Αξιοποίηση Γιαβάσειου : Οι απόψεις της αντιπολίτευσης

0

Η αξιοποίηση του «Γιαβάσειου κληροδοτήματος» αποφασίστηκε ομόφωνα κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της 3ης Οκτωβρίου 2018.

Ο δήμαρχος Γιάννης Σταθόπουλος είπε ότι το θέμα της αξιοποίησης του συγκεκριμένου κληροδοτήματος, απασχόλησε τη διοίκησή του από την αρχή της θητείας της. Η διοίκηση μετά τις εξελίξεις στο θέμα της απαλλοτρίωσης του χώρου των πρώην εκπαιδευτηρίων «Μακρή» αποφάσισε την αξιοποίηση δια «ενοικιάσεως» του κληροδοτήματος του ευεργέτη «Γιαβάση».
Ο πρώην δήμαρχος Βασίλης Ζορμπάς στην τοποθέτησή του είπε μεταξύ άλλων, ότι το συγκριμένο θέμα το είχε χειριστεί η διοίκησή του. Ότι το ακίνητο ήρθε στην πλήρη ιδιοκτησία του δήμου το 2007 και ότι η διακήρυξη θα πρέπει να ζητά την ανέγερση του «Όλου κτιρίου» κι όχι «μέρους» Επίσης. οι προσφορές που υπήρχαν είχαν δοθεί δύο χρόνια πριν κι αυτό σε συνδυασμό με το χρονικό διάστημα που απαιτούν οι διαδικασίες μέχρι την ημέρα του διαγωνισμού, θα είχαν ως αποτέλεσμα οι τελικές προσφορές να είναι υψηλότερες.
Ο κ. Κώστας Κρητικίδης, είπε ότι χαίρεται ιδιαιτέρα για την απόφαση της δημοτικής αρχής να υιοθετήσει την άποψη της παράταξης του περί «αξιοποιήσεως» κι όχι πώλησης του «Γιαβάσειου»… ότι η μακροχρόνια μίσθωση του θ’ αποδώσει στο δήμο ένα περιουσιακό στοιχείο , έστω και σε 25 χρόνια, σημαντικά μεγάλης αξίας με πολύ μεγάλη προστιθέμενη αξία… κι ότι ο δήμος δεν θα μπορούσε ποτέ με «ίδιους πόρους» να αποπερατώσει ένα έργο του μεγέθους αυτού.
Ο εκπρόσωπος της «Λαϊκής Συσπείρωσης»(Κ.Κ.Ε), Ανδρέας Γκιζιώτης, που έλαβε στη συνέχεια το λόγο, είπε ότι η «ενοικίαση» δεν ήταν στις προθέσεις της διοίκησης η οποία προσανατολιζόταν στην «πώληση» του ακινήτου. Η απώλεια της πλειοψηφίας τουσυμβουλίου από την διοίκηση του δήμου ήταν ο κύριος λόγος που αποτράπηκε η πώληση… κι ότι η έντονη αντίθεση της πώλησης εκ μέρους μέλους της διοίκησης, την οδήγησε να πάρει την σωστή απόφαση που η αντιπολίτευση είχε προτείνει.
Στη συνέχεια μίλησε ο πολιτικός μηχανικός Τάσος Μπομπόνης που μετείχε στην διαπαραταξιακή επιτροπή ο οποίος ανέγνωσε μια σειρά προτάσεων αναφορικά με το «πως» θα έπρεπε να κινηθεί ο δήμος εάν ψηφιζόταν η συγκεκριμένη απόφαση για την «ενοικίαση» του χώρου.
Ο Γιάννης Μυλωνάκης στον οποίο δόθηκε στη συνέχεια ο λόγος, είπε μεταξύ άλλων ότι είναι «θετικός» στην αξιοποίηση του χώρου με «ανέγερση κι ενοικίαση για 25 χρόνια»… ότι υπήρχαν «ενστάσεις» αναφορικά με την «διαδικασία» που θα υπάρξει μετά την ψήφιση του θέματος τις οποίες και θα διένειμε στα μέλη του συμβουλίου… και τέλος πρότεινε οι όποιες μελλοντικές αποφάσεις για το συγκεκριμένο θέμα να λαμβάνονται στο δημοτικό συμβούλιο κι όχι στην οικονομική επιτροπή.
Στη συνέχεια μίλησε ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Κωνσταντίνος Τσιαμπάς, ο οποίος είπε ότι ο στόχος της διοίκησης ήταν η πώληση του ακινήτου … ότι συμφωνεί με τη συγκεκριμένη μορφή αξιοποίησης… κι ότι προβληματιζόταν από τον τρόπο με τον οποίο θα διαχειριζόταν η διοίκηση το θέμα μετά την ψήφισή του.
Ο Κώστας Χατζηανδρέου από την πλευρά του είπε ότι η συζήτηση αφορούσε το σημαντικότερο περιουσιακό στοιχείο του δήμου… ότι η αρχική σκέψη της διοίκησης ήταν η πώλησή του… κι ότι θα έπρεπε να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στους όρους και τις προϋποθέσεις που θα οριστούν, καθώς και στην διακήρυξη του διαγωνισμού.
Η κ. Ελισάβετ Πετσατώδη αντί τοποθετήσεως ανέγνωσε προς το σώμα το κείμενο των «ενστάσεων» που είχε προαναγγείλει ο κ.Μυλωνάκης.

