Γιώργος Κ. Καράμπελας: «Επιβάλλεται η διεξαγωγή Δημοψηφίσματος για την αποπεράτωση ή Μη του Κολυμβητηρίου».

0
ko-1

ko-26Αγία Παρασκευή 21/03/2013
ΠΡΟΣ: τον κ. Ανδρέα Γκιζιώτη, Δημοτικό Σύμβουλο
ΘΕΜΑ: Η θέση μου για το Κολυμβητήριο
Κοιν: κ. Δήμαρχο, Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου, Δημοτικοί Σύμβουλοι
Ένωση Γονέων, Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων, Τοπικοί Σύλλογοι, Τοπικός τύπος – Ιστοσελίδες

Φίλε Ανδρέα,
Σ’ ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια και την υποστήριξή σου στην πρόταση μου για το Κολυμβητήριο κατά την διάρκεια της συζήτησης στο Δημοτικό Συμβούλιο της 19/03/2013. Την πρόταση αυτή υπέβαλα στις 04/01/2013 στην Επιτροπή Δημοτικής Διαβούλευσης και είχε ως βασικούς άξονες τα κατωτέρω:

• Ανοικτή πισίνα διαστάσεων 25 Χ 35, δηλαδή κατά 15μ. μικρότερη από την υπάρχουσα.
• Δημιουργία χώρων στάθμευσης στον υπόλοιπο χώρο της πισίνας (25 Χ 15 σε δύο υπόγειους ορόφους – 30 θέσεις στάθμευσης), στον ακάλυπτο χώρο του οικοπέδου και στο οικόπεδο ιδιοκτησίας του δήμου (10 θέσεις) στο όμορο Ο.Τ.
• Αξιοποίηση της μισής κερκίδας για θέσεις υπαίθριου θεάτρου.
• Αύξηση του πράσινου σε περίπου 1500μ².
• Αξιοποίηση του χώρου κάτω από τις κερκίδες και στα υπόγεια εμβαδού περίπου 1400μ² και δημιουργία νέων χώρων εμβαδού τουλάχιστον άλλων 1000μ², εκμεταλλευόμενοι όλο το ύψος καθώς και το γεγονός ότι με την μετατροπή του κολυμβητηρίου από κλειστό σε ανοικτό υπάρχει ανεκμετάλλευτος συντελεστής δόμησης. Ο χώρος αυτός μπορεί να στεγάσει πολλές δημοτικές υπηρεσίες, πέραν των αναγκαίων για χρήση κολυμβητηρίου.
Ζήτησα επίσης η πρότασή μου να προωθηθεί για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης και να τεθεί σε δημοψήφισμα, ώστε να διαπιστωθεί η βούληση των δημοτών.
Δεν άκουσα βεβαίως κάτι περί αυτού – δηλ. περί του δημοψηφίσματος. Διότι μόνο έτσι μπορεί να γίνει σεβαστή η γνώμη του «κυρίαρχου» λαού και όχι δι’ αντιπροσώπων, αιρετών μεν αλλά αναποτελεσματικών δε.
Θα ήθελα όμως να διορθώσω μια άποψη που εξέφρασες για την θέση μου για το κολυμβητήριο, η οποία είναι ασφαλέστατα εσφαλμένη. Είπες συγκεκριμένα ότι «χαίρεσαι που άλλαξα την γνώμη μου για το Κολυμβητήριο και τώρα είμαι υπέρ του ανοιχτού, ενώ κάποτε ήμουν υπέρ του κλειστού». Ουδέν αναληθέστερον, αλλά η πάροδος του χρόνου είναι σοβαρή δικαιολογία για να μην θυμόμαστε τα γεγονότα.
Και τα γεγονότα έχουν ως ακολούθως:
1. Τον Δεκέμβριο του 2003, η Ένωση Γονέων επί προεδρίας Λ. Ριτζάκη, αφού πήρε αντίγραφο του φακέλου του Κολυμβητηρίου από τον Δήμο (με ιδρώτα και αίμαko--11 είναι αλήθεια) μου τον παρέδωσε, μου ζήτησε να τον μελετήσω και να πω την γνώμη μου για το εγκαταλελειμένο έργο.
2. Την Δευτέρα 15 Μαρτίου 2004 η Ένωση Γονέων και ο Σύλλογος Κατοίκων Τσακού οργάνωσε μια ανοικτή συζήτηση για το Κολυμβητήριο. Στην συζήτηση αυτή ήμουν εισηγητής και ανακοίνωσα την θέση μου για το Κολυμβητήριο, η οποία είναι ίδια και απαράλλαχτη με την σημερινή. Κατωτέρω παραθέτω απόσπασμα από το δημοσίευμα της εφημερίδας ΑΜΑΡΥΛΛΙΣ (σελ. 10, τεύχος Μαΐου 2004).
«Η νέα πρότασή του (με εισηγητή τον Πολιτικό Μηχανικό κ. Γιώργο Καράμπελα) ήταν για μια άλλη αντιμετώπιση του υπάρχοντος μισοτελειωμένου έργου. Να μικρύνει η πισίνα στα 35μ. για να μην γίνεται υπερτοπική χρήση. Να κατασκευαστούν 2 υπόγεια πάρκινγκ, ένα τριώροφο 55 θέσεων στο σημερινό ακάλυπτο χώρο και ένα μονόροφο 18 θέσεων στο χώρο που θα προκύψει από τον υπόλοιπο σημερινό χώρο της 50άρας πισίνας. Η πρόταση προβλέπει συνολικό ακάλυπτο χώρο 1500μ² με πράσινο και μικρό υπαίθριο θεατράκι, αξιοποιώντας τις υπάρχουσες κερκίδες. Να γίνει χώρος πράσινου ή ακόμα και ένα μικρό μέρος των εξεδρών να γίνει υπαίθριο θεατράκι».
Η σύγκριση των δύο κειμένων, ανήκει στον αναγνώστη.
3. Μια εβδομάδα μετά (στις 23 Μαρτίου) και μετά από την πίεση που άσκησε η επιτυχημένη, μαζική συγκέντρωση της Ένωσης Γονέων και του Συλλόγου Τσακού, ο τότε Δήμαρχος συγκάλεσε σύσκεψη στο Δημαρχείο όπου παρουσίασα την πρότασή μου ενώπιον των κ.κ. Σιδέρη, Γιαννακόπουλου, Σταθόπουλου, Κρητικίδη, Αργυρού, Μοσχονά και πιθανόν και άλλων που δεν ενθυμούμαι. Επισυνάπτω ρεπορτάζ, πέραν της ΑΜΑΡΥΛΛΙΔΟΣ, του Σχολιαστή και της Περισκόπησης.
4. Λίγους μήνες μετά (Ιανουάριος 2005), ο τότε Δήμαρχος ανακοίνωσε ότι απέσπασε επιχορήγηση της ΓΓΑ, αλλά για κλειστό Κολυμβητήριο, διότι η ΓΓΑ επιχορηγούσε μόνο έργα ολυμπιακών προδιαγραφών. Παράλληλα η Νομική και Τεχνική υπηρεσία του Δήμου υποστήριξαν ότι από την στιγμή που στο διάταγμα της χρήσης του ΟΤ 111 (άρθρο 83, παρ. 21 του ΦΕΚ 239/10.10.2002) ανεφέρετο η φράση «για τον καθορισμό χώρου για την ανέγερση εγκαταστάσεων κλειστού κολυμβητηρίου» θα έπρεπε να προηγηθεί νέα αλλαγή χρήσης του ΟΤ 111, οπότε το θέμα θα παρεπέμπετο στις ελληνικές καλένδες.
Στο Δημοτικό Συμβούλιο που συζητήθηκε το θέμα, η συντριπτική πλειοψηφία αποφάσισε να προχωρήσει άμεσα στην μελέτη αποπεράτωσης του κλειστού κολυμβητηρίου.
ko-1Τόσο εγώ, όσο και η τότε διοίκηση της Ένωσης Γονέων και βεβαίως και ο Σύλλογος κατοίκων Τσακού υποστηρίξαμε βεβαίως αυτήν την πορεία, όχι διότι «αλλάξαμε θέση για το κολυμβητήριο», αλλά διότι η κύρια αντίθεση – και τότε και σήμερα- δεν είναι η αντίθεση μεταξύ «ανοιχτού ή κλειστού» αλλά «η πόλη με κολυμβητήριο ή χωρίς». Και μέχρι στιγμής Ανδρέα, κερδίζουν οι δυνάμεις που θέλουν την πόλη χωρίς κολυμβητήριο.
Αυτό φάνηκε από τις εξελίξεις, όπου χρειάστηκαν τρία χρόνια για να βγει το έργο σε δημοπρασία και άλλα τόσα για να εγκαταλειφθεί (με αρκετό παρασκήνιο, το οποίο δεν είναι της ώρας).
5. Αυτά για να μπουν τα πράγματα στην θέση τους.
Το κύριο ερώτημα όμως παραμένει:
«Θα αποφασίσει το δημοτικό συμβούλιο να συμβουλευτεί τους δημότες, οργανώνοντας ένα σοβαρό και αξιόπιστο δημοψήφισμα;»
Διότι, ουδείς δημότης, που παρακολουθεί στοιχειωδώς τα δημοτικά δρώμενα μπορεί να ελπίζει ότι με πολιτικές τυμβωρυχίες θα προκύψει κάτι καλό για το συμφέρον του κοινωνικού γίγνεσθαι της πόλης.
Ήδη στο χθεσινό δημοτικό συμβούλιο αντηλλάγησαν «προκαταρκτικά πυρά» για το ποιος φταίει για το Κολυμβητήριο. Είναι φανερό ότι πολλοί προετοιμάζονται για την «μάχη» του παρελθόντος, για να αποφύγουν τα έργα του παρόντος και την κρίση του μέλλοντος.
6. Απευθύνω έκκληση λοιπόν σε όλους.
Να συσταθεί μία επιτροπή από έναν δημοτικό σύμβουλο από κάθε παράταξη, έναν εκπρόσωπο της Ένωσης Γονέων και από έναν εκπρόσωπο των τοπικών Συλλόγων με εντολή σε ένα μήνα να φέρει πρόταση για «Διαδικασία δημοψηφίσματος για το Κολυμβητήριο».
Διότι εκεί είναι τα «βαθειά νερά». Οι χιλιάδες των δημοτών. Ενώ οι άγονες και στείρες αντιπαραθέσεις του Δημ. Συμβουλίου μέχρι σήμερα Ανδρέα μου, είναι ρηχά νερά.
Πολύ ρηχά.

Ο φίλος σου, Γιώργος Καράμπελας
• Επισυνάπτονται δημοσιεύματα των εφημερίδων ΑΜΑΡΥΛΛΙΣ, ΣΧΟΛΙΑΣΤΗΣ και ΠΕΡΙΣΚΟΠΗΣΗ.
Γιώργος Κ. Καράμπελας
Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ – ΕΔΕ – A.M. TEE 16942
Πελοποννήσου 26, 15341 Αγία Παρασκευή Τηλ:210-6010062 / FAX:210-6001481-κιν. 6944-414093 e-mail: geo49kar@ath.forthnet.gr , geo49kar@yahoo.gr ΑΦΜ 010968852 ΔΟΥ Αγ. Παρασκευής

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Απάντηση