Ανδρέας Γκιζιώτης: «Ο χώρος του Μπαρμπίκα θα προσφέρει στα παιδιά σύγχρονες εγκαταστάσεις και θ’ ανακουφίσει το Δημόσιο από υπέρογκα ενοίκια»!

0

Το θέμα της αποπεράτωσης του σχολικού συγκροτήματος «Μπαρμπίκα» επανέφερε στο προσκήνιο με ερωτήσεις του στις τελευταίες συνεδριάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων ο επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» κ. Ανδρέας Γκιζιώτης με τον οποίο συναντηθήκαμε ώστε να μας ενημερώσει για τις τελευταίες εξελίξεις.
«Σ» Ποιες είναι οι τελευταίες εξελίξεις σχετικά με το κτιριακό σχολικό συγκρότημα «Μπαρμπίκα» ;
«Αρχικά η παλιά εργολαβία έχει τελειώσει και από το 2011 περίπου μέχρι σήμερα έχουν σημειωθεί ζημιές και κλοπές στο χώρο που έχουν εκτιμηθεί περίπου στο 1.000.000 ευρώ. Η διαδικασία της καταμέτρησης των ζημιών γίνεται από τις «κτιριακές υποδομές ΑΕ – ΚΤ.ΥΠ.» (πρώην Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων) στην προοπτική να γίνει δημοπράτηση ξανά για την αποπεράτωσή του.
Η ζημία γενικότερα αφορά κλοπές καθώς και εξωτερική και εσωτερική φθορά του κτιρίου. Ο κίνδυνος που υπάρχει για περαιτέρω κλοπές πρέπει να αποφευχθεί κι από ενημέρωση που είχα από τις ΚΤ.ΥΠ. ζητήθηκε η αυστηρότερη προφύλαξη του χώρου όπως τοποθέτηση ταμπελών και τοποθέτηση κάμερας στις κυριότερες εισόδους που να αποτρέπει την είσοδο καθώς υπάρχει μηχανολογικός εξοπλισμός αξίας αντίστοιχης αυτών που έχουν κλαπεί μέχρι σήμερα.
Σήμερα το σημαντικότερο κατά την άποψή μου είναι η έλλειψη πηγής χρηματοδότησης. Ως κτίριο είναι καταγραμμένο και υπάρχει η διάθεση από τη διεύθυνση των ΚΤ.ΥΠ. για την αποπεράτωσή του, αλλά η χρηματοδότησή του δεν είναι εγγεγραμμένη στον προϋπολογισμό, τουλάχιστον για το έτος 2016. Έχω έγκυρη πληροφόρηση ότι το χρηματικό υπόλοιπο από δάνειο των ΚΤ.ΥΠ. μπορεί να καλύψει την όποια δαπάνη, αρκεί βέβαια να υπάρξει η αντίστοιχη πολιτική πίεση και κινητοποίηση των ενδιαφερομένων φορέων και να απαιτηθεί η ολοκλήρωσή του μέσω αυτού. Η άλλη περίπτωση είναι ο επόμενος προϋπολογισμός με ίδιους πόρους στο επόμενο έτος.
Είναι γνωστό ότι αν δεν υπάρχει κοινωνική πίεση, από τους ενδιαφερόμενους, από το Δήμο, από την ένωση γονέων, από τους κατοίκους, από τους μαθητές, από την ΕΛΜΕ και γενικά απ’ όλους μας, είναι προφανές ότι θα πάει πίσω κι ότι θα προηγηθεί κάτι άλλο.