Μετά την ψήφιση του θέματος, τέσσερις δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης εξέδωσαν ανακοίνωση με την οποία ανέφεραν τα εξής:

«Ιδιαιτέρως σημαντική για το Δήμο μας, είναι η ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβούλιου για την αξιοποίηση του ακινήτου του Δήμου επί της οδού Ερμού 76, στο Μοναστηράκι (Γιαβάσειο), μέσω της εκμίσθωσής του.

Όχι μόνο γιατί η αντιπολίτευση ανέτρεψε τα αρχικά σχέδια του κ. Σταθόπουλου για ξεπούλημα του ακινήτου, αλλά και γιατί η παρέμβαση μας τον υποχρέωσε να αποδεχτεί ότι η απόφαση για τους όρους διακήρυξης του σχετικού διαγωνισμού εκμίσθωσης, λόγω της σοβαρότητάς της, δεν θα αποφασιστεί από την Οικονομική Επιτροπή, όπου δεν εκπροσωπείται το σύνολο των δημοτικών παρατάξεων, αλλά για μεγαλύτερη διαφάνεια θα παραπεμφθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Η «μάχη» που έδωσαν ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γεράσιμος Βλάχος, με κάποιους «πρόθυμους» συμβούλους της πλειοψηφίας, για να μην εγκριθεί η πρόταση μας, αποδεικνύει δυστυχώς, ότι κάποιοι επιμένουν ακόμα να κινούνται στο ημίφως στην Αγία Παρασκευή. Πώς αλλιώς μπορεί να εξηγηθεί η επίκληση αστείων επιχειρημάτων για να μην εγκριθεί η πρόταση μας, με αποκορύφωμα το ότι δήθεν ήταν παράνομη;

Μπροστά στο Νόμο, που είναι σαφής, κάτω από την πίεση μας, ο Δήμαρχος αναγκάστηκε να «αδειάσει» τον πρόεδρο του Δ.Σ. και πρόσθεσε στην απόφαση ότι την τελική έγκριση στους όρους του διαγωνισμού θα τη δώσει το Δημοτικό Συμβούλιο.

Θεωρούμε την απόφαση αυτή νίκη για τους Δημότες και το Δήμο μας.

Ελπίζουμε ότι ο κ. Σταθόπουλος, έστω και τώρα, θα συνειδητοποιήσει ότι, με τα πολλά λάθη και τις παραλήψεις του, έχει απολέσει οριστικά και αμετάκλητα την πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά και την εμπιστοσύνη των δημοτών.

Στην Αγία Παρασκευή, δεν ταιριάζει το ημίφως, η απουσία σχεδίου, η εμμονή σε λογικές και νοοτροπίες του χθες. Ταιριάζει το φως, ο ολοκληρωμένος σχεδιασμός, η αλλαγή που θα φέρει το καινούργιο στην πόλη μας».

Οι ανεξάρτητοι Δημοτικοί Σύμβουλοι Αγίας Παρασκευής

Γιάννης Λογοθέτης, Γιάννης Μυλωνάκης, Ελισάβετ Πετσατώδη, Κώστας Χατζηανδρέου

Απάντηση