Ένα πανό για κάθε «το κοπή τη πίτα»…

0
Δεν δικαιολογείται η χρήση πανό. Υπάρχουν πολλές άλλες λύσεις διαφήμισης

Αναρτημένα πανό στην πόλη ενημερώνουν ότι την Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2018 η παράταξη του Δημάρχου Γιάννη Σταθόπουλου πραγματοποιεί εκδήλωση κοπής πρωτοχρονιάτικης πίτας στο χώρο του Δημόκριτου.Η συγκεκριμένη εκδήλωση έχει έναν απολογιστικό επίσης χαρακτήρα καθότι όπως αναφέρεται και στην ανακοίνωση ο Δήμαρχος θα προβεί σε απολογισμό έργου της τριετίας που διοικεί το Δήμο και πιθανόν να μιλήσει και για το «τι» πρόκειται να υλοποιηθεί το προσεχές διάστημα.

Είναι σύνηθες όταν σωματεία ή παρατάξεις πραγματοποιούν αντίστοιχες εκδηλώσεις να συμπεριλαμβάνονται ομιλίες για τα πεπραγμένα των παρελθόντων ετών και εξαγγελίες για τα δρώμενα που δρομολογούνται.

Αυτό που δεν είναι σύνηθες είναι η ανάρτηση πανό για τέτοιες εκδηλώσεις, κίνηση στην οποία προέβη η παράταξη του κ. Σταθόπουλου, και που αποτελεί αφορμή για να τεθεί ξανά στην ατζέντα των συζητήσεων το θέμα της εικόνας της πόλης.

Είναι ακατανόητο σε μία εποχή που το Web 2.0 έχει αναπτύξει τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης και η συμμετοχή του κόσμου σ’ αυτά είναι μαζική, μία παράταξη που διοικεί το Δήμο, να επιλέγει – μεταξύ πολλών άλλων τρόπων επικοινωνίας – και την ανάρτηση αεροπανό.

Ο κ. Σταθόπουλος και πολλά από τα στελέχη που συμμετέχουν στην παράταξη «Νίκη για την Αγία Παρασκευή» έχουν δείξει την εξοικείωση τους με τη χρήση των κοινωνικών μέσων δικτύωσης (Κ.Μ.Δ.) , και σ’ ένα βαθμό αρκετά επιτυχημένα. Όταν μάλιστα το χρησιμοποιούν για την επικοινωνία της οποιασδήποτε ανακοίνωσης είναι άτοπο να επιλέγει και τη χρήση των πανό.

Υπάρχει βέβαια κι αρκετά μεγάλη μερίδα συμπολιτών μας που δεν ενημερώνεται για τέτοια γεγονότα μέσα από τα Κ.Μ.Δ., είτε γιατί δεν τους απασχολεί είτε γιατί η δομή και η συμμετοχή σ’ αυτά έχει φτάσει σε τέτοια επίπεδα που ο ορυμαγδός πληροφοριών που δέχεται κάποιος/α ημερησίως δεν αφήνει πολλά περιθώρια να επικεντρωθεί στο γεγονός μιας εκδήλωσης τέτοιας μορφής.

Ο ηλεκτρονικός πίνακας ανακοινώσεων που έχει αντικαταστήσει τα πανόΑυτό ωστόσο δεν δικαιολογεί την χρήση των πανό. Υπάρχουν πολλές άλλες λύσεις διαφήμισης – επικοινωνίας που δε θυμίζουν το πανηγύρι του χωριού τον δεκαπενταύγουστο. Μία από αυτές είναι η τοποθέτηση ηλεκτρονικών πινακίδων, όπως στο Δήμο Ζωγράφου, που ενημερώνει για ΚΑΘΕ εκδήλωση τους πολίτες μ΄ έναν εξελιγμένο τρόπο στην εποχή που διανύουμε.

Αν για κάθε εκδήλωση κοπή πίτας, κάθε σύλλογος, σωματείο, παράταξη κ.τ.λ. αναρτούσε από ένα πανό στην πόλη, η Αγίου Ιωάννου θα θύμιζε λαϊκή αγορά, (χωρίς να τις υποτιμώ καθώς τις επισκέπτομαι τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα). Η λαϊκή αγορά όμως έχει ένα σκοπό, τη συγκέντρωση εμπόρων και την πώληση σε χαμηλές τιμές των προϊόντων τους, γι’ αυτό και η δομή της «φύσης» τους είναι τέτοια.

Η δομή της πόλης και η επικοινωνία των εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται σ’ αυτή οφείλει να είναι διαφορετική από αυτή της λαϊκής αγοράς, κι επειδή η διοίκηση του Γιάννη Σταθόπουλου έχει δείξει ότι την ενδιαφέρει ο Πολιτισμός, περισσότερο από αντίστοιχες του παρελθόντος, οφείλει να το κάνει πράξη σε όλα τα επίπεδα.

Χρήστος Ανδ. Μπαλωτής