Βασίλης Σαββίδης: “Ο σύλλογος Τσακού δεν είναι όργανο κανενός”

0

«Σ» κ. Σαββίδη πόσο καιρό ασχολείστε με το σύλλογο από τη θέση του προέδρου;
Έχουν περάσει εννέα χρόνια που ασχολούμαι. Δεν είχα βγει ακόμα στη σύνταξη και επειδή δεν με είχε εγκαταλείψει ένα μικρόβιο που είχα από νεαρή ηλικία, αλλά λόγω ιδιότητος δεν μπορούσα να κάτσω να ασχοληθώ με τη γειτονιά κυρίως και την τοπική αυτοδιοίκηση ιδιαίτερα αλλά με έναν άλλο χαρακτήρα. Όχι αυτόν του Δημοτικού Συμβούλου αλλά με αυτή την απλή ιδιότητα της γειτονιάς. Έτσι ασχολούμαι με το σύλλογο εννέα χρόνια συν άλλο ένα χρόνο με την επιτροπή γειτονιάς που είχε συσταθεί με τη βοήθεια του τότε δημάρχου Βασίλη Γιαννακόπουλου.
«Σ» Οι δράσεις του συλλόγου γενικά ποιες είναι;
Οι δράσεις μας είναι κυρίως καθημερινού χαρακτήρα, πολιτιστικές, περιβαλλοντικές με κύρια προτεραιότητα την αλληλεγγύη μεταξύ των ανθρώπων της περιοχής του Τσακού.
«Σ» Αναδεικνύεται δηλαδή τα προβλήματα που έχει η περιοχή;
Το να αναφέρουμε τα προβλήματα της γειτονιάς μας είναι το πιο εύκολο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε, γιατί τα ζούμε καθημερινά ωα πολίτες. Ενδεικτικά να αναφέρω το γεγονός ότι ο Τσακός και η Αγία Παρασκευή δεν έχει ένα ναό στο κοιμητήριο, πράγμα που σημαίνει κυκλοφοριακή επιβάρυνση διότι όταν γίνεται μία τελετή κηδείας διακόπτεται η συγκοινωνία για να πραγματοποιηθεί η εξώδιος μπομπή, η υπόθεση του Ο.Τ. 118, το οικοδομικό τετράγωνο που βρίσκεται το σχολείο «Μακρή», τα πεζοδρόμια, το ανύπαρκτο αποχετευτικό σύστημα, η υπόθεση του κολυμβητηρίου και πολλά άλλα καθημερινά προβλήματα. Όλα αυτά τα προβλήματα χρειάζονται πρώτα απ’ όλα ενεργή προσπάθεια από εμάς τους πολίτες που πρέπει να είμαστε παρόντες. Τα θέματα είναι πολλά και ανεξάντλητα και απαιτείται μεγάλη συμμετοχή του κόσμου που ουσιαστικά δεν υπάρχει. Είναι εύκολο για εμάς να πούμε ότι είμαστε ένας μεγάλος σύλλογος, όμως δεν είμαστε. Είμαστε ένας σύλλογος που αγωνίζεται, έχει καθημερινή παρουσία στην πόλη σ’ αυτό που ονομάζεται «προβλήματα της γειτονιάς».
«Σ» Πόσα μέλη απαριθμεί ο σύλλογος;
Τι καριβώς συμβαίνει. Αν καταγράψω τα πραγματικά ενημερωμένα μέλη είναι μόνο 50.
«Σ» Αυτά δηλαδή που κινητοποιούνται;
Όχι δεν κινητοποιούνται. Δεν θα σας πω ψέμματα. Τυπικά έχουμε πολλά μέλη, ουσιαστικά δεν έχουμε. Αυτό που πλήττει τους πάντες αυτόν τον καιρό, πλήττει και εμάς. Ενώ έχουμε να παρουσιάσουμε πράγματα δεν είναι ανάλογη η ανταπόκριση του κόσμου.
«Σ» Όταν όμως είχατε κάνει μία εκδήλωση σχετικά με ενημέρωση του κόσμου για την υπόθεση του Ο.Τ. 118 είχε μαζευτεί κόσμος.. Είχε γεμίσει μία αίθουσα.
Πράγματι, αλλά όταν προσωπικά τρέχω ένα μήνα κι έρχονται μόνο αυτά τα άτομα που είδαμε, για μένα είναι αποτυχία. Γίνεται μία προσπάθεια πάντως. Σε ποιους τομείς θα με ρωτήσετε . Στο πολιτιστικό για παράδειγμα. Έχουμε κάνει μια προσπάθεια κι έχουμε δημιουργήσει ένα χορευτικό τμήμα. Αυτή τη στιγμή απασχολούμε 40 άτομα που κάνουν χορό στο 3ο Δημοτικό Σχολείο. Το αρνητικό είναι ότι αυτά τα 40 άτομα δεν είναι γραμμένα στο σύλλογο. Κάνουν χορό με 10 ευρώ και τους ενδιαφέρει μόνο ο χορός, δεν λογαριάζουν ποιος το κάνει ή τα προβλήματα τα οποία υπάρχουν, έστω να ενημερωθούν. Και να φανταστείτε ότι τα 10 αυτά ευρώ τα μαζεύουμε δίνοντας τα σε άνεργους ανθρώπους της περιοχής μας. Είναι καθαρά κοινωφελής αυτή μας η πράξη. Δεν έχουμε κανένα όφελος. Άλλο ζήτημα είναι ότι προσπαθήσαμε να δημιουργήσουμε ένα θεατρικό σχήμα. Ξεκινάμε συνεχώς από την αρχή αλλά ακόμα δεν το έχουμε καταφέρει. Είχαμε φτάσει μέχρι το σημείο να κάνουμε μία θεατρική παράσταση αλλά χάλασε την τελευταία στιγμή. Το ξαναστήσαμε με άλλη προοπτική, να διοργανώνουμε δηλαδή εκδρομές να πηγαίνουμε τους συμπολίτες μας στο θέατρο με φτηνό εισιτήριο. Έχουμε αντιληφθεί εδώ και καιρό ότι πρέπει να είμαστε ενωμένοι και αγαπημένοι. Ένα πράγμα που δεν μπορέσαμε να κάνουμε. Παρόλο ότι κάνουμε κάποιες προσπάθειες να είμαστε όλοι μαζί. Συγκεκριμένα έχουμε μία ομάδα αλληλεγγύης σε σχέση με τον Άγιο Νεκτάριο το γεροκομείο και η επικείμενη εκδήλωση που θα γίνει έχει ένα χαρακτήρα βοήθειας στο γεροκομείο. Αυτό θα συμβεί με το μουσικό συγκρότημα του συλλόγου που θα παίξει δωρεάν στον Αγ. Νεκτάριο. Εμείς θα πάρουμε 30 προσκλήσεις τις οποίες και θα τις δώσουμε. Έχουμε γύρω στις 10 οικογένειες που τροφοδοτούμε με τρόφιμα κάθε μήνα. Στηρίζουμε όλες τις εκδηλώσεις του Κοινωνικού Παντοπωλείου του Δήμου. Αυτά σε σχέση με το χαρακτήρα της αλληλεγγύης και της προσπάθειας να φανούμε χρήσιμοι.
«Σ» Με το λόφο Τσακού τι γίνεται;
Ο λόφος Τσακού για εμάς αποτελεί μία άλλη δραστηριότητα την οποία στον τομέα της πολιτικής προστασίας και στην ανάγκη να διατηρήσουμε κάποιους χώρους που εμείς νομίζουμε ότι πρέπει να υπάρχουν είναι η αγάπη μας στο πράσινο που είναι συγκεκριμένη. Έχουμε δώσει πολύπλευρη μάχη στα έργα που γίνονται στο συγκεκριμένο λόφο. Κάθε καλοκαίρι φτιάχνουμε ομάδες πυροπροστασίας. Δυστυχώς η φετινή χρονιά δεν ήταν καλή.
«Σ» Από ποια άποψη;
Η συμμετοχή των ανθρώπων ήταν μικρή κι εμείς δεν κάνουμε τους ήρωες, διαχειριζόμαστε την αγάπη των κατοίκων. Κι εκτός αυτού κάνατε κι εσείς ένα ρεπορτάζ με τις άδειες, από νερό, δεξαμενές που υπήρχαν και προσπαθούσαμε να αδειάσουμε τα σκουπίδια που είχαν ρίξει ώστε να γεμίσει με καθαρό νερό.
«Σ» Εκτελούνται κάποια έργα στον Τσακό, στην οδό Κυκλάδων, γύρω από το λόφο Τσακού, στην Ελευθερίου Βενιζέλου. Πώς τα κρίνετε;
Αλλάζει ο χαρακτήρας της γειτονιάς. Το βλέπουμε με καλό μάτι. Είναι μια προσπάθεια που κάνει η σημερινή Δημοτική Αρχή που όμως έρχεται ως συνέχεια αποφάσεων της προηγούμενης. Δεν είναι τυχαίο που γίνονται. Είχαν αποφασιστεί και δρομολογηθεί επί διοίκησης Γιαννακόπουλου και το μόνο που έμενε ήταν η εκτέλεσής τους που γίνεται από τη διοίκηση Ζορμπά. Με τη σημερινή διοίκηδη δεν έχουμε την καλύτερη συνεργασία που θα μπορούσαμε να είχαμε. Παρόλα αυτά όμως έχει γίνει μια προσπάθεια από τη Δημοτική Αρχή και συγκεκριμένα από τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Κωνσταντίνο Τσιαμπά και είναι πολύ ελαστικότεροι από αυτό που θέλουν να δείχνουν. Δηλαδή παίρνει μία απόφαση το Δημοτικό Συμβούλιο να κοπούν 50 δένδρα. Στην πραγματικότητα όμως δεν κόβονται τόςα αλλά πολύ λιγότερα κι αυτή η κίνηση μας δείχνει ότι κάπου κι εμάς μας ακούν. Αυτό το «κάπου μας ακούν» απλά θα μπορούσε να είναι σε πολύ καλύτερο επίπεδο.
«Σ» Ο κ. Τσιαμπάς είναι αντιδήμαρχος. Με το δήμαρχο υπάρχει αυτή η επικοινωνία όπως θα πρεπε να είναι;
Δεν έχει αρνηθεί να μας δει αλλά έχει δηλώσει και δημόσια ότι υπάρχει πρόβλημα με τους συλλόγους. Υπάρχει μια επιφυλακτικότητα για τη σχέση μας, με όλους τους συλλόγους. Δεν μπορώ σε προσωπικό επίπεδο να την ερμηνεύσω. Για να είμαι πιο συγκεκριμένος επειδή δεν θα με ρωτήσετε αλλά θα το πω εγώ. Λένε ας πούμε και μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι είμαστε σύλλογος – παράρτημα του Γιαννακόπουλου. Εγώ δεν μπορώ να το τεμκηριώσω αυτό το πράγμα. Δηλαδή μας εξευτελίζουν και μας λένε ότι δουλεύουμε ουσιαστικά για έναν άνθρωπο. Γιατί να το πουν αυτό; Πληρώνομαι εγώ από το Γιαννακόπουλο; Ποιο είναι το αντίκρισμα; Καταλαβαίνετε που φτάνουν οι πολιτικές σκοπιμότητες όταν θέλουμε να μειώσουμε τις προσπάθειες μιας ομάδας ανθρώπων. Ακούγεται γενικά για το σύλλογο, αλλά παίρνει η «μπάλα» κι εμένα. Φυλάμε το λόφο, δίνουμε προϊόντα στους φτωχούς και όλα τ’ άλλα και μας λένε ότι είμαστε «οπαδοί» ουσιαστικά.
«Σ» Αυτά μπορεί να μην τα λέει ο απλός κόσμος αλλά άνθρωποι που δεν συμπαθούν εσάς ή το σύλλογο..
Βεβαίως. Εμείς δεν έχουμε μόνο φίλους αλλά κι εχθρούς κι ειδικά όταν ασκούμε κριτική.
«Σ» Με τη διοίκηση Σιδέρη είχατε τις ίδιες σχέσεις όπως τώρα με τον κ. Ζορμπά;
Με τη διοίκηση του κ. Σιδέρη είχαμε ορισμένα προβλήματα. Δηλαδή είχαμε μια πολύ καλή συνεργασία με τους καλούς Δημοτικούς Συμβούλους π.χ. τον κ. Νίκο Φωτόπουλο αλλά όταν ήρθε πάνω η διοίκηση να κάνει έργα στο λόφο είχαμε έρθει σε αντιπαράθεση με τον κ. Σιδέρη.
«Σ» Ήρθατε στα ίδια επίπεδα αντιπαράθεσης όπως και με τον κ. Ζορμπά;
Όχι. Τότε ήταν πολύ πιο σοβαρό το θέμα. Τότε με είχαν εμφανίσει και ως το Δούρειο Ίππο του Κομμουνισμού. Κάποιες συνεργάτες του με ερωτηματικό, που σήμερα τον έχουν εγκαταλείψει και ο μόνος που σηκώνεται σήμερα όταν περνάει και του απευθύνω τον λόγο αποκαλώντας τον κ. Δήμαρχο είμαι εγώ. Τώρα έχουμε καλές σχέσεις αλλά τότε με έβγαζαν ότι ήμουν ο Δούρειος Ίππος του Γκιζιώτη. Φυσικά η σχέση μας με τον κάθε αιρετό και πόσο μάλλον ένα δήμαρχο δεν τερματίζεται όταν τελειώσει η θητεία του, αλλά τον βλέπουμε σαν συμπολίτη μας.
«Σ» Από μία Δημοτική Αρχή γενικά τι περιμένετε, τι ζητάτε;
Εγώ ζητάω πολλά! Όπως και ο σύλλογος. Το πρώτιστο είναι να έχει μία καλή συνεργασία μαζί μας. Να έχει μία αποτελεσματικότητα και αυτά που μας τα ταλανίζουν να τα φέρνει σ’ ένα λογαριασμό κι ένα ξεκαθάρισμα. Να ακούσει τα αιτήματα και ένα μέρος από αυτά να τα λύσει. Κάποια πράγματα δεν κοστίζουν. Η πολιτική προστασία για παράδειγμα, Να μαζέψει κάποια νέα παιδιά και να κάνει ένα εθελοντικό πυροσβεστικό σταθμό και να ενώσουμε όλοι τις δυνάμεις μας. Η Αγία Παρασκευή έχει έξι υποστρατήγους ως δημότες, απόστρατοι της πυροσβεστικής οι οποίοι τρεις από αυτούς μπορούν να δώσουν εθελοντικά τη βοήθειά τους στο Δήμο. Μέχρι σήμερα δεν το έχω δει αυτό. Τι δηλαδή; Να ενώσει τους ανθρώπους. Υπάρχει αντίστοιχος εθελοντικός πυροσβεστικός σταθμός στο Νομό Πεντέλης και οφείλουμε να το κάνουμε γιατί έχουμε και τον Υμηττό και το λόφο Τσακού, στον οποίο λόφο παρεπιμπτόντως έχουμε φυτέψει ως σύλλογος 500 δένδρα περίπου όλα αυτά τα χρόνια.
«Σ» Στη διοίκηση Γιαννακόπουλου δεν είχατε ασκήσει κριτική;
Έχουμε έρθει και με τον κ. Γιαννακόπουλο σε κόντρα όταν κάτι ξεπερνούσε τα όρια. Όπως όμως με τον Φωτόπουλο επί διοίκησης Σιδέρη, επί διοίκηση Γιαννακόπουλου εμείς είχαμε άριστη επικοινωνία με τον τότε αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Κώστα Κρητικίδη. Την αντλία που έκλεψαν πριν από δύο χρόνια από το φυλάκιο του λόφου Τσακού ο κ. Κρητικίδης την είχε αγοράσει τότε ως Δήμος με δική μας παρότρυνση.
«Σ» Δηλαδή εσείς περιμένετε κάποια στιγμή να έρθει ένας δήμαρχος και να έχετε καλή σχέση μαζί του, όχι μόνο ένας αντιδήμαρχος;
Έτσι ακριβώς.
«Σ» Πότε έχετε εκλογές στο σύλλογο;
Στις 20 Οκτωβρίου. Πρέπει να γίνει μια προσπάθεια να έχει μία επιτυχία αυτή η διαδικασία. Πιστεύω στη συμμετοχή του κόσμου. Δεν πρέπει να είμαστε τηλεθεατές αλλά πολίτες και μπορούμε να πάρουμε στα χέρια μας πολλά θέματα και να τα αναδείξουμε.
«Σ» Με τους άλλους συλλόγους έχετε καλή επικοινωνία;
Ναι. Έχουμε με το σύλλογο του Αη – Γιάννη και των Πευκακίων. Έχουμε επίσης με το σύλλογο του Χολαργού και φτιάχνουμε τις σχέσεις μας με την τοπική Εκκλησία.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Απάντηση