Σχέδιο ολικής ανάπλασης του κτήματος και της βίλας Ιόλα.

0
Το κτήμα Ιόλα και ο χώρος ως προς ανάπλαση

Την υποβολή πρότασης στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ με την ονομασία “Δημιουργική Επανάχρηση Δημοτικής Ακίνητης Περιουσίας” για χρηματοδότηση ανάπλασης του κτήματος και του διατηρητέου κτιρίου της βίλας ΙΟΛΑ αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 11 Ιανουαρίου 2018.

Η Δημοτική Αρχή του Γιάννη Σταθόπουλου μετά την απόκτηση του συμβολαίου της αγοράς του κτήματος Ιόλα έσπευσε με την Τεχνική Υπηρεσία να δημιουργήσει και να υποβάλλει σε σύντομο χρονικό διάστημα πρόταση προς το ΕΣΠΑ με τον τίτλο «Δημιουργική επανάχρηση ιδιοκτησίας ΙΟΛΑ στο Δήμο Αγίας Παρασκευής» και με συνολικό προϋπολογισμό 4.248.741 ευρώ .

Συγκεκριμένα, για την υποβολή της πρότασης οι υπηρεσίες περιορίστηκαν σ’ ένα σφιχτό χρονικό πλαίσιο, διότι 20 Δεκεμβρίου 2017 έγινε γνωστό ότι στις 8 Ιανουαρίου του νέου έτους θα «άνοιγε» το εν λόγω πρόγραμμα, με τους υπαλλήλους και προϊσταμένους του Δήμου να κατορθώνουν την έγκαιρη δημιουργία και παρουσίασή της.

Μπορεί οι τίτλοι των έργων που υπάγονται στο ΕΣΠΑ να επιλέγονται ώστε να υπερβάλλουν σε σχέση με το περιεχόμενο της πρότασης, ωστόσο στην προκειμένη περίπτωση η έκφραση «Δημιουργική επανάχρηση» ξεδιπλώνει μία ολιστική σκέψη ανάπλασης του εν λόγω χώρου.

Αντλώντας στοιχεία και δηλώσεις από την παρουσίαση που έκαναν οι προϊστάμενοι του τμήματος αρχιτεκτονικού σχεδιασμού Ν. Θεοδωρίδης και του τμήματος ηλεκτρομηχανολογικών έργων και εγκαταστάσεων κα. Ε. Μαμαλίγκα, η πρόθεση της Δημοτικής Αρχής είναι το αναπλασθέν κτίριο να λειτουργήσει ως Πολιτιστικό Κύτταρο.

Αναλυτικότερα η προσέγγιση που έγινε για την εκ νέου λειτουργία του χώρου είναι στην κατάλληλη μετατροπή του ώστε να φιλοξενεί δράσεις ιδιαίτερου Τεχνολογικού, Επιστημονικού και καλλιτεχνικού ενδιαφέροντος χωρίς να αλλοιώνονται τα αρχιτεκτονικά και αισθητικά του χαρακτηριστικά και να αλλάζει σε κανένα σημείο η παλιά διαμερισματοποίηση.

Όλα τα υλικά του κτιρίου θα επανέλθουν στην αρχική τους κατάσταση κι ειδικότερα στο ισόγειο θα διατηρηθούν οι αίθουσες για σταθερές εκθέσεις, τόσο έργων του Ιόλα, όσο και σύγχρονων έργων ενώ προβλέπεται θέση και για τη λειτουργία κυλικείου.

Σε όλο το κτίριο θα είναι δυνατή η προσπέλαση ΑμεΑ ενώ στον όροφο οι πολλαπλών χρήσεων χώροι θα εξυπηρετούν δράσεις σχετικά με το θέατρο, τον κινηματογράφο, διάφορες εκδηλώσεις, καθώς θα διαμορφωθεί χώρος βιβλιοθήκης, αίθουσα διδασκαλίας με θέματα ιστορίας, σύγχρονης τέχνης και τεχνολογίας.

Ο Εξωτερικός χώρος

Επιπλέον θα διαμορφωθεί αίθουσα πολυμέσων για την ενασχόληση, έρευνα και εξέλιξη θεμάτων ψηφιακής ζωγραφικής, γλυπτικής, και χρήση τρισδιάστατης εκτύπωσης, ανάλυσης φωτογραφίας κ. α.

Σε ότι αφορά τον περιβάλλοντα χώρο θα γίνει αντικατάσταση των σπασμένων πλακών, καθαρισμός, αρμολόγηση και περιποίηση του κήπου, ώστε η τελική εικόνα να παραπέμπει στην αρχική του μορφή. Επίσης θα καθαριστούν και τα μαρμάρινα στοιχεία (βάθρα, κίονες, καθιστικά, μετόπες κλπ.) που βρίσκονται στο χώρο.

Ο Εσωτερικός χώρος

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