήλιος λάμπει κάθε πρωί, υπάρχουν κι αυτοί που δεν θέλουν να γίνει τίποτα στην πόλη. Θέλουν να διαχειριστούν τη μιζέρια και το «Τίποτα». Εγώ διέκρινα ότι η αντιπολίτευση θα σταθεί σοβαρά πάνω από το θέμα, γιατί είναι ένα εξαιρετικής σπουδαιότητας θέμα, η ακίνητη περιουσία του Δήμου η οποία λιμνάζει εδώ και χρόνια, και όφειλαν οι δήμαρχοι να είχαν πάρει μέτρα και να είχαν δημιουργήσει έσοδα για το Δήμο. Δεν το έκαναν. Ας αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του. Θεωρώ αδιανόητο αυτή τη στιγμή να υπάρχει ακίνητη περιουσία στο Δήμο  που μπορεί εύκολα να αξιοποιηθεί και φοβόμαστε να την αξιοποιήσουμε. Ποιο είναι το πολιτικό κόστος; Δεν θέλουν οι πολίτες να έχει έσοδα ο Δήμος; Το θεωρώ αδιανόητο».   

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Απάντηση