Αυτά σε ότι αφορά την σημερινή κατάσταση. Θέλω να επισημάνω ότι υπήρξαν δύο προσπάθειες, μία πέρυσι και μία φέτος, να κινητοποιηθεί η σχολική κοινότητα και η τοπική διοίκηση του Δήμου στην κατεύθυνση της ολοκλήρωσης του έργου. Έγινε μία προσπάθεια πέρυσι από τα σωματεία της ΕΛΜΕ και του ΠΕΡΙΚΛΗ και φορέων της ένωσης γονέων η οποία όμως όπως φάνηκε στην πορεία, δεν υπήρχε από ορισμένους η διάθεση να προχωρήσει. Ο Δήμαρχος επισκέφθηκε τις ΚΤ.ΥΠ. κι αντί για δέσμευση περί ολοκλήρωσης του έργου πήρε παράταση του χρόνου. Μας είχαν πει δηλαδή ότι το 2015 θα ξεκίναγε και τελικά το πήγαν για το 2016. Υπήρξε μια δεύτερη κινητοποίηση της ΕΛΜΕ, που την εκπροσωπώ, και κινήσαμε τους Δήμου Χαλανδρίου και Αγίας Παρασκευής μαζί με τους συλλόγους γονέων και τους μαθητές, τις σχολικές επιτροπές και τους καθηγητές και κάναμε μια ευρύτατη σύσκεψη πέρυσι το Νοέμβρη στο Δημαρχείο όπου ενώ προκρίθηκε η λογική της κινητοποίησης και της πίεσης, πάλι στο τέλος δεν επιλέχθηκε και παράλληλα δεν υπήρξε η πολιτική βούληση από το Δήμο να το προχωρήσει. Είναι κατανοητό ότι όποια πίεση κι αν ασκήσουμε εμείς, ή όποια συνομιλία κι αν έχουμε με τη διεύθυνση των ΚΤ.ΥΠ, τον πρώτο λόγο τον έχουν οι διοικήσεις των Δήμων Αγίας Παρασκευής και Χαλανδρίου. Επιλέχθηκε και πάλι να μην υιοθετηθεί η διαδικασία των κινητοποιήσεων και επί της ουσίας η πρόταση «θάφτηκε».
Η διοίκηση επισκέφθηκε για δεύτερη φορά τις ΚΤ.ΥΠ και πήρε ξανά υποσχέσεις και τους ότι το πρώτο τρίμηνο θα γινόταν η προγραμματική σύμβαση. Το πρώτο τρίμηνο όμως πέρασε χωρίς να έχει γίνει τίποτα κι είμαστε ακόμα στην απογραφή και στην ανεύρεση χρημάτων”.
«Σ» Σε μια εποχή που οι συζητήσεις πάνε κι έρχονται σχετικά με συγχωνεύσεις σχολείων στην περιοχή μας έχουμε ένα κτίριο ανολοκλήρωτο εδώ και πάνω από 10 χρόνια. Που επιρρίπτετε ευθύνες ;
“Η ευθύνη ανήκει κυρίως στους Υπουργούς, στα Υπουργεία και γενικά στο κράτος της εκάστοτε κυβέρνησης. Την πολιτική παρέμβαση και τη λύση τη δίνει η κυβέρνηση και το Υπουργείο στο οποίο υπάγονται και οι ΚΤ.ΥΠ. Έχουν τη βούληση τα Υπουργεία Παιδείας και Εσωτερικών να κατανείμουν ποσά για την εκπαίδευση ; Όχι!
Πληρώνουμε δεκάδες χιλιάδες ευρώ ανά μήνα σε ενοίκια σε απαράδεκτα κτίρια και υποδομές και αποτρέπουμε και τα παιδιά να πάνε στο δραματικό ΕΠΑΛ της Αγίας Παρασκευής ή στο υποβαθμισμένο 3ο ΕΠΑΛ του Χαλανδρίου. Το λέω αυτό γιατί είχαν γίνει και καταργήσεις τμημάτων στην επαγγελματική εκπαίδευση που επανήλθαν τώρα. Ο χώρος του Μπαρμπίκα θα μπορούσε να φιλοξενήσει όλα αυτά τα παιδιά σε σύγχρονες εγκαταστάσεις με υποδομές ώστε να καταρτηθούν υπεύθυνα και σωστά και βέβαια να γλιτώσουμε τα ενοίκια που τα πληρώνει το Υπουργείο Εσωτερικών, δηλαδή όλοι εμείς”.