Τα παλιόπαιδα τα ατίθασα και το βάζο με το μέλι!

0
atithasa

1) Διαγράφτηκε μέσα σε μια νύχτα από την παράταξη ο πρόεδρος του Αθλητικού Οργανισμού, επιστήθιος φίλος και εκ των «εκ δεξιών» του Δημάρχου, κ. Αλέξης Μουστόγιαννης.
2) Όταν μετά από δημόσια αντιπαράθεση μεταξύ Δημάρχου – Μουστόγιαννη αποκαλύφθηκε ότι τα χρήματα των Δημοτών (δίδακτρα γονέων του Δημοτικού Ωδείου) «κυκλοφορούσαν χέρι με χέρι» αντί να κατατίθενται στον τραπεζικό λογαριασμό του Νομικού προσώπου.
3) Όταν ο κ. Μουστόγιαννης παρέδωσε φάκελο με 20.000ευρώ (τα οποία υποτίθεται ότι τα είχε υπεξαιρέσει)  στο έδρανο του Δημάρχου, κατά την ετήσια λογοδοσία του Δημάρχου στο θεατράκι της οδού Νεαπόλεως… κι ο κ. Ζορμπάς «πέταξε τον φάκελο με τα χρήματα στο πάτωμα»!
4) Όταν σβήστηκαν από «γνωστούς –αγνώστους» τα οικονομικά στοιχεία από τον υπολογιστή της τελούσης υπό εκκαθάριση Δημοτικής Επιχείρησης Πολιτισμού, από την οποία κατά δηλώσεις του κ.Ζορμπά, είχαν υπεξαιρεθεί τα χρήματα για την πληρωμή του ΙΚΑ των εργαζομένων, ο Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών που καταβάλλεται την Εφορία (ποσό άνω του 800.000 ευρώ και διάφορα άλλα χρήματα από συναλλαγές της επιχείρησης  με «τρίτους»).
5) Όταν παρά τις συνεχείς διαβεβαιώσεις του κ.Ζορμπά ότι θα βρεθούν οι «αίτιοι» μετά την εκκαθάριση… όχι μόνο επί τριάμισι χρόνια δεν υπήρξε εκκαθάριση της επιχείρησης αλλά παραιτήθηκαν οι … δύο «εκκαθαριστές»!!!
6) Όταν κλάπηκε μία υδροφόρα του Δήμου από το γκαράζ του Δήμου  χωρίς να γίνει ποτέ ΕΔΕ όπως κατήγγελλε η αντιδήμαρχός Ελένη Δάβαρη μετά την παραίτηση και την ανεξαρτητοποίησή της.
7) Όταν κλάπηκε το  αλεξικέραυνο του Δημαρχείου και ουδείς «κατάλαβε τι έγινε…».
8) Όταν κλάπηκαν μέσα από το Δημαρχείο (όπου φυλάσσονταν!) οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές του Κ.Ε.Π της οδού Πελοποννήσου, με τα προσωπικά δεδομένα χιλιάδων συνδημοτών μας.
9) Όταν παραιτήθηκε και ανεξαρτητοποιήθηκε ο αντιδήμαρχος διοίκησης κ.Δημήτρης Αλεφαντής καταγγέλλοντας τον  δήμαρχο ότι «κωλυσιεργούσε» τις διαδικασίες για την εμπορική εκμετάλλευση του εγκαταλειμμένου «Γιαβάσειου» κληροδοτήματος.
10) Όταν, αντί για την αξιοποίηση του «Γιαβάσειου» ,πραγματοποιήθηκε η μεγαλύτερη απευθείας ανάθεση στην ιστορία του Δήμου ύψους 228.000 ευρώ για την «υποστύλωση» του…
11) Όταν μεταφέρθηκε το λυόμενο θεατράκι του Δήμου από τη Β’ Ζώνη Υμηττού στο πολιτιστικό πάρκο «Σταύρος Κώτσης» με δαπάνη μεγαλύτερη απ’ όση χρειάστηκε αρχικά για να στηθεί!
12) Όταν χρησιμοποιήθηκαν τα «καρκινογόνα κι επικίνδυνα για τη Δημόσια υγεία» – κατά τον Βασίλη Ζορμπά της αντιπολίτευσης –«υλικά» για την ανά­πλαση της οδού Αγίου Ιωάννου από τον δήμαρχο (πια) Βασίλη Ζορμπά.
13) Όταν εξέδωσε ανακοίνωση μεταξύ των δύο Κυ­ριακών στις εκλογές του Μαΐου 2014 (με στόχο να καρπωθεί τις ψήφους της παράταξης του Βασίλη Γιαννακόπουλου),με την οποία παραδέχτηκε ξεδιάντροπα ότι οι επί οκτώ χρόνια καταγγελίες του περί οικονομικών ατασθαλιών και κακοδιαχείρισης κατά του πολιτικού του αντιπάλουδεν ήταν αληθινές!!!

Το Ιστορικό του θέματος

Στο θέμα τώρα που αφορούσε το έλλειμμα στα ταμεία της πρωτοβάθμιας σχολικής, καταδείχτηκε  ότι ουσιαστικά υπήρχαν «Δύο» ελλείμματα.
Το πρώτο ύψους  15.000 ευρώ που αναδείχθηκε κατά τη διαδικασία ψήφισης του απολογισμού έτους 2013 της πρωτοβάθμιας σχολικής επιτροπής στα τέλη Οκτωβρίου 2014 όταν και συνεδρίασε, και το δεύτερο που παρουσιάζεται το πρώτο εξάμηνο του 2014, ύψους 53.000 ευρώ και αποκαλύφθηκε τις πρώτες ημέρες του Δεκεμβρίου 2014!
Το πρώτο έλλειμμα της σχολικής επιτροπής, έσπευσε να το πληρώσει (από την «τσέπη» της ώστε να αποφύγει ενδεχόμενες ποινικές κυρώσεις…) τον Οκτώβριο του 2014, η πρόεδρος που ασκούσε τα καθή­κοντα της  το έτος 2013 κατά τη διάρκεια ψήφισης του απολογισμού έτους 2013.  Όμως, παρά την ενέργεια της αυτή, δεν κατάφερε ν’ αποτρέψειτην πλειοψηφία του διοικητικού συμβουλίου του νομικού προσώπου από το να καταψηφίσειτον απολογισμό (με την αιτιολογία της πιθανής κακοδιαχείρισης) και να κοινοποιήσει τα τεκταινόμενα με σχετική επιστολή στο Δημοτικό Συμβούλιο.   
Το δεύτερο και μεγαλύτερο έλλειμμα που πα­ρουσιάζεται κατά την περίοδο της τελευταίας προέ­δρου και συγκεκριμένα από τα τέλη του 2013 μέχρι και τα τέλη του 2014, μιας προέδρου που δεν ήταν αιρετή αλλά εθελοντικά είχε αναλάβει την ευθύνη διοίκησης  του νομικού προσώπου, δεν μπορούσε να «καλυφθεί» αφού χρήματα «δεν υπήρχαν»… γεγονός που ανάγκασε  την πρόεδρο να ζητήσει  την εισαγγελική παρέμβαση για την πραγματοποίηση ελέγχου στα προηγούμενα χρόνια.

Πώς αντιμετωπίστηκε το θέμα από τη διοίκηση

Στη συνεδρίαση της 17ης Δεκεμβρίου 2014 ο εισηγητής του θέματος και εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Παιδείας κ. Παναγιώτης Γκόνης ανάγνωσε την επιστολή του διοικητικού συμβουλίου του νομικού προσώπου της πρωτοβάθ­μιας σχολικής επιτροπής που έγραφε για το έλλειμμα των 53.000€ και το αντίστοιχο των 15.000€ που είχε κατατεθεί και με ομόφωνη απόφαση ζητούσε από το Δημοτικό Συμβούλιο να προβεί σε όλες τις επιβεβλημένες από τον Νόμο και την Ηθική ενέργειες, ώστε να διασφαλιστεί η διαφάνεια, η απόδοση ευθυνών, αλλά και η κατάθεση στον τραπεζικό λογαριασμό του νομικού προσώπου των ελλειμμάτων που προέκυψαν από προηγούμενες χρήσεις.
Ο κ. Γκόνης καταλόγισε πλήρη πολιτική ευθύνη στην προηγούμενη Δημοτική Αρχή υπενθυμίζοντας ότι από το 2013 η Ένωση Συλλόγων Γονέων είχε κρούσει τον «κώδωνα του κινδύνου» για «δυσλειτουργίες» που παρουσίαζε η πρωτοβάθμια σχολική επιτροπή, «φωνές» τις οποίες ο  Βασίλης Ζορμπάς ερμήνευσε ως «Προσπάθεια αθέμιτης αντιπολίτευσης προς την παράταξη του»!!!
Στο σημείο αυτό θα πρέπει να σημειωθεί, ότι και οι δύο απελθούσες πρόεδροι, αποτελούσαν καθαρά προσωπική επιλογή του Βασίλη Ζορμπά… η δε ιδιοκτήτρια του λογιστικού γραφείου που είχε αναλάβει την τήρηση των οικονομικών βιβλίων του νομικού προσώπου ήταν υποψήφια δημοτική σύμβουλος στο ψηφοδέλτιο του στις εκλογές του 2014 και η οποία ΟΦΕΙΛΕ να τον είχε ενημερώσει για τα «κακώς κείμενα» στη διαχείριση των χρημάτων.
Ο κ. Γκόνης πρότεινε στο σώμα με στόχο την ομαλή ολοκλήρωση της μεταβίβασης των οικονομικών στοιχείων παρελθόντων την αναφορά – καταγγελία προς τον αρμόδιο Οικονομικό Εισαγγελέα και την Γενική Διεύθυνση Δημοσιονομικών Ελέγχων, όπως και την κοινοποίησή της στο σώμα Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση και όπου αλλού ο νόμος ορίζει.

Η άρνηση παραίτησης του Βασίλη Ζορμπά

Ο ηθικά υπεύθυνος για τα στελέχη που δημιούρ­γησαν το οικονομικό αυτό σκάνδαλο πρώην Δήμαρχος Βασίλης Ζορμπάς, στην τοποθέτηση του παραδέχτηκε μεν ότι είχε την ηθική ευθύνη για την επιλογή των προσώπων, αλλά παράλληλα έσπευσε να διαχωρίσει τη θέση του ως προς τις «Νομικές ευθύνες», μεταφέροντας τις αποκλειστικά στις προέδρους οι οποίες όπως δήλωσε «Πρόδωσαν την εμπιστοσύνη του»!! και δήλωσε ότι αγνοούσε το «συμβάν» το οποίο είχε μάθει σχετικά πρόσφατα.
Η προσπάθεια μετάθεσης εκ μέρους του Βασίλη Ζορμπά, των ποινικών και αστικών ευθυνών προς τις πρώην προέδρους,καταδεικνύεται και από το γεγονός ότι δύο μέρες πριν τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (κατά δήλωση του) αναγκάστηκε να καταφύγει στον κ. Ρακιντζή για να ερευνήσει την υπό­θεση! Γεγονός που ανατρέπεται από την ύπαρξη σχετικού ηλεκτρονικού μηνύματος (email) προς τον νυν δήμαρχο Γιάννη Σταθόπουλο στις 30 Οκτωβρίου 2014 το περιεχόμενο του οποίου αφορούσε την υπόθεση!!!
Ο κ. Γκόνης ρητορικά ρώτησε γιατί δεν έπραξε τίποτε ο κ. Ζορμπάς όταν λάμβανε τα μηνύματα ότι «κάτι δεν πάει καλά» ενώ ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Γεράσιμος Βλάχος θεώρησε παράλογο από τον π. Δήμαρχο να μην είχε «πάρει μυ­ρωδιά» τι γινόταν αυτά τα χρόνια.
Ο κ. Βλάχος μάλιστα, προκάλεσε τον Βασίλη Ζορμπά να παραιτηθεί εξηγώντας ότι η φράση «αναλαμβάνω την πολιτική ευθύνη» σημαίνει «παραίτηση»,  διαφορετικά η φράση είναι «κενή περιεχομένου»…
Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου συνέχισε λέγοντας ότι 20 Δημοτικοί Σύμβουλοι που έχουν ψηφίσει τους απολογισμούς της πρωτοβάθμιας σχολικής επιτροπής έχουν ευθύνη ενώ κατηγόρησε τον Βασίλη Ζορμπά ότι προσπαθεί να «βγάλει την ουρά του απέξω».
Ο Δήμαρχος Γιάννης Σταθόπουλος κατηγόρησε τον Βασίλη Ζορμπά για υποκρισία,  για ανάθεση εργασιών του Δήμου σε υποψηφίους του, για «ανθρωποφαγία», ότι όντας πρόεδρος της σχολικής επιτροπής του 8ου Δημοτικού είχε αφήσει οικονομικές εκκρεμότητες όταν αποσύρθηκε από τη θέση αυτή!!! κι ότι ρίχνει όλο το φταίξιμο σε ανθρώπους που τον πίστεψαν και τον στήριξαν… και κατέληξε λέγοντας με νόημα ότι: «Τα πλαστά (τιμολόγια) θα βρεθούν.. πολλά λέγονται για το τι έγιναν τα χρήματα!».
Από την πλευρά του ο Βασίλης Ζορμπάς είπε ότι ο φαρισαϊσμός περισσεύει από κάποιους!! … μίλησε για την «βρώμικη» ιστορία που έχει η Αριστερά στην πόλη μας!!!… ότι θεωρεί πως δεν υπήρξε δόλος από τις προέδρους του νομικού προσώπου αφού και η τελευταία ζήτησε να γίνει έλεγχος και κατέληξε λέγοντας: «Θα παραιτηθώ μόνο αν έχω κάνει κάτι ανήθικο, αν έχω δηλαδή βουτήξει το «μέλι»!
Τελικά το ποιος έχει, ποιες ευθύνες και σε ποιο βαθμό…  θα το αποφασίσουν οι  αρμόδιες δικαστικές αρχές που θα διεκπεραιώσουν την υπόθεση αυτή. Σε  ότι αφορά τώρα τις «πολιτικές ευθύνες» και το κατά πόσον αυτές έχουν κάποιο «αντίκρισμα» ή αποτελούν λόγια του «αέρα» θα κριθεί από τους συνδημότες μας.

Χρήστος Μπαλωτής

Απάντηση