Γιάννης Γουργούλης: «Υπήρχαν χρήματα στα ταμεία του Δήμου για να τελειώσει την Αγ.Ιωάννου ο Βασίλης Γιαννακόπουλος, αλλά προτίμησε να τα διαθέσει «αλλού»!

0
Gourgoulis kalo

 Γιάννης Γουργούλης: «Υπήρχαν χρήματα στα ταμεία του Δήμου για να τελειώσει την Αγ.Ιωάννου  ο Βασίλης Γιαννακόπουλος, αλλά προτίμησε να τα διαθέσει  «αλλού»!

Gourgoulis kaloΠριν από ένα περίπου μήνα, ο αντιδήμαρχος διοίκησης και οικονομικών της διοίκησης Βασίλη Γιαννακόπουλου και ανεξάρτητος πλέον δημοτικός σύμβουλος  Γιάννης  Γουργούλης είχε καλέσει το νυν δήμαρχο Βασίλη Ζορμπά ν΄αποσύρει και να μην υπερψηφίσει η παράταξη του, θέματα που αφορούσαν την οριστική παραλαβή έργων που είχαν γίνει την τετραετία 2007 – 2010 λέγοντας ότι αυτά «Δεν τα γνώριζαν» ούτε όλα τα μέλη της τότε διοίκησης αλλά ούτε πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι!

Ο δήμαρχος Βασίλης  Ζορμπάς, για τους δικούς του λόγους, αποφάσισε και εισήγαγε προς ψήφιση τα συγκεκριμένα έργα αναγκάζοντας τους συμβούλους της παράταξης του να ψηφίσουν  «παραλαβές έργων» τα οποία εκείνος ως δημοτικός σύμβουλος είχε όχι μόνο αρνηθεί να τα ψηφίσει αλλά είχε εξαπολύσει εκατοντάδες βερμπαλιστικούς μύδρους εναντίον των τότε εισηγητών και συμβούλων που είχαν ψηφίσει θετικά καταγγέλλοντας «Σημεία και τέρατα» τα οποία έχριζαν Εισαγγελικής έρευνας και ενδεχομένως να οδηγούσαν  είτε σε «καταλογισμό’ είτε σε «Κορυδαλλό», όπως τουλάχιστον ισχυριζόταν…

Εμείς συναντηθήκαμε με τον κ.Γιάννη Γουργούλη και του ζητήσαμε περισσότερες διευκρινήσεις για όλα όσα έγιναν ή δεν έγιναν από τις δηλώσεις του.

«Σ»: Τι ακριβώς είχατε δηλώσει για τα πέντε θέματα της οριστικής παραλαβής των συγκεκριμένων έργων;

«Η δήλωση που έκανα με αποδέκτη το δήμαρχο επί της ουσίας δεν αφορούσε  αυτά καθ΄αυτά τα έργα, αλλά τον τρόπο με τον οποίο έγιναν και τη διαχείριση των χρημάτων που έγινεκατά τη διοίκηση του Βασίλη Γιαννακόπουλου.  

Τα έργα αυτά, ήταν όλα ύψους 45.000, το ανώτατο δηλαδή ποσό με το οποίο ένας  δήμαρχος μπορεί να πραγματοποιήσει «πρόχειρο διαγωνισμό» και όχι μειοδοτικό.

Προσωπικά δεν είμαι κατά του «Πρόχειρου διαγωνισμού», αλλά ήμουν εντελώς αντίθετος με τον τρόπο με τον οποίο γινόταν η διαχείριση του δημόσιου χρήματος προς όφελος των συμπολιτών μας».

«Σ» Θα θέλατε να γίνετε λίγο πιο σαφής;

 «Την εποχή εκείνη είχα πληροφορίες ότι ο Δήμος είχε εισπράξει ένα αρκετά χρηματικό ποσό γύρω στο 1.000.000 ευρώ από τη «ΣΑΤΑ» δηλαδή ότι υπήρχαν « Ειδικευμένα έσοδα» που απευθύνονταν αποκλειστικά και μόνο σε έργα κι είχα προτείνει αυτά τα χρήματα να τα διαθέσουμε για το έργο της Αγίου Ιωάννου και  να το τελειώσουμε μιας και ήταν ένα έργο πνοής για την πόλη».

«Σ» Η εισήγηση σας δεν έγινε αποδεκτή;

« Πήρα μια απάντηση που έλεγε ότι: Τα χρήματα της ΣΑΤΑ κάποιοι άλλοι τα διαχειρίζονταν και δεν μπορούσαμε ν’ αλλάξουμε την κατανομή τους!!! Δηλαδή το 1.000.000 ευρώ  – πόροι  από ΣΑΤΑ – το οποίο για δύο χρόνια ήταν κατατεθειμένο στην τράπεζα και δεν είχε απορροφηθεί ούτε ένα ευρώ !! προοριζόταν για την πληρωμή  κάποιων έργω  των» 45.000 ευρώ» με πρόχειρο διαγωνισμό».

«Σ» Δηλαδή την εποχή που ο εργολάβος σταματούσε το έργο επειδή το Ελεγκτικό συνέδριο δεν ενέκρινε τα τιμολόγια, υπήρχαν στα ταμεία του Δήμου χρήματα για την πληρωμή του έργου τα οποία παρέμεναν «κλειστά»;

«Ακριβώς, και όπως σας είπα ήμουν αντίθετος από την αρχή για την κατασκευή των «μικρών έργων»  και επέμενα να δοθούν για την Αγίου Ιωάννου αφού το συγκεκριμένο έργο είχε κολλήσει εξαιτίας έλλειψης χρημάτων και οικονομικών πόρων και γιατί στην ουσία τα «μικρά  έργα» δεν ωφελούσαν την πόλη μας.  Τα έργα που έγιναν στο «τολ» που βρίσκεται στο χώρο του πρώην στρατοπέδου «Σπυρούδη» και  στοίχισε 45.000 ευρώ ή  τα έργα που έγιναν στο κτίριο της Δημοτικής Αστυνομίας το με το ίδιο κόστος  είχαν μεγαλύτερη προτεραιότητα από την αποπεράτωση της Αγ.Ιωάννου;  

Για να μην αναφέρω ότι αυτά θα μπορούσαν να είχαν γίνει με 10.000Μόνο!!!. Είχα πει ότι αυτά τα χρήματα έπρεπε να πάνε εκεί που τα είχαμε ανάγκη κι όχι να μένουν παγωμένα για να τα διαχειρίζονται «Κάποιοι άλλοι».

 «Σ» Αυτοί οι  «Κάποιοι άλλοι»  ανήκαν στην δημοτική ομάδα ή ήταν κάποιοι  άσχετοι με το Δήμο;

«Δεν ήταν άσχετοι με το Δήμο. Ήταν θέμα πολιτικής βούλησης και πολιτικών επιλογών…

Προσωπικά μου ήταν αδιανόητο ακόμη και να το φανταστώ ότι ένα τόσο μεγάλο χρηματικό ποσό το διαχειρίζονταν «κάποιοι άλλοι»  και η δημοτική ομάδα δεν μπορούε ούτε ν’ ακουμπήσουμε τα χρήματα αυτά ούτε και να πει τη γνώμη της  για το «πως και που» θα μπορούσαν να διατεθούν!  Αυτό ήταν λάθος. Γι’ αυτό αντέδρασα και είπα στο Δημοτικό Συμβούλιο να αποσυρθούν τα συγκεκριμένα θέματα γιατί αυτά τα έργα επί της ουσίας δεν άξιζαν τα λεφτά τους!!».

«Σ» Αυτοί ήταν οι λόγοι που ζητήσατε από τον κ. Ζορμπά να αποσύρει τα θέματα την πρώτη φορά που εισήχθησαν στην Ημερήσια Διάταξη του Δημοτικού Συμβουλίου;

«Ναι, δήλωσα ότι αυτά τα έργα, τα οποία δεν άξιζαν το κόστος των 45.000 γιατί όταν ξεκίνησαν αυτά τα έργα ήταν λίγο καιρό πριν τις δημοτικές εκλογές του 2010, και πήγα και είδα ένα έργο σχετικά με κάτι χωρίσματα μαζί με υπαλλήλους από την αυτεπιστασία και διαπίστωσα ότι ενώ χρεωνόταν ο Δήμος με 45.000 ευρώ, η αξία των έργων δεν ξεπερνούσε τα 10.000!!

Να σας φέρω ένα άλλο παράδειγμα.  Για την επέκταση του υπήρξε μια «σκέψη» να τη φτιάξουμε από κοινού με το Δημόκριτο και όταν πήγαμε σε αλλεπάληλες συσκέψεις με την τότε Τεχνική Υπηρεσία του Δημόκριτου, μας ζητήθηκε να παρουσιάσουμε έναν προϋπολογισμό.

Αυτό που παρουσιάσαμε εμείς ως Δήμος ήταν ένα κόστος κατασκευής της τάξεως των 150.000 ευρώ και τελικά εγώ το έφτιαξα με 10.000! φανταστείτε τι διαφορά!

 «Σ» Επί διοίκησης Γιαννακόπουλου δεν γινόταν να τα παραλάβουν;

«Όχι! Έγιναν τότε τα έργα και μετά από ένα χρονικό διάστημα έτυχε να είναι η διοίκηση Ζορμπά και να τα παραλάβει. Ήταν παραλαβή στο τυπικό κομμάτι, αλλά εγώ δεν μπορούσα να ψηφίσω θετικά με όλη αυτή την προϊστορία, γι’ αυτό και του είπα να μην τα παραλάβει ως διοίκηση γιατί με τον τρόπο αυτό αποδεχόταν την όλη διαδικασία των εργολαβιών, μια διαδικασία την οποία και ο ίδιος καταδίκαζε τότε».

«Σ» Αν δεν γινόταν η παραλαβή, αν ψήφιζαν αρνητικά τι θα γινόταν;

«Το ζήτημα είναι πολιτικό για μένα. Διαδικαστικά ο εργολάβος με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα τα έπαιρνε τα χρήματά του αλλά το θέμα όπως προείπα είναι πολιτικό. Αν για τον «Α» ή «Β» λόγο κάτι δεν το βρίσκεις σωστό δεν το ψηφίζεις γιατί  και ο Ζορμπάς κάποτε είχε συμφωνήσει ότι κάποια από τα έργα που είχαν γίνει με «πρόχειρους διαγωνισμούς» δεν ανταποκρίνονταν στο πραγματικό κόστος κατασκευής».

«Σ» Υπήρχαν παρατυπίες;

«Εγώ ως αντιδήμαρχος έφτιαξα μπροστά από το κοιμητήριο ένα χώρο πρασίνου με την αυτεπιστασία το οποίο δεν ξεπέρασε τα  5.000 ευρώ. Ένα αντίστοιχο χώρο σε πλατεία που φτιάξαμε «πρόχειρο διαγωνισμό»  στοίχισε 40.000 ευρώ!.

 Αυτά κατήγγειλα κι αυτό ήταν το πολιτικό μήνυμα προς το Ζορμπά. Ήταν το μήνυμα που έλεγε  ότι αν ακόμα πιστεύει, όπως στο παρελθόν, ότι αυτά τα έργα δεν ανταποκρίνονταν στο πραγματικό τους κόστος δεν θα έπρεπε να τα παραλάβει κι ας πήγαινε δικαστικά ο εργολάβος να πάρει τα χρήματά του. Το πολιτικό μήνυμα ήταν η ουσία.

«Σ» Θεωρείτε ότι ο κ. Ζορμπάς ακολουθεί την ίδια πορεία με τον κ. Γιαννακόπουλο;

«Δεν πιστεύω ότι ακολουθεί την ίδια πολιτική γιατί σε κάποια πράγματα δεν έχει φτάσει τον Βασίλη Γιαννακόπουλο. Γίνονται «απ’ευθείας αναθέσεις» και επί Βασίλη Ζορμπά και ο Νομοθέτης στο επιτρέπει για να προλάβεις κάτι έκτατο αλλά να γίνεται επί της ουσίας. Αυτό είναι το θέμα. Δεν μπορεί κάτι το οποίο στοιχίζει δέκα να το βαφτίζεις 40.

Η πολιτική βούληση κάθε πολιτικού πρέπει να είναι η σωστή διαχείριση του δημόσιου χρήματος. Αυτό με ενδιέφερε και προσπάθησα και ως αντιδήμαρχος να το περάσω».

Με την Αγίου Ιωάννου και την ανάπλασή της η πόλη αναστέναξε κι ενώ υπήρχαν χρήματα από τη ΣΑΤΑ ( 1.000.000 ευρώ) με το οποίο θα τελείωνε το έργο… αλλά ήταν η «πολιτική διαχείριση» υπόθεση «Κάποιων» χωρίς να γνωρίζουμε εμείς τίποτα».

«Σ» Θεωρείτε ότι ο κ. Ζορμπάς έχει κάποια στήριξη από την αντιπολίτευση;

Τα θέματα που έρχονταν στο Δημοτικό Συμβούλιο τα πρώτα δύο χρόνια ήταν διαχειριστικά. Υπήρχε μία αντιπολίτευση «Ήρεμης» κατάστασης και ήπιας μορφής γιατί επί της ουσίας ο Ζορμπάς προσπαθούσε να διαμορφώσει το λιτό του προϋπολογισμό σύμφωνα με τις οικονομικές συνθήκες αλλά δεν υπήρχε και κάποιο «Μεγάλο» άνοιγμα. Προσωπικά του ψήφισα κάποια θέματα, παρότι κατηγορήθηκα γι’ αυτό, γιατί θεωρούσα ότι αυτό που πήγαινε να κάνει ήταν για το όφελος των πολιτών. Όταν κάτι οφελεί την πόλη δεν χρειάζεται να κάνεις αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση. Από άλλους συμβούλους δεν έβλεπα μια στάση θετική αρκετές φορές, ενώ έπρεπε. Η αντιπολίτευση κρίνεται και αυτή από το ρόλο της, δεν μπορεί συνέχεια να είναι αρνητική. Η άρνηση χρειάζεται και καλή αιτιολόγηση. Μόνο έτσι βάζει ένα θετικό λιθαράκι».

«Σ» Για τις επερχόμενες εκλογές πιστεύετε ότι υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις που θα προτιμούσαν ένα δεξιό δήμαρχο όπως τον κ. Ζορμπά, από έναν υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ με ανεξάρτητους;

«Όπως αισθάνομαι κι εγώ πολιτικά άστεγος, έτσι αισθάνονται και οι περισσότεροι πολίτες. Αυτή τη στιγμή ο κόσμος δεν γνωρίζει τι πρέπει να ψηφίσει και τι να ακολουθήσει. Ένας μεγάλος χώρος που ήταν το ΠΑΣΟΚ έχει χαθεί. Έχει εξαφανιστεί. Οι περισσότεροι ψάχνονται ή απομακρύνονται γιατί έχει χαθεί τελείως η εμπιστοσύνη με την πολιτική.

Προσωπικά συζητάω με αρκετούς συμπολίτες και έχουν μία απόμακρη άποψη. Δεν παίρνουν πρωτοβουλίες. Σκέφτονται και περιμένουν την τελευταία στιγμή να δουν αν η διοίκηση του Ζορμπά θα κατορθώσει αυτό που δεν περίμεναν στην αρχή,  γιατί κανένας δεν περίμενε να υλοποιήσει κάποια έργα και να βγει δυνατός. Υπάρχουν δύο αντίπαλοι κατά τη δική μου άποψη. Ο Γιάννης Σταθόπουλος και ο Βασίλης Ζορμπάς. Αυτοί οι αντίπαλοι θα πρέπει να στοχεύσουν στο πώς θα κερδίσουν τους πολίτες αυτούς που είναι απομακρυσμένοι. Όποιος τους κερδίσει θα είναι και ο νικητής των εκλογών».

«Σ» Είστε κι εσείς σε παρόμοια κατάσταση; Απομακρυσμένος;

«Ναι και προσπαθώ να δω τι γίνεται. Ο δήμαρχος έχει ένα μειονέκτημα καθαρά επικοινωνιακό. Αυτό είναι το μεγάλο του πρόβλημα. Το επικοινωνιακό του παιχνίδι προς τα έξω περνάει αρνητικά. Έχει χάσει επαφή με τους φορείς της πόλης, με τους συλλόγους, με τον κόσμο. Όχι ότι δεν προσπαθεί να κάνει έργο αλλά τους φέρνει αντιμέτωπους όλους απέναντί του. Είναι μειονέκτημα του δημάρχου. Πάντως με την οικονομική κατάσταση που υπάρχει ο Ζορμπάς προσπαθεί και κάνει έργο. Τα πάει καλά. Στην Αγίου Ιωάννου για παράδειγμα φέρθηκε πιο έξυπνα από εμάς γιατί υλοποιεί το έργο με «Ίδιους πόρους» και ταυτόχρονα το έχει εντάξει και στο ΕΣΠΑ μήπως καταφέρει και πάρει χρηματοδότηση ώστε να μην ξοδέψει χρήματα του Δήμου, οπότε θεωρώ πολύ δύσκολο να σταματήσει το έργο.

Επίσης δεν είχε πολλές δυνατότητες να κάνει πολλά έργα λόγω της οικονομικής κατάστασης και παρ’ όλα αυτά τις αναπλάσεις στις οδούς Βενιζέλου και Σολωμού τις πραγματοποίησε. Μάλιστα πολλοί χαρακτηρίζουν την οδό Ελευθερίου Βενιζέλου ως ένα στολίδι για την περιοχή του Τσακού.

Ο Γιάννης Σταθόπουλος έχει θετικά σημεία αναφοράς αλλά θέλει καλύτερη οργάνωση και να κάνει σαφές στον κόσμο το τι θέλει να κάνει στην πόλη αν διοικήσει. Όπως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τις ακραίες τάσεις που όλοι δεν τις αποδεχόμαστε έτσι και ο Σταθόπουλος έχει στο εσωτερικό κάποιες αντίστοιχες τάσεις που πρέπει να τις «Μαζέψει» και να μας πει τι θέλει να κάνει. Πρέπει να κάνει άνοιγμα προς την κοινωνία χωρίς κομματικές ταμπέλες. Πρέπει να κάνει δύο τρεις συγκεντρώσεις μεγάλες και να πει το πρόγραμμά του και να πει ότι είναι εδώ με σταθερές θέσεις και ανθρώπους που θα δουλέψουν. Αυτό ακόμα δεν το έχει δείξει. Έχει τη δύναμη να το περάσει γιατί είναι και έμπειρος πολιτικός. Απλός πρέπει να βρει τον κατάλληλο χρόνο και τους κατάλληλους συνεργάτες ώστε να περάσει το μήνυμα της αλλαγής.

Όσον αφορά το άλλο κομμάτι για εμάς που ήμασταν σε μια παράταξη, όπως παρατηρείτε αν μαζευτούν οι ανεξάρτητοι σύμβουλοι, τόσοι που είμαστε φτιάχνουμε διοίκηση Δήμου με τα ποσοστά που έχει πάρει ο καθένας».

«Σ» Μπορεί να υπάρξει κάτι τέτοιο;

Δεν νομίζω. Δεν θεωρώ ότι μπορεί κάποιος από τους ανεξάρτητους να δημιουργήσει μια νέα κατάσταση, όχι γιατί είμαστε ανίκανοι, αλλά γιατί η συγκυρία που είμαστε δεν μας επιτρέπει να κάνουμε αυτό το «Άνοιγμά», γιατί και η κοινωνία έχει κουραστεί αλλά γιατί θέλει να ακούσει και κάτι διαφορετικό. Αυτό μπορούσαμε να το κάνουμε μέσα από την παράταξη «Μαζί για την Αγία Παρασκευή», αν προχωρούσε ο Βασίλης Γιαννακόπουλος, μακριά από πολιτικές κατεστημένων, πολιτικές συμφερόντων τρίτων και όχι της πόλης. Δεν άφησε να υπάρξουν οι συνθήκες για να ξεπεταχτεί ελεύθερα κάτι καινούργιο με άλλο αέρα και δυναμική. Πλέον δεν υπάρχει διάθεση.

Ο Ζορμπάς, μιας κι έχω διατελέσει αντιδήμαρχος οικονομικών,  σας λέω ότι έχει κάνει καλύτερη δουλειά από εμάς. Να τα λέμε όλα. Έχει κάνει καλύτερη διαχείριση από εμάς. Ίσως ο φόβος του ότι δεν υπάρχουν χρήματα και το «Παρατηρητηρίο» τον έχει περιορίσει κι έχει κάνει μια καλή διαχείριση.

Τώρα το θέμα είναι το δημαρχείο που θέλει να το κάνει με δανεισμό. Είναι μεγάλο εγχείρημα, είναι μία διαδικασία δύσκολη και επίπονη. Ο δανεισμός δεν είναι να αντέχεις στο παρόν να πληρώνεις αλλά στην πορεία, αν μπορεί δηλαδή μετά να ανταπεξέλθει ο Δήμος.

 Είναι δύσκολο και επικίνδυνο».        

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Απάντηση